• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Moje kolejowe wycieczki w Polsce

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Wąsosz. Nie chciało mi się latać, i tak większość stacji jest zarośnięta krzewami i krzaczorami.
wąsosz-sk-1.JPG

Na północ od stacji zachowały się dwa mostki, nad Baryczą:
wąsosz-nad- baryczą-2.JPG wąsosz-nad-baryczą-3.JPG wąsosz-nad-baryczą-4.JPG

...i nad rzeczką Orla:
wąsosz-nad-orlą-5.JPG wąsosz-nad-orlą-6.JPG wąsosz-nad-orlą-7.JPG

Zapomniana stacja w Górze (Śląskiej).
góra-sk-1.JPG góra-sk-2.JPG góra-sk-3.JPG góra-sk-4.JPG góra-sk-5.JPG

Chyba jeszcze czynna stacja w Starych Drzewcach.
stare-drzewce-sk-1.JPG stare-drzewce-sk-2.JPG

Pozostałość z czasów świetności...
stare-drzewce-sk-3.JPG

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Takie głupie pytanie, ale kto wystąpił o homologację / świadectwo typu tego to pojazdu kolejowego który uchwyciłeś na zdjęciu z "torta"?? *

Pozdr,...

ps. zdjęcia zacne:D(y)

*) pytanie z ironią;)

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Dawny most kolejowy w Stanach, przerobiony na "autostradę" dla zawalidrogów, tzn. rowerzystów ;) i tak dobrze, że piechotą można po nim chodzić.
stany-most-1.JPG stany-most-2.JPG stany-most-3.JPG stany-most-4.JPG stany-most-5.JPG
stany-wiadukt-6.JPG stany-wiadukt-7.JPG

Kilka zdjęć z Nowej Soli.
Jakiś geszeft Orlenu.
nowa-sól-orlen-1.JPG nowa-sól-orlen-2.JPG

Port. Na zdjęciach 2-4 widać drogowy most zwodzony.
nowa-sól-port-3.JPG nowa-sól-port-4.JPG nowa-sól-port-5.JPG nowa-sól-port-6.JPG nowa-sól-port-7.JPG nowa-sól-port-8.JPG

Ostatnio edytowane:

DJs

Znany użytkownik
Reakcje
899 0 0
(y)
dużżżo łapek w górę, za zdjęcia,
oraz za wklejanie relacji w formie miniaturek fotek.
Dzięki temu można normalnie przeglądać wątek.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Przepraszam, że trochę zaśmiece wątek nawiązując do
Kiedyś kręcąc się po ogólnodostępnym fragmencie Stoczni Gdańskiej, natrafiłem na pontonowy most kolejowy ( formalnie pewnie tor wewnątrz zakładowy)
https://maps.app.goo.gl/Q338EzZDRRJCQH7G6
Teraz wyglada jak wygląda (zarys szyn wybija się z asfaltu),ale w lartach świetności widok musiał być ciekawy...

Pozdrawiam i przepraszam za wtrącenie,...

ps. dron robi robotę :D(y)

Gor717

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
770 8 0
OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Zakład Robót Komunikacyjnych DOM w Poznaniu Sp.z o.o. Sekcja Maszyn Torowych w Zbąszyniu.
zbąszyń-1.JPG zbąszyń-2.JPG

Stacja Zbąszyń.
zbąszyń-3.JPG zbąszyń-4.JPG zbąszyń-5.JPG

Wyszło trochę skromnie - sp* mi się ładowarka samochodowa, a trzymałem jeden akumulator na most w Pomorsku :) Chociaż czarno to widziałem... w słońcu ponad 42°C a wiatr coraz silniejszy... z 30 minut latania robiło się 10...

Most w Pomorsku jest na takim dość odludziu, tzn. w sumie byli tam ludzie ;)
Planując wycieczkę nastawiłem się na 3 km spacerek w kąpielówkach :D
https://mapy.cz/turisticka?mereni-v...YdgOL6GObNnQMMjOjL0QwNnPZZqN0RGPDR9OoP0MfP9K4
Po przyjeździe pod przejazd kolejowy powiało optymizmem, baaardzo polnymi dróżkami udało mi się podjechać pod sam most :D
pomorsko-most-1.JPG

Trochę zdjęć.
pomorsko-most-2.JPG pomorsko-most-3.JPG pomorsko-most-4.JPG pomorsko-most-11.JPG pomorsko-most-5.JPG pomorsko-most-6.JPG pomorsko-most-7.JPG pomorsko-most-8.JPG pomorsko-most-9.JPG pomorsko-most-10.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Cd. "Most w Pomorsku".
pomorsko-most-12.JPG pomorsko-most-13.JPG

Następny przystanek Czerwieńsk, zgodnie z moim czarnowidztwem ostatni akumulator prawie pusty.
Na poprzedniej wycieczce pogoda była w ogóle ch...usteczkowa, szybko musiałem się stamtąd ewakuować. Chociaż kilka zdjęć wtedy zrobiłem, więc poniżej taka mieszanka: wczoraj i dziś :)
czerwieńsk-1.JPG czerwieńsk-2.JPG czerwieńsk-3.JPG czerwieńsk-4.JPG czerwieńsk-5.JPG czerwieńsk-6.JPG czerwieńsk-7.JPG czerwieńsk-8.JPG czerwieńsk-9.JPG czerwieńsk-10.JPG czerwieńsk-11.JPG czerwieńsk-12.JPG czerwieńsk-13.JPG czerwieńsk-14.JPG

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
W sumie, teren Newag'u w porównaniu do tego co bylo z 15 lat temu wygląda na bardziej zadbany..., a i pare smaczków człowiek wypatrzył.

Pozdr,...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.035 144 0
Budynek stacyjny też jakby bielszy.

Władek, zniżyłeś się może do poziomu chodnika i zrobiłeś zwykłe zdjęcie stojącej tam Tkt48-177?

p.s. dla nieznających terenu to most jest miedzy (nieczynnym) przystankiem Nowy Sącz Miasto a Nowy Sącz Chełmiec. to linia w stronę Chabówki, aczkolwiek zdjęcie Władka jest jakby stamtąd wracał ;-)
.

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Dziś taka trochę lajtowa wycieczka po okolicy ;) Szkoda było ładnej pogody, a też ileż można siedzieć na RODOS :)
Pszczyna.
pszczyna-1.JPG pszczyna-2.JPG pszczyna-3.JPG pszczyna-4.JPG

Brzeszcze. Przystanek PKP. Zakręt w prawo to do byłej KWK Brzeszcze, teraz Tauron Wydobycie ZG Brzeszcze. Dalej kilka widoków na bocznicę kopalni i na samą kopalnię.
brzeszcze-9.JPG brzeszcze-5.JPG
brzeszcze-6.JPG brzeszcze-7.JPG brzeszcze-8.JPG
brzeszcze-1.JPG brzeszcze-2.JPG brzeszcze-3.JPG brzeszcze-4.JPG