• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Klasztor fajny, ale .... w tym wypadku i przy tej ilosci mejsca chyba ruiny beda lepsze? Dodam jeszcze, ze ponizej nasypu z torem tj po jego kewej stronie bedzie parowozowni (szopa) i obrotnica. Dodalem te informacje, bo wazne zeby sasiedztwo tych budowli nie razilo.;)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
.... powoli zabarwia się góra, na której ostatecznie stanie wiatrak ....;) w rzeczywistości kolory są ciemniejsze, nie mniej jednak malowanie jeszcze nie jest zakończone
DSC00783.jpg DSC00786.jpg DSC00787.jpg DSC00788.jpg DSC00789.jpg DSC00791.jpg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Wydaje mi sie, ze popelnilem maly blad na poczatku i wszystkiego nie zagruntowalem ciemniejszym kolorem? Czy mam racje? Co powinienem zrobic teraz, bo planowalem jeszcze jedno takie malowanie, ale bardziej stezonymi kolorami, jeden po drugim.

Ostatnio edytowane:

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
83 1 0
No tak po części ,to Masz racje . Bo po zaimpregnowaniu wszystkiego ciemniejszym kolorem wszystkie załamania i wgłębienia ,szczeliny w skałach można by łatwiej wybarwić i wycieniować . A tak czeka Cię więcej pracy przy wybarwianiu skał .

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Czy jak teraz pomaluje to bardziej stezonym szarym, a potem doloze piaskowy, brazowy itd ....., to otrzymam podobny efekt tylko bez tej przeswitujacej bieli? Struktura skal wyszla bardzo fajnie i chetnie bym ja zachowal przy bardziej intensywnych barwach :eek:

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Prace trwają nadal i pewnie jeszcze będą trwać długo. Wykończenia wymagają jeszcze skały przy wjeździe do tunelu oraz dodana zostanie roślinność.
Na makiecie pojawiły się pierwsze kawałki trawy, a z tunelu wyjechał Pm3 z nowym dekoderem :), bo właśnie powrócił z serwisu (y).
Musze chyba zrobić te zdjęcia w dzień, bo widzę ze przy lampie kolor skał wychodzi jakiś nienaturalny? W rzeczywistości wyglądają fajnie, znacznie lepiej i inaczej.

DSC00814.jpg
DSC00815.jpg
DSC00816.jpg
DSC00818.jpg
IMG_0271.jpg
IMG_0274.jpg
IMG_0277.jpg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Trawosadzenie idzie powoli, bo wydaje mi sie, ze posiadam zbyt malo rodzajow traw, ale moze mi sie tylko tak wydaje? Mam 6-7 roznych zestawow (2-6mm) w tym mixy, ale ..... wiecie jak to jest pierwszy raz :). Musze sprawdzic w katalogu Nocha czego ew jeszcze brakuje, zwlaszcza ze Mikolaj pytal co pod choinke :D
Ogolnie samo sadzenie to super praca i zabawa, zwlaszcza ze efekt widoczny jest natychmiast. Mialem drobny problem z dluga trawka :(tzn.12mm - zwlaszcza tam gdzie sadzilem ja samotnie bez "podkladu" krotkiej - bo ta jakos nie chce stac prosto tylko czesto kladzie sie na rozne strony? Moze taka jej uroda albo tez zle cos robie?
Teraz musze wykonac kilka plotkow zeby krowy nie wchodzily pod pociag i dokonczyc skalki po lewej stronie od wjazdu do tunelu. Sprobuje zrobic tez kilka zdjec przy dziennym swietle i zaprezentuje.;)

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
Na temat 11mm trawki to nie pomogę gdyż takiej wysokości nigdy nie stosowałem, natomiast jeżeli chodzi Ci o monotonność zieleni to spróbuj robić delikatne przejścia używając różnych odcieni trawki ale tak by nie było diametralnej agresywności koloru z ciemnego na jasny, no i przede wszystkim ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć:).
By tego nie robić od razu na makiecie to do ćwiczeń możesz wziąć kawałek kartonu i sadzić trawkę oraz używając również pyłków np: Polaka o czym pisałem wcześniej a gdy już otrzymasz zadowalający Cię efekt wykonać to samo a nawet lepiej już na makiecie ;).

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
No to pierwszy kawałek zieleni na makiecie mam już za sobą. Jeżeli bym to wyciął z całości to mógłbym powiedzieć - zapominając na chwile o reszcie makiety - ze mała dioramka jest gotowa :)
Wydaje mi się, ze zdjęcia wyglądają trochę gorzej niż w rzeczywistości i mam tu na myśli kolory, nie mniej jednak cos mi tu nadal nie pasuje :confused: i będę wdzięczny za twórcze uwagi i komentarze, co ew dodać, zmienić itp.... Chyba zbyt duże są te kolorowe krzaczki, ale może się mylę?(n)
Jedno co mogę powiedzieć, to ze nie jest to wcale łatwa praca i jak patrzę na dzieła niektórych mistrzów zieleni na tym forum - to prezentują oni bardzo wysoki poziom.
IMG_0301.JPG
IMG_0303.JPG
IMG_0304.JPG
IMG_0305.JPG
IMG_0306.JPG
IMG_0308.JPG
IMG_0311.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.244 66 5
Popieram waltera, poza tym spróbuj postarać się o inne światło. Zdjęcia z lampą niezbyt dobrze oddają to, co faktycznie fotografujesz (łagodnie mówiąc). ;)
I z tym drzewkiem coś bym zrobił ;)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Walter_r
Czy mech zupelnie usunac czy tez ostro zmniejszyc? Chcialbym zeby byly tam akues krzaczki i pnacza. twoja sugestia jest ciekawa. Szukalem na forum jakiejs prostej instrukcji "jak zrobic krzaczek", ale niestety nic takiego nie znalazlem :-(

Kris
Drzewko ustawione tylko na probe, czyli zaraz moge zdemontowac. Co do oswietlenia zdjec, to masz absolutna racje, bo lampa blyskowa psuje caly efekt. Pewnie tez lepiej byloby zrobic to zdjecie z ustawien recznych, a nie automatycznych :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.609 558 30
Nie czuję się kompetentny, żeby zabierać głos w sprawie technik modelarskich, ale moje wrażenie jako widza jest takie, że te żółte i czerwone krzaki są za jednolite i mają za intensywne kolory. Powoduje to, że wyglądają sztucznie, w przeciwieństwie do trawy, która jest bardziej różnorodna i wygląda dużo lepiej. Wielkość tych krzaków jest wg mnie OK. Może je posypać dodatkowo mieszaną posypką?

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
Zdjęcia musisz zrobić takie i przy takim świetle aby jak najbardziej oddawały rzeczywiste kolory na makiecie wtedy będziemy mogli doradzić co ewentualnie zmienić i poprawić bo tak to wróżenie trochę z fusów ale zgodzę się z przedmówcami ze na pierwszy ogień to mech idzie do zdjęcia bo jak dla Mnie też nie pasuje zupełnie, a co do krzaczków to właśnie z niego mógłbyś je porobić po uprzednim po docinaniu gdyż jest to taka powiedzmy gumka wiec nie ma jak uformować go ręcznie, później pomalować na ciemny kolor np: czarny mat spryskać klejem obsypać posypkami gąbkowymi lub listowiem i masz ładne krzaczki na makietę. Jeżeli natomiast chodzi o porosty skał to powinieneś zaopatrzyć się w bardzo drobny pył gąbkowy który bardzo ładnie je imituje i np: siateczkę Heki.
[DOUBLEPOST=1418663633][/DOUBLEPOST]Tu też fajne patencik na krzaczki z tym że bardziej pracochłonny.
http://modelarstwo.koszalin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=68&Itemid=29

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
No to widze, ze koledzy dolaczyli do opinii mojego syna, ktory tez skrytykowal kolorowy mech :), a szkoda, bo wydawalo mi sie sie to bedzie fajne?:mad: Moze teraz skorzystam z pomyslu Zonka i sprobuje wykorzystac mech jako konstrukcje pod krzaczek. Jezeli chodzi o pnącza to uzyłem Woodland Scenic srednia zielen, trawy to kilka roznych rodzajow Nocha gl. 2,5-6mm.

Co do barwy zdjec to musze popracowac nad oswietleniem i wtedy wszystko na sdjeciach powinno byc bardziej realstyczne.(y)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
"Upiorne" krzaczki zniknęły, trawka podrosła i pojawił się nawet Mikołaj :eek: z prosiaczkiem, pewnie to przebrany Kubuś Puchatek ? o_O
Oczywiście nowe krzewy pojawia się jak tylko pewnego dnia je zrobię ;)
IMG_0316.jpg
IMG_0317.jpg
IMG_0321.jpg
IMG_0324.jpg
IMG_0326.jpg
IMG_0327.jpg