• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.606 558 30
Jezeli wskazane jest zebym wyciszyl to torowisko, to wtedy pokryje korkiem calosc, ale bez stacji "podziemnych", bo zakladam ze tam to nie jest konieczne? Chyba, ze sie mylę?
Głowy bym nie dał ale wydaje mi się, że tory które masz z racji swojej budowy powinny tłumić hałas
Korek stosuje się przy torach bez podsypki gdzie plastikowe podkłady leżące na sklejce przenoszą drgania i w konstrukcji podbudowy tworzy się pudło rezonansowe (jak w gitarze).
Nie mam żadnych doświadczeń z takimi torami, ale zrobiłbym próbę na krótkim odcinku, żeby przekonać się, czy i jak hałasuje tabor na torze bez i z wytłumiającym podkładem. Natomiast jeżeli wytłumienie jest potrzebne, to dałbym je także na torach i stacjach "podziemnych", bo jadących w ukryciu pociągów tym bardziej nie powinno być słychać.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
W takim razie zrobie próbę z tym podkladem, ale to co moge juz potwierdzic, to opinia Ludwigha, bo halasu zadnego nie ma i tabor jeździ dość poprawnie.

Mam jeszcze pytanie dot podjazdòw w projekcie mojej makiety. Zrobilem 2 pętle torowiska pod głównym poziomem i tam gdzie krzyzuja sie torowiska na różnych poziomach chcialem uzyskac 10cm miejsca (między poziomami) zeby przejeżdżal np elektrowoz. Zrobilem kilka prob z roznym taborem z wagonami i bez, z różną prędkością w górę i w dół i pociągi dają radę. Jest jednak jedno "ale", niektóre pociągi na podjazdach zwalniają. Wydaje sie to byc normalne, ale mam pytanie czy nie ma tu zadnego ryzyka zniszczenia silnika lub czegos innego? W momencie zjazdu z wagonami, lokomotywa troche hamuje caly skład i czy to też może mieć wpływ na silnik?

Korzystajac z okazji życzę wszystkim Radosnych Świąt i fantastycznych chwil z waszym taborem.:)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zanim usiądę do świątecznego śniadanka, przedstawiam kilka ostatnich zdjęć pokazujących postęp prac na mojej "makiecie". Teraz walczę z podjazdami, o czym pisałem wyżej ...
DSC00394.jpg

Załączniki

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Przypomnę jeszcze raz moje pytanie, bo chwilowo wstrzymałem prace na mojej makiecie.:(

....... dot podjazdòw w projekcie mojej makiety. Zrobilem 2 pętle torowiska pod głównym poziomem i tam gdzie krzyzuja sie torowiska na różnych poziomach chcialem uzyskac 10cm miejsca (między poziomami) zeby przejeżdżal np elektrowoz. Zrobilem kilka prob z roznym taborem z wagonami i bez, z różną prędkością w górę i w dół i pociągi dają radę. Jest jednak jedno "ale", niektóre pociągi na podjazdach zwalniają. Wydaje sie to byc normalne, ale mam pytanie czy nie ma tu zadnego ryzyka zniszczenia silnika lub czegos innego? W momencie zjazdu z wagonami, lokomotywa troche hamuje caly skład i czy to też może mieć wpływ na silnik?

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Ma wpływ na silnik. Wszystkie urządzenia elektryczne się kiedyś zepsują. Tylko, że tak samo to działa jak hamujesz i ruszasz pociągiem. Co do ciążenia taboru, to nie wątpię żeby ciężar był aż tak wielki żeby w jakikolwiek sposób uszkodzić lokomotywę.

Michał Szewczyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
27 0 0
Wlasnie sie nad tym zastanawialem i dlatego na wszelki wypadek zadalem to pytanie. Jezeli wskazane jest zebym wyciszyl to torowisko, to wtedy pokryje korkiem calosc, ale bez stacji "podziemnych", bo zakladam ze tam to nie jest konieczne? Chyba, ze sie mylę?
Ja zakupiłem pod tory geoline taką piankę wygłuszającą.

Po rozłożeniu torowiska bez pianki bardzo ciężko było wytrzymać podczas jazdy wagonów i lokomotyw. Po podłożeniu pianki zdecydowanie polepszyło się.

Więc ja będę do makiety stosował taką piankę pod tory. 0,5cm grubości ale całość terenu poza torami również podniosę do wysokości nasypu geoline

Załączniki

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Bardzo ładnie zaczynasz. Rób dokumentacje foto i wrzucaj. To bardzo kształcące.
A jak będziesz mył okna i odkurzał rolety?
Musisz mieć słabe dekodery bo jedna z funkcji dekodera to utrzymanie stałej prędkości.
Chociaż jak zwalniają to bardziej realistycznie.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Dokumentuje fotograficznie od samego początku, ale oczywiście nie będę wrzucal wszystkich tych zdjęć na forum, bo byłoby tego zbyt dużo;) Będę dodawal co jakiś czas ja zajda widoczne zmiany.
Co do mycia okien, to makieta będzie na kołkach i jest szansa jej przesuniecia żeby był dostep z każdej strony oraz ..... możliwość umycia wspomnianych okien. Pierwszy projekt był kilkadziesiąt cm większy, ale niestety utrudnial znacznie dojscie do okien :eek:.
Wracając do tego zwalniania na podjazdach to jest ono nieduze, ale widoczne (może tylko dla mnie, bo zwracam teraz uwagę na każdy szczegół). Jak oglądam rozne makiety na forach czy you tube to widze tam tez spore podjazdy, wiec chyba nie jestem w tym temacie osamotniony?:LOL:

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Jak wspominalem wczesniej, jestem na etapie prob czy podjazdy sa Ok. Wczoraj niestety okazalo sie, wagony osobowe Roco w kilku miejscach wypadaja mi z szyn? Co ciekawe inne lokomotywy i cale sklady towarowe, ICE oraz np "pietrusy" Marklina daja rade. Czy ktos ma pomysl co moze byc tego powodem? Domyslam sie ze jest tu problem z geometria i nie do konca odpowiednim poziomem nachylenia sklejki pod torami na zakretach. Jak najprosciej mozna to zweryfikowac i naprawic? Chcialem miec bardzo makiete z podjazdami i w 2 poziomach, ale powoli zaczynam tego zalowac. W razie zego zmienie projekt na latwiejszy, a moze kiedys - jak sie tego wszystkiegonlepiej naucze - zrobie inna makiete :(

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Testy przeprowadzam na podjazdach stacji dolnej i miejsca wg sugestii Marcina zaznaczyłem kółkiem
222.jpg 111.jpg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Miałem dziś chwile i zrobiłem nowy plan makiety, jako opcje gdyby występowały problemy na podjazdach w moim poprzednim projekcie. Wymiar konstrukcji pod makietę jest taki sam, ale zmieniłem trochę układ, zmniejszyłem liczbę podjazdów i przeniosłem szopę dla lokomotyw. Myślę, ze wyszło całkiem nieźle, ale ciekaw jestem jak Wam się podoba? Musze jeszcze dopracować pewne szczegóły.:)
upload_2014-5-6_23-35-25.png

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Moje prace nieco zwolnily, bo caly czas walcze z podjazdami. Najwiekszy problem widze tam gdzie w poziomach krzyzuja sie torowiska, bo staram sie utrzymac odkeglosc miedzy poziomami 10cm. Jezeli wszystko sie uda i moje "testy" beda pozytywne, to rusze dalej i natychmiast doloze kolejne zdjecia.

@ Danielu, czy jak patrzysz na moj plan swoim fachowym okiem, to wg Ciebie bedzie mozliwa ciekawa aranzaca calego otoczenia, czy tez powinienem cos szybko jeszcze zmienic?