• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zapytałem znajomego, który umie projektować takie rzeczy i niestety z przykrością muszę przyznać Koledze rację (y) Nad takimi przeszkodami stawia się właśnie wiadukty/estakady. W Polsce do początku lat dziewięćdziesiątych można jeszcze było spotkać tak stawiane konstrukcje stalowe, od lat dziewięćdziesiątych to już głównie beton ;)
Swoją drogą to daje duże możliwości do wstawiania takich atrakcyjnych obiektów architektonicznych na naszych makietach, które wcześniej sobie ograniczałem w myśl błędnej zasady, że pasuje tylko nasyp.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Dlaczego z przykrością? Ja robię to z przyjemnością!:)
Człowiek się cały czas uczy... grunt to się nie upierać i nie tkwić w błędzie.
Panie Andrzeju, chapeau bas!

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
no to teraz mam problem ... :D;), bo już zamiast jeziorka zacząłem poważnie myśleć o torfowisku z oczkami wodnymi i nawet ta nowa koncepcja zaczęła mi się podobać :). Niezależnie jednak od wszystkiego warto jest posłuchać opinii innych, bo na tym etapie jeszcze można dużo na tej makiecie zmienić z korzyścią dla całości.

Mam w taki razie jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczące muru oporowego. Wydaje mi się, ze ten który zrobiłem nie będzie mi pasował do portali Nocha, a ponieważ wszystko jest już dobrze wklejone to zastanawiam się czy sa np. jakieś porządne imitacje z kartonu, który mógłbym na ten mój mur nałożyć i struktura pasowałyby do wspomnianego wcześniej Nocha? Nie ma tam miejsca na dołożenie gotowej ścianki Nocha, bo jest za gruba.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.850 573 30
No, dla takich wpisów jak Kolegów warto się czasem tu udzielić. Cieszę się, że moje porady mogły się na coś przydać. A problemu żadnego tu nie widzę, jak wcześniej pisałem pod tym wiaduktem może być cokolwiek, takie jeziorko też, dlaczego nie?

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mój znajomy powiedział, że pomijając zasadność budowy wiaduktu w tym miejscu z samego usytuowania, dodatkowym argumentem jest ominięcie tego jeziorka właśnie, jako miejsca stwarzającego potencjale kłopoty w wypadku utworzenia nasypu ;)

Facet jest projektantem kopalń, więc geologia i cała infrastruktura kopalniana, budowy mostów itd.

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Mój znajomy powiedział, że pomijając zasadność budowy wiaduktu w tym miejscu z samego usytuowania, dodatkowym argumentem jest ominięcie tego jeziorka właśnie, jako miejsca stwarzającego potencjale kłopoty w wypadku utworzenia nasypu ;)

Facet jest projektantem kopalń, więc geologia i cała infrastruktura kopalniana, budowy mostów itd.
Może po prostu wiadukt jest tańszy i szybszy w wykonaniu niż usunięcie jeziorka, co wiąże się pewnie z wykopem, utwardzeniem podłoża bo pod jeziorkiem może być mniej stabilne, utwardzanie, nasypy itp?
Ale to tylko moje gdybanie.
[DOUBLEPOST=1422566817][/DOUBLEPOST]
Moim zdaniem to jeziorko tam nie przeszkadza. Teren jest tam tak ukształtowany, że jeżeli nie da się poprowadzić linii kolejowej inną trasą, to nie ma innego wyjścia, jak zbudować wiadukt. A co będzie pod tym wiaduktem, to już naprawdę wszystko jedno. Zasypanie stawu, jak sugeruje kolega BORUCH, niczego tu by nie zmieniło.
Swoją drogą ten stawik dodaje tam uroku troszkę.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Panowie, dziękuję za twórczą dyskusje na temat mojego jeziorka. Dla takich wpisów warto czytać to forum.(y) Jak tylko wykonam jeziorko .... lub torfowisko :cool: (cos w tym stylu jak na zdjęciach poniżej) to oczywiście zaprezentuje na forum.

Wrócę jeszcze do mojego pytania dotyczącego muru.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
45 2 5
O ile jeziorko z wiaduktem będzie wyglądać ładnie to należy nadmienić że przy obecnym ukształtowaniu terenu linia kolejowa by je po prostu omijała i nie byłoby problemu. To wynika z tego że teren na górze jest płaski. Gdyby tor był na takiej półce skalnej która wymuszałaby jego przebieg nad jeziorkiem, wtedy byłoby ok. Tak jak jest to nic nie zabrania by tor przebiegał jak na rysunku omijając jeziorko. Myślę że to dlatego autor makiety odczuwa niesmak. Trzeba by czegoś co zmusi tor do przebiegu nad jeziorkiem i to by była jakaś kolejna ściana skalna.

IMG_0537.jpg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Walter_r
na tym płaskim terenie będzie parowozowania, dlatego zmiana przebiegu torów nie jest możliwa. Opisywałem to wcześniej :LOL:

Reakcje
45 2 5
@Pd5 - no ja wiem - czytałem :) Mi chodziło o to tak w ogóle. Tak 51/49 bym obstawiał że w naturze tor byłby poprowadzony inaczej, tak żeby nie przebiegał nad jeziorkiem. Bardzo podobają mi się jednak Twoje pomysły i z przyjemnością zaglądam do wątku :)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
walter_r
dziękuję za dobre słowo :), to zawsze mile jeżeli komuś podobają się prace, które robię pierwszy raz w życiu.
cały czas się uczę oraz czytam i podglądam lepszych na forum :)

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Panowie, dziękuję za twórczą dyskusje na temat mojego jeziorka. Dla takich wpisów warto czytać to forum.(y) Jak tylko wykonam jeziorko .... lub torfowisko :cool: (cos w tym stylu jak na zdjęciach poniżej) to oczywiście zaprezentuje na forum.

Wrócę jeszcze do mojego pytania dotyczącego muru.
Wiesz, zawsze miło posłuchać innych i pomocnych.
Często to może być źródłem fajnego pomysłu.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Ja mam u siebie podobną sytuację z ciekiem wodnym jak u Ciebie na torciku:)
Pozwoliłem sobie zaśmiecić trochę Twój wątek i pokazać moje rozwiązanie ;)
kociol
ładna praca, czy możesz mi przesłać te zdjęcia na pryw w lepszej rozdzielczości? Podoba mi się to uksztaltowanie terenu.

Zastanawiałem się kiedyś czy nie opuścić terenu pod linia widoczna na pierwszym planie i nie zrobić takiego cieku, ale biorąc pod uwagę ukształtowanie terenu to co znajduje się na poziomie wyżej, tj. stacja, parowozowania itp, uznałem ze w tym przypadku nie będzie to naturalne i dlatego powstała koncepcja wody stojącej pod mostem.;) Chciałoby się zrobić tyle fajnych rzeczy na makiecie, ale miejsce jest ograniczone.

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
203 5 0
kociol
ładna praca, czy możesz mi przesłać te zdjęcia na pryw w lepszej rozdzielczości? Podoba mi się to ukształtowanie terenu.
Dzięki:D Podaj meila to podeślę.
Co do ukształtowania terenu to teraz zrobiłbym trochę inaczej :rolleyes:
Z pewnością nie tylko ja tak mam ale i pewnie inne osoby również tak miały, że w trakcie budowy przychodzą do głowy nowe i czasem ciekawsze pomysły ale niestety na zmianę jest już za późno :confused: Wtedy człowiek się zastanawia czy jest dobrze? A może lepiej zacząć od nowa? To są tak zwane chwile zwątpienia :niepewny:
Więc wówczas lepiej jest sobie trochę odpuścić, bo jednym nieprzemyślanym ruchem można zniszczyć coś co w rzeczywistości nie jest wcale takie złe ;)
Przyznam szczerze, że swojego czasu kołatały mi się po głowie takie myśli aby coś takiego zrobić ze swoim tortem o_O jednym słowem rozebrać i zacząć budowę od nowa.
Teraz wiem, że gdybym to zrobił to popełniłbym duży błąd.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Absolutnie się z Toba zgadzam, bo mam ten sam problem. Cały czas - zwłaszcza kiedy przeglądam forum - myślę, a może zmienić to, tamto, cos tu dobudować itp..... itd....., ale wiem ze w ten sposób to chyba nic się nigdy nie zbuduje. Taka tez była moja pierwsza myśl jak zobaczyłem Twoje 3 poziomy torów, tunele i ciek (y), ale chwile później przyszło opamiętanie, ze albo stacja i parowozowania, albo cos innego(n). I tak to już jest

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Z przyczyn zawodowych musialem zmniejszyc tempo prac, ale niezeznie od tego stwierdzilem, ze na makiecie przydalaby sie jednak trakcja elektryczna.
Zawsze podobaly mi sie parowozy, ale rownolegle kupowalem tez elektrowozy i teraz jak patrze na moja kolekcje, to jest ich sporo ..... :D Chetnie przeczytam rady kolegow jak sie do tego zabrac, zwlaszcza ze na mojej makiecie pojawily sie juz pewne odcinki torow w tunelach i warto byloby tam jakos zainstalowac trakcje lub jej imitacje, ktora pozwolilaby na dopasowanie wysokosci pantografu do wysokosci portalu wjazdowego oraz nizszych czesci tunelu.