• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje amerykańce -Muscle&trucks

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Kapitalna prezentacja. Piękne modele. Zbieram szczenę z podłogi. :eek:o_O Ilość szczegółów w tak małej skali powala na kolana. Herpa może iść do podstawówki i rozpocząć naukę jak robić dokładne modele. Gratuluję posiadania. (y) (y) (y)

OP
OP
cysior

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Dzięki za komentarze ;) Mam jeszcze półtorej modelu do pokazania ;)
Czyli Kenworth W900 dostał naczepę Kroger.
Nabyłem też cysternę w wersji Union, wszystko Trainworx.
Cysterny to ostatni wypust, wydali tego sporą ilość i niestety w mojej opinii są już słabiej wykonane - opony mają widoczne nadlewki, gorzej pomalowane, grill też mógłby być poczerniony. No ale to już wychodzi porównując poprzednie wydania.

ps. Modele 1:160 prezentuję w dziale 1:43, ale wyszło to w trakcie zbierania amerykańców 1:43. Tak teraz myślę, że mogłem zrobić osobny wątek w odpowiednim dziale, ale teraz to trochę "po ptokach" No ale jak by nie było to też amerykańce i to jakie ;)

Ostatnio edytowane:

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Świetne połączenie Kenwortha. (y) Podoba mi się. No a staruszek Peterbilt z cysterną od razu kojarzy mi się z filmem "Duel".
Piękne modele. Gratuluję posiadania. (y)

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.042 144 0
Niebieski z niebieskim ładnie się komponuje.

A Duel, no cóż.... był taki model na samym początku kariery Trainworxa :D
Poza tym jednego tym cysternom z ostatniego wypusku nie można zarzucić, kolorystyki i malowania. Ja je oceniam lepiej niż Cascadie.

OP
OP
cysior

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Mikro Duel też będzie

Dziś następca starszej barracudy czyli Plymouth Hemi Cuda 1970 od Sparka (1/43)
Model bliźniaczy do Dodga Challengera (ten tu od firmy Good smile) jednak to Cuda wg mnie ma ten pazur i gębę drapieżnika (bardziej rekin niż barracuda?) Mimo, że podwozie nie powala i montaż szyby mógłby byč inny to model ma wiele świetnych detali zwłaszcza tam gdzie zwykle znajduje się kratka grilla. Mikro emblematy, linki do "mocowania" maski, żeberka czy kwadratowe światła obok nich. To co najlepsze w Cudzie zostalo tu dobrze odwzorowane. Może kiedyś wypuszczą też wersję z 1971 z innym grilem lecz również mocno agresywnym..

Bo ta z serii American Cars nie powala jakością jak na moje wymagania ;)

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Kapitalny model zrobił Spark. Jestem pod wrażeniem. Ilość detali powala. Świetny zakup, gratuluję. (y)

OP
OP
cysior

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
No to jak się podobało to jeszcze jednego wrzucam przed obiektyw, tym razem ze stajni Neo.
Pontiac Firebird Trans Am 1973.
Jeśli chodzi o jakość wykończenia to wolę jednak NEO od Sparka.
Co do radiowozów to na wiosnę/lato będą dwa nowe i to z Goldvarga; premiera miała być w tamtym roku, ale opóźnienia ...i z tego co widzę to już to dotyczy nie tylko małych fabryczek modeli ,ale ostatnio nawet i większych jak IXO

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Pontiac pięknie się prezentuje w bieli, a właściwie w kolorze kości słoniowej. Podoba mi się. (y)
ale opóźnienia ...i z tego co widzę to już to dotyczy nie tylko małych fabryczek modeli ,ale ostatnio nawet i większych jak IXO
IXO to tylko jedna z firm tego samego właściciela, zatem wszystkie jego firmy mają opóźnienia. Kolejne firmy, drugiego właściciela mają to samo.

OP
OP
cysior

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Dzięki Mafo, dzięki Puzon Gagarina (co za nik! ; )

W kolekcji nie mogło zabraknąć największego potwora (silnik 440 cali czyli 7,2 L, spalanie w mieście 40 L) Dodga Chargera.
Wersja ta z 1970 jest mniej urokliwa niż z roku 1968 (czy nawet 1969) z racji gorszego grilla jak również kształt tylnych lamp jest mniej
pożądany niz te okrągłe.. Może się kiedyś doczekam idealnej modelu wersji 1968, bo ani Minichamps ani Greenlight którego mam mnie nie satysfakcjonuje ;)

Prezentowany poniżej DODGE CHARGER 440 R/T 1970 1/43 to wytwór Autoworld i jest jak dla mnie bardzo dobry jakościowo model, może ciut ponżej Spark/Neo ale naprawdę daje rade.
Z tej firmy mogę polecić też Chevroleta Chevelle SS.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Piękny model. Wykonanie naprawdę świetne. Podoba mi się. Może tylko tą imitację anteny w postaci chromowanego kija mogli dać delikatniejszą. ;)

OP
OP
cysior

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Zakupiłem niedawno kolejnego Sparka. I tu po otwarciu folii mały zonk - producenta poniosło z ramkami okien? Nie wiem, może posadzili nowego do oklejania ramek ?

Nie dość, że szerokie to jeszcze pomarszczone. Na fotkach na necie tego aż tak nie widać, mocne światło trochę to maskuje.
Mimo, że model rzadki i jakoś tani nie jest to szybka decyzja i zrywanie.
To co pomarszczone odpadło, niestety na resztę zeszło z 2 godzinki zabawy namoczoną wykałaczką i w końcu zlazło z przedniej i bocznych.
Odpuściłem tylko tylną szybę, za dużo komplikacji i niewiadomych.

W podobnych barwach, ale trochę inny model/rocznik wyszedł w serii Amercian Cars.
A tu mamy: Plymouth Struś Pędziwiatr (Road Runner) z roku 1968 - SPARK
Road runner miał być tani i piekielnie szybki. Miał więc silnik big blocka minimum 335 koni i w standardzie brak wspomagania hamulców...
Cena miała być niska więc podstawowa wersja nie oferowała też wspomagania kierownicy, ani klimatyzacji , wnętrze to też bida z nędzą.
Obecnie Road Runnery nadal są b.szybkie, ale i bardzo drogie ;)

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.007 387 20
Kolejne bardzo ciekawe miniatury z amerykańskich szos lat 70 ubiegłego wieku. (y)

OP
OP
cysior

cysior

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 0 0
Obiecałem ostatnio DUELa to słowa dotrzymuję.
Model ten sam co wcześniejszy komplet tankera UNION:

Peterbilt 281/351 1:160 Trainworx

+ porównanie rozmiaru z 1:43. W tym przypadku pchełka zdecydowanie przegrywa pod względem odzworowania i ilości detali z 1:43

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:43 1
Skala 1:43 6
Skala 1:43 13
Skala 1:43 104
Skala 1:43 24