• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny MTB - modele lokomotyw serii EU05/EP05

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.320 664 30
Następie przylutowałem kabelki głośnika w przeznaczone miejsca na płytce. Złożyłem w całość, ustawiłem na torze, uruchomiłem loka i dalej cisza. Oświetlenie działa, lok śmiga bezproblemowo a dźwięku nadal brak.
W dekoderach ESU dźwięk włącza się przyciskiem funkcyjnym F1, a dekoderach Zimo chyba przyciskiem F8 - może po prostu trzeba dźwięk włączyć? Jeżeli nie to jest przyczyną ciszy, to nie mam pomysłu jeżeli sam dekoder i głośnik są sprawne.

suchoj

Użytkownik
Reakcje
12 0 0
W dekoderach ESU dźwięk włącza się przyciskiem funkcyjnym F1, a dekoderach Zimo chyba przyciskiem F8 - może po prostu trzeba dźwięk włączyć? Jeżeli nie to jest przyczyną ciszy, to nie mam pomysłu jeżeli sam dekoder i głośnik są sprawne.
Zgadza się w zimo F8.
Chyba będzie trzeba przylutować kabelki od głośnika bezpośrednio do dekodera. Niestety nie wiem w którym miejscu na dekoderze. Chyba sam nie będę ryzykował lutowania na dekoderze nawet jak bym wiedział gdzie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.320 664 30
Jeżeli kolega @suchoj to wie i jest pewien, że dźwięk został włączony, to mogę jeszcze tylko podpowiedzieć, żeby sprawdzić połączenie między pinami gniazda a polami lutowniczymi na płytce - można to zrobić omomierzem, wkładając delikatnie szpilkę do otworków w gnieździe. Nie bardzo wiem, dlaczego te połączenia miałyby nie być sprawne, ale nic więcej do głowy mi już nie przychodzi. Cały czas zakładam, że dekoder i głośnik są sprawne.