• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Moje przeróbki i udoskonalenia

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.606 558 30
Mamy ten sam model. Chodzi o przednią część ostoi z czołownicą, która jest wykonana z dość miękkiego plastiku i nakładana "na zatrzask" na metalową ramę.

czołownica 1a.jpg

czołownica 2-3.jpg

Właśnie do tego trzeba przymocować reflektory. Ale spróbuję z klejem cyjanakrylowym, zwłaszcza typu cyjanopan E, o którym wspomniał kolega @KoVaL, może faktycznie nie będzie problemu.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.992 130 86
Teraz sprawdziłem jaki to był klej. Obrazki w załączeniu.

20250523_141118.jpg
20250523_141153.jpg

Ja generalnie stosuje klej CA: CX80 bondicx01. I tu też można użyć tylko aktywatora i czystego kleju CA (niekoniecznie z tego zestawu). Napisalem czystego bo np. Kropelka to jest żel i nie polecam go do prac modelarskiech.

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.606 558 30
Dziękuję Kolegom za podpowiedzi, również przez pw, o różnych klejach. Jakiś muszę wybrać i będę próbował. A na razie postanowiłem nieco zmodyfikować reflektory: dolutowałem wąskie paski do podstawy tak, żeby weszły w fabryczne otwory w czołownicy. Teraz muszę te paski odpowiednio skrócić; jeden (wewnętrzny) będzie wygięty do środka, drugi musi zostać prosty, ale tak czy tak, zwiększy powierzchnię styku metalowego reflektora z plastikową czołownicą, co powinno pomóc w klejeniu. Zastanawiam się na zalaniu tego od środka dwuskładnikowym klejem epoksydowym, ale wtedy całość stanie się całkowicie nierozbieralna. A drugi dylemat to czy malować czołownicę oddzielnie, a reflektory pomalować i zmontować (łącznie w wklejeniem LED-ów), a potem wkleić je do czołownicy, czy może najpierw przymocować puste czasze reflektorów do czołownicy, a dopiero potem pomalować całość i na końcu zamontować LED-y, szybki i ramki w reflektorach.

Niestety, znowu nie można wstawiać zdjęć, więc na razie tylko suchy opis, bez ilustracji.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.599 9 0
Andrzeju, jak to się dobrze składa, że zabrałeś się za przeróbkę tego modelu. Ponieważ mnie też to czeka - będę wiernym fanem i obserwatorem Twoich poczynań w tym temacie ... :) Tylko pisz/informuj rzetelnie o sukcesach i porażkach - będzie możliwość ich uniknięcia (oczywiście porażek) ...

Życzę Ci wytrwałości i końcowego sukcesu !!! (wbrew powszechnemu twierdzeniu, że "nic tak nie cieszy jak niepowodzenie/nieszczęście bliźniego" ...) ;)

OP
OP
A

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.606 558 30
Można już wstawiać zdjęcia, więc kilka ilustracji do wczorajszego wpisu. Reflektory z dolutowanymi paskami, które wejdą w widoczne na czołownicy fabryczne otwory.

reflektory przód 4.jpg

reflektory przód 5.jpg

Tak to ma mniej więcej wyglądać:

reflektory przód 6.jpg

reflektory przód 8.jpg

I od spodu - na niewidocznej części tego plastikowego elementu próbowałem różnych klejów, na razie bez sukcesu.

reflektory przód 7.jpg

Te dolutowane paski trzeba jeszcze oczywiście dociąć na właściwą długość i odpowiednio zagiąć, ale to trochę później.
Tylko pisz/informuj rzetelnie o sukcesach i porażkach
Sukcesem będzie, jak uda mi się to wszystko zrobić. Porażek nie planuję ;), a o ew. nieudanych próbach oczywiście też napiszę, jeśli takie się zdarzą. Na razie mogę do nich zaliczyć próby przyklejenia do czołownicy kawałków blaszki. Ale mam nadzieję, że jakoś sobie z tym poradzę.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.066 33 1
Andrzej spróbuj przykleić te reflektory na klej polimerowy. Ja używam go z powodzeniem np. do przyklejania blaszek foto trawionych do modeli wagonów i trzyma dobrze. Klej przy zakupie jest bardzo gęsty ale łatwo go rozpuścić do pożądanej konsystencji za pomocą spirytusu bądź denaturatu. Butelka w markecie budowlanym (0,5 l) to koszt ok 20 zł a starczy Ci do końca działalności modelarskiej ;) Ja kupiłem klej firmy Dragon. Dodam jeszcze,że klej przyda się w domu do codziennych napraw dla przykładu wkleiłem za jego pomocą luźną/odpadającą płytkę ceramiczną przy schodach wejściowych do domu :) Zaletą tego kleju jest też to, że nie od razu "łapie" i można skorygować położenie klejonego elementu a po zaschnięciu nawet to co wyciekło po za obszar klejony można łatwo usunąć. Staje się taki "gumowaty" jak kiedyś butapren i łatwo to usunąć za pomocą np. czubka szpilki. Ja tak robię przy klejeniu tabliczek z serią i numerem na modelach parowozów.

Ostatnio edytowane: