• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

Reakcje
45 2 5
Czy będziesz szutrował tory jakoś później czy już nie? Jeśli nie to proponowałbym Ci je jeszcze raz pomalować żeby nie było widać przejść pomiędzy kolejnymi odcinkami Geo-line. Może warto malować już po ich ułożeniu jako całość a nie każdy z osobna...

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Czy będziesz szutrował tory jakoś później czy już nie? Jeśli nie to proponowałbym Ci je jeszcze raz pomalować żeby nie było widać przejść pomiędzy kolejnymi odcinkami Geo-line. Może warto malować już po ich ułożeniu jako całość a nie każdy z osobna...
Tory beda szutrowane i te roznice ńie powinny byc widoczne. Teraz to rzuca sie w oczy ;)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Udalo mi sie w koncu "pozamykac" wolne przestrzenie i teraz powoli przygotowuje sie do planu skal, zeleni itp ......
Zanim jednak do tego dojde i zaszutruje tory mam pytanie gdzie powinienem postawic semafory oraz ktore elemnty torow odizolowac? Bede wdzieczny za tworcze uwagi.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
W oczekiwaniu na porady dotyczace umiejscowienia semaforow rozpoczalem budowe pierwszego tunelu na mojej makiecie. Prace przy wjezdzie do tunelu wymagaly m in zaszutrowańia kawalka toru, ktory wchodzi do tunelu. Bylo to moje pierwsże szutrowańie w zyciu i w zwiazku z tym mam pytanie czy ktos ma jakis dobry sposob na szutrowanie torow na plastikowym nasypie (jak moje cgleise), bo mimo smarowania klejem szuter w niektorych miejscach zsuwa sie do dolu :)
To moje pierwsze proby i nowe doswiadczenia dlatego zakladam, ze z kazdym nowym dniem i kolejnymi probami bedzie lepiej.:D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.244 66 5
Gdzieś widziałem gościa, który geoline'y szutrował - stawiał mini-deseczki po bokach, jako ograniczenie, żeby szuter się nie rozsypywał...do wykorzystania.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Próbuję na wszystkie możliwe sposoby ;) i wydaje mi się ze każdy kolejny kawałek wychodzi coraz lepiej. Biorąc pod uwagę ile tych metrów bieżących jest przede mną to powinno być coraz lepiej. wstawie później kilka fotek.

Piotr Kozłowski

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.642 11 0
Może to troszkę pomoże. Przeglądnij sobie ten temat, co prawda niemieckie forum ale gość też buduje na podobnym podkładzie i szutruje go. http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=64&t=81658&hilit=schutt
Kiedyś natrafiłem na bardzo dobry temat jak od początku do końca modelarz zamaskował plastikowy nasyp i efekt był piękny że w życiu bym nie powiedział że to geo-liny, ale poszukam jeszcze to podrzucę tobie;)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Kilka fotek z szutrowania.
Problem to szutrowanie pomiędzy podkładami, bo tu plastik pod szynami przeszkadza :(, zwłaszcza ze to Marklin i jest jeszcze trzecia szyna, która nie może być przykryta.
DSC00711.jpg
DSC00712.jpg
DSC00713.jpg
DSC00714.jpg
DSC00715.jpg
DSC00716.jpg
DSC00717.jpg

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Trochę za gruby ten szuter chyba. Na wierzch możesz dać z eNki i powinno być ok. Proponowałbym też lekko zabarwić szuter na kolor szyn żeby aż tak bardzo się nie odznaczał.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
sypnę drobnym na wierzchu i potem lekko podbarwię. A moze sypnac na wierzchu drobnym szutrem brazowym, ktory bedzie blizszy kolorowi torow? Ogolnie planowalem uzyc brazowego szutru i tylko ten kawalek na zdjeciach mial byc szutrowany szarym.
Sprobuje tez uzyc drobnego sztru pomiedzy podkladami.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.244 66 5
Jak sobie całość zabarwisz w miarę "jednolicie" (w sensie, bez takiego kontrastu, jak jest teraz), to będzie git. Nasyp Ci zgrabnie wyszedł :)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zrobię próby z zabarwieniem oraz drobnym szutrem i pokaże na zdjęciach jak i co wyszło?
Widziałem gdzieś ostatnio w naturze takie kontrastowe torowisko gdzie dookoła torów użyty był szary, kontrastowy kamień.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zrobilem probe na kawalku torow z szutrem "n" i jak tylko wyschnie to pokaze zdjecia na forum. Nie ukrywam, ze ten wiekszy szuter "h0" bardziej mi sie podoba :), ale wazne zeby to dobrze wygladalo dlatego slucham Waszych uwag i porad.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
No to cieszę się bardzo i dodaje jeszcze kilka zdjęć:

DSC00725.jpg DSC00726.jpg DSC00727.jpg

teraz ruszyła budowa tunelu, a właściwie "góry" w której biegnie ten tunel.

Pierwszy turysta już tam jest :ROFL::

DSC00730.jpg

To dopiero początek prac i górka będzie jeszcze kształtowana. Chciałbym tam postawić jakiś budynek i zastanawiam się jaka budowla byłaby najlepsza, żeby ja ustawić na szczycie? Może ktoś ma jakąś propozycje?

Poniżej kilka zdjęć pokazujących całość:

DSC00729.jpg

DSC00728.jpg
DSC00731.jpg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zdecydowanie :ROFL:
Czeka na uksztltowanie gorki, zeby mogla zejsc ...... albo na odpowiedni wybor budowli na gorze, zeby mogła wejść :)