• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Żeby zakończyć jakoś ten rok na mojej makiecie ;) udało mi się częściowo uporządkować zieleń tzn. zlikwidować wszelkie kolorowe krzaczki i zastąpić "Polakiem", który właśnie dotarł. Dopracowane zostały tez skały przy wjeździe do drugiego tunelu i jak dojdzie tam zieleń to będzie OK. Przy innych skałach powstanie małe jeziorko, a nad nim zawiśnie w nowym roku most.
Cały czas mam jednak pewien niedosyt przy sadzeniu trawy, bo nie do końca udało mi się chyba zrobić to co chciałem? :niepewny: Musze poczekać na kolejne warsztaty Daniela :D:D
W nowym roku popracuję nad jakością zdjęć, żeby lepiej oddawały to co zrobiłem na makiecie. Zdecydowanie nie można ich robić przy użyciu funkcji automatycznych, bo brakuje głębi i prawdziwych kolorów.

Życzę Wam wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku (y), a sobie wytrwałości przy mojej makiecie ;):cool:

poniżej kilka aktualnych fotek:
IMG_0373.JPG
IMG_0376.JPG
IMG_0457.JPG IMG_0460.JPG IMG_0461.JPG IMG_0463.JPG IMG_0465.JPG IMG_0466.JPG IMG_0468.JPG IMG_0471.JPG IMG_0474.JPG IMG_0360.JPG

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Na budowę dotarł most, wiec zacząłem montować przyczółki. :cool:
Zdjęcia niestety nie do końca oddają prawdziwe kolory, ale powtórzę je przy świetle dziennym i ew zamieszczę jeszcze raz. ;) Trzeba je jeszcze zabudować częściowo skałami tak żeby tworzyły całość z otoczeniem. Potem dojdą krzewy i inna roślinność, a na końcu "wlana" będzie woda do małego jeziorka. Teraz tylko na potrzeby projektu zabarwiłem lekko powierzchnie jeziorka, żeby było łatwiej planować zieleń i inne dodatki.

IMG_0494.jpg IMG_0495.jpg IMG_0503.jpg IMG_0504.jpg IMG_0507.jpg IMG_0510.jpg

Powiększył się tez jeden z tuneli i w związku z tym przybył mur oporowy. Na górze będzie zieleń. :)

IMG_0512.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Trochę tak nienaturalnie wygląda ten staw pod wiaduktem:obcy: Pomyśl trochę nad tym. Chyba, że to tylko tak na tą chwilę wygląda?
kociol
Tak jak wcześniej napisałem, stawik zabarwiony jest tylko chwilowo - roboczo:LOL: - żeby widzieć jego zarys na tle reszty. Docelowo będzie posiadał naturalny kolor jak wszelkie tego typu jeziorka w takich miejscach. Taki kolorek w naturze to nawet byłoby ciężko znaleźć w ciepłych morzach :D:D

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
@kociol chyba chodziło o to, że nienaturalnie wygląda staw pod mostem jako taki. Pod mostem to raczej powinien być ciek wodny, a nie stawik. Takie oczko to raczej zostałoby zasypane w czasie budowy linii kolejowej.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
:( tego się obawiałem i koledzy, potwierdziliście te moje obawy :(. Trzeba będzie chyba "przenieść to jezioro" w inne miejsce - ja mawiał pewien Dyrektor?
W takim razie co interesującego można byłoby tam zrobić? z ciekiem wodnym będzie problem, bo z jednej strony "koniec makiety", a z drugiej na górze planowana jest parowozownia i tego typu klimaty, dlatego taki ciek spod skał wyglądałby raczej dziwnie?(n)

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
:( tego się obawiałem i koledzy, potwierdziliście te moje obawy :(. Trzeba będzie chyba "przenieść to jezioro" w inne miejsce - ja mawiał pewien Dyrektor?
W takim razie co interesującego można byłoby tam zrobić? z ciekiem wodnym będzie problem, bo z jednej strony "koniec makiety", a z drugiej na górze planowana jest parowozownia i tego typu klimaty, dlatego taki ciek spod skał wyglądałby raczej dziwnie?(n)
A nie da się zrobić cienkiego strumyka płynącego pod kątem, wypływającego z kanału?

Możesz zrobić fotkę w większej perspektywie tej okolicy?

Reakcje
1.786 13 0
...Zamiast cieku wodnego. można by zrobić niewielkie osuwisko lub jar, nad którym jest umieszczony most kolejowy. Żeby to w miarę naturalnie wyglądało, trzeba by "posadzić" na zboczach osuwiska niewielkie drzewa umieszczone dość gęsto ( choć niekoniecznie)... W tym przypadku, należało by też było ciut inaczej uformować teren przy i pod mostem kolejowym,...
Dla przykładu użyłem zdjęcia osuwiska i na szybko , w Paint, wpisałem w otoczenie most kolejowy.. Oczywiście nie musisz się tym sugerować , bo to tylko moja wizja .;)..

Zdjęcie oryginalne i szkic..

n1 1.jpg

szkic mostu na tel osuwiska.JPG

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Daniel,
dziękuję za sugestie, która wygląda interesująco, ale mam tu mały problem? Miejsca w tym miejscu na makiecie nie jest zbyt wiele i fajnie wyglądałoby gdyby to osuwisko zaczynało się ponad mostem, tak jak na fotografii. Mój pierwotny plan był taki, ze na górze będzie obrotnica z parowozownią na 3 stanowiska, do której będzie prowadził jeden z torów odchodzących ze stacji. Wg projektu wszystko mi się tam mieściło, ale będę chciał zrobić pewną symulacje, bo czasami wydaje mi się, ze może mi zabraknąć kilka centymetrów ;) do pełni szczecią i wtedy będę musiał to zmienić.
Nie mogę tez tam zrobić cieku wodnego jak sugerował JacekGG.
Jeziorko oczywiście przeniosę w inne miejsce, a tam może zrobię łąkę i wysokie torfowisko zarośnięte trawą, niewysoka zielenią, krzakami z malutkimi 2-3 oczkami, w których będą rosły tatarak / pałki itp...
Dla Waszej lepszej orientacji w "terenie" poniżej kilka zdjęć jak to wygląda w całości z dalszej perspektywy:

IMG_0514.jpg
IMG_0537.jpg
IMG_0538.jpg

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.832 4 0
A mi wpadł taki pomysł na źródełko wychodzące z skały (taki mały "ciurek") i gdzieś tam by sobie w dół lekko odpływał ;)
Tak powiedzmy w połowie wysokości skały by wypływał i gdzieś w dole znów by tam gdzieś wpływał :)
Ale to tylko taki pomysł, co mi wpadł do głowy :p

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.844 573 30
Moim zdaniem to jeziorko tam nie przeszkadza. Teren jest tam tak ukształtowany, że jeżeli nie da się poprowadzić linii kolejowej inną trasą, to nie ma innego wyjścia, jak zbudować wiadukt. A co będzie pod tym wiaduktem, to już naprawdę wszystko jedno. Zasypanie stawu, jak sugeruje kolega BORUCH, niczego tu by nie zmieniło.

Juras

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Moim zdaniem to jeziorko tam nie przeszkadza. Teren jest tam tak ukształtowany, że jeżeli nie da się poprowadzić linii kolejowej inną trasą, to nie ma innego wyjścia, jak zbudować wiadukt. A co będzie pod tym wiaduktem, to już naprawdę wszystko jedno. Zasypanie stawu, jak sugeruje kolega BORUCH, niczego tu by nie zmieniło.
Nie zasypaliby jeziorka z murem oporowym od strony dolnego torowiska? Takie rozwiązanie nie byłoby tańsze w budowie i potem w eksploatacji?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.844 573 30
Jakoś nie bardzo sobie to wyobrażam. Trzeba byłoby wypełnić całą tę "dziurę" i wyrównać teren do poziomu górnego toru (nie torowiska!), a i tak pod górny tor konieczna byłaby potężna budowla inżynierska, nie wystarczyłaby ziema i mur oporowy. Wyobraża sobie Kolega taki wysoki mur oporowy? Zawaliłby się pod naporem ziemi. To musiałaby być konstrukcja ceglana lub betonowa, na której dopiero można położyć tor. Wydaje mi się, że jednak wiadukt byłby tańszy i łatwiejszy w budowie, a także pewniejszy w eksploatacji.