• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Moje kolejowe wycieczki w Polsce

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Cd. Kolejowego Krakowa :)
Płaszów. Budynek, perony odnowione, a zabytek rdzewieje...
płaszów-1.JPG płaszów-2.JPG

płaszów-3.JPG płaszów-4.JPG płaszów-5.JPG płaszów-6.JPG płaszów-7.JPG płaszów-8.JPG

Teraz trochę widoczków Bieżanowa i Prokocimia z wycieczki sprzed miesiąca. Może ciut pomieszane, ale latałem ile się da żeby mi słoneczko nie odleciało :D
Pierwszy obrazek -stacja Bieżanów.
kraków-1.JPG kraków-2.JPG kraków-3.JPG kraków-4.JPG kraków-5.JPG kraków-6.JPG kraków-7.JPG kraków-8.JPG

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Ten odcinek można by zatytułować: "Kierunek wschód, tam musi być jakaś cywilizacja" ;) Co prawda plan wycieczki wykonałem w 50%, dlatego też zrobiła się taka... w sumie... monotematyczna :D
Wetlina, most BKL (Bieszczadzkiej Kolejki Leśnej) nad Górną Solinką, za mostem jest już Bieszczadzki Park Narodowy. Jak usłyszałem co by chcieli, to dałem sobie spokój z ich wymaganiami, choć kilkaset metrów dalej jest podobny mostek i gdzieś tam głębiej jest super motyw: podmyta skarpa i wiszący tor kolejki. No i na końcu pozostałości po Moczarnem. Zresztą samemu nieco strach tam chodzić ;)
wetlina-1-.JPG

Też Wetlina, przejazd kolej(k)owy :)
wetlina-2.JPG wetlina-3.JPG

Przysłup, stacja BKL.
przysłup.JPG

Dołżyca, stacja i pociąg remontowy, znaczy dbają o tory :)
dołżyca-1.JPG
dołżyca-2.JPG dołżyca-3.JPG dołżyca-4.JPG

Krzywe, przepust w nasypie kolejki. Na powiększeniu widać kolorowego ptaszka. Zdjęcia jabłek jako bonus :D
krzywe-1.JPG krzywe-2.JPG krzywe-3.JPG

Cisna, przystanek kolejki i most (obok) nad Solinką.
cisna-1.JPG cisna-2.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Majdan, maszynista uruchomił zabytek i poranny pociąg ruszył do Balnicy -kadr z filmu, to będzie później. Niestety lokomotywa spalinowa, Kp4 remontują a drugi na chodzie popisuje się w Środzie Wielkopolskiej. Ale już podobno mają węgiel :D
majdan-1.JPG majdan-2.JPG

Żubracze, odstawione cysterny, zauważyłem, bo się błyszczały w słońcu ;)
żubracze-4.JPG żubracze-5.JPG żubracze-6.JPG żubracze-7.JPG żubracze-8.JPG

Pociąg do Balnicy przejeżdża przez drogę.
żubracze-1.JPG

Nieco dalej już na drodze do Solinki. Chyba byłem jedną z tych osób z uprawnieniami na podstawie odrębnych przepisów :D
żubracze-2.JPG żubracze-3.JPG

Solinka, malowniczy zakręt toru kolejki, do Balnicy jakieś 1,5 km.
solinka-1.JPG

Myślałem że będzie gorzej, ale droga była całkiem znośna. Kilka relaksujących widoczków. W drodze powrotnej, "tam" było pod słońce, poza tym spieszyłem się dogonić pociąg.
solinka-2.JPG solinka-3.JPG solinka-4.JPG solinka-5.JPG

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Cd.
solinka-6.JPG solinka-7.JPG solinka-8.JPG solinka-9.JPG solinka-10.JPG solinka-11.JPG solinka-12.JPG

Do Balnicy niestety musiałem jechać dookoła, dało by się co prawda za pociągiem, ale najlepiej jakimś pojazdem gąsienicowym :D
Od strony Maniowa to już inna firma ale zaś wjechałem legalnie.
maniów-1.JPG maniów-2.JPG

Kolejna dróżka w lesie była coraz gorsza :(
maniów-7.JPG maniów-8.JPG maniów-4.JPG

Zostało mi jeszcze około kilometra do stacji, ale dałem sobie spokój. I tak poranny pociąg już pewnie pojechał, a co chwilę po drodze straszyły tabliczki z misiem :)
maniów-3.JPG maniów-5.JPG maniów-6.JPG

Dziś więc nici z wycieczki, tyle dobrze że tam już kiedyś przy innej okazji byłem:
Weekend w Bieszczadach | Modelarstwo.info

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Wola Michowa, stacyjka BKL i most nad Osławą.
wola michowa-1.JPG wola michowa-2.JPG
wola michowa-3.JPG wola michowa-4.JPG

Smolnik, trójkąt na BKL. W dół kierunek Moczarne, w lewo do Nowego Łupkowa, w górę kierunek Rzepedź,
smolnik-1.JPG

Ciekawe miejsce, kolejki już prawie nie ma ale znaki jak nowe :D
smolnik-2.JPG

Tuż obok mieszka fascynat kolei, niestety był nieobecny. Podobno w domu ma prawdziwe małe muzeum :) Podczas rozmowy telefonicznej chyba z jego żoną, serdecznie zapraszali miłośników kolei do skorzystania z ich hoteliku i zwiedzania Bieszczadów. Nawet się ucieszyli z bezpłatnej reklamy :cool:
sm-1.JPG sm-2.JPG sm-3.JPG sm-4.JPG sm-5.JPG sm-6.JPG sm-7.JPG sm-8.JPG

Takim żółtym wagonikiem się swego czasu sporo najeździłem po dole, spokojnie mieści się dwunastu chłopa ;)

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Ależ skąd, chyba żartujesz, przecież napisałem, że dałem sobie spokój. Zresztą nie byłem pewien którą drogą potem jechać, za błotkiem było rozwidlenie, dalej też było błotko.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Pozostałości po stacji Smolnik.
smolnik-3.JPG smolnik-4.JPG smolnik-5.JPG smolnik-6.JPG

Kilka kilometrów dalej, mostek BKL nad rzeczką Mikowy.
mików-1.JPG

Jeszcze kilkaset metrów dalej, w Mikowie, bród nad Osławą i mostek BKL. Znów musiałem zawrócić :(
mików-3.JPG mików-2.JPG

Kolejny przystanek w Nowym Łupkowie. Salonki p. Gierka dalej stoją
nowy łupków-1.JPG nowy łupków-2.JPG
nowy łupków-3.JPG nowy łupków-4.JPG

Łupków, stacja, tunel na Słowację i willa bocianów ;)
łupków-1.JPG łupków-2.JPG łupków-3.JPG łupków-6.JPG łupków-5.JPG

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Super wycieczka. Ech, gdzie te czasy, jak kolejka docierała do Smolnika (jeździła tak tylko jakieś 2-3 sezony).
Wybrać się do Moczarnego - marzenie, niestety jest tam lepszy strażnik oprócz przepisów: niedźwiedź :)

EDIT: do Przyspłupa to chyba nadal nie jeździ, bo gdzieś w okolicach Krzywego obsunął im się nasyp?

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Zaryzykowałem dojechać do Duszatyna i Prełuków do północy, od Rzepedzia (?) ale znów pod drodze był bród...
jawornik.JPG

"Normalna" stacja, właściwie przystanek Rzepedź i pozostałość po wąskotorówce, mostek nad Osławicą.
rzepedź-1.JPG rzepedź-2.JPG

Na razie koniec wycieczki, reszta z tych okolic w przyszłym roku, jak będzie sucho i ciepło :D

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.769 38 3
Ja przejechałem na nielegalu z Prełuk do Rzepedzi, SUV łyknął te brody jak kaczka makaron, ale natknąłem się na Straż Leśną. Urokiem osobistym, hehe, i faktem, żem górski turysta (buty, ubiór, wyposażenie, znajomość okolic itp.) wygadałem jeno upomnienie. Mam dużo zdjęć Kolejki sprzed lat, bo od wielu lat jeżdzę w Bieszczady właściwie co roku, ale wkleję je jako dedykowany wątek, w swoim czasie... Tymczasem z przyjemnością oglądam "ździsie" :)

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Przecież nie ma żadnego problemu dostać takie zezwolenie :) Jeżdżąc po tych okolicach na pewno trafi się wjazd do lasu. Wysłałem emile z prośbą do Cisnej i Komańczy, z Cisnej zażyczyli sobie być osobiście, wystawienia papierka trwało to jakieś 10 minut, a z Komańczy przysłali mi zwrotną pocztą i sam sobie wydrukowałem.

Podobnie latanie dronem w tych okolicach, nie wiedziałem kiedy skończę, więc zaproponowałem dyżurnemu z Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej, że jak skończę latać po prostu dam znać.

Jesienną wycieczkę w Bieszczady przekładałem dwa razy, właśnie ze względu na pogodę. Z rozmów z tubylcami wyszło, że prawie cały wrzesień padało, stąd rzeczki były pełniejsze.