• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Po dluzszej przerwie w budowie, w ramach odstresowania postanowilem wrocic do prac przy budowie mojej makiety. Zaczynam od czesciowej rozbiorki, bo wpadl mi do głowy nowy pomysl, który będę probował teraz zrealizować. Odbędzie się to kosztem braku parowozowni, ale uznalem że chyba mam tu na nią zbyt mało miejsca, więc może kedyś ...... ?
Mam w związku z tym mam pytanie czy pod zwrotnicami nie należałoby wyciąć otworów, ktore pozwoliłyby na łatwy dostęp od spodu do napędów?

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Na makiecie niewiele się zmieniło, ale dziś postanowiłem sprawdzić "jajecznice", czyli jak jeździ Piko na Maerklinie :)
Testy wykonała doczepiona do składu Pd5
image.jpeg

image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Wiem, ze bardzo powoli to idzie ..... teraz pracuje nad nowa górka i tunelem. Trochę ja obniżyłem vs pierwotne plany i zastanawiam się nad dodaniem wąskotorówki ;)
image.jpeg
image.jpeg
image.jpeg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Budując górkę przyszedł mi do głowy nowy pomysł, żeby do makiety dodać nitkę wąskotorówki, która na gorze miałaby mała stacyjkę i potem zjeżdżałoby na dół na dwa krańce makiety?
Prawdopodobnie nie będę mógł połączyć obu końców torów ze sobą, dlatego chciałbym żeby kolejka dojeżdżała do końca i tam automatycznie zmieniała kierunek jazdy i jechała z powrotem w druga stronę itd ...
Mam tu jednak kilka pytań do kolegów fachowców mianowicie: czy jest to proste do wykonania, co do tego jest potrzebne i co rekomendujecie? Zastanawiam się tez czy mam wybrać H0e czy H0m, bo nigdy jeszcze się w ten temat nie zagłębiałem i dlatego potrzebuje porady. (n)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Pytanie / prośba do speców od kształtowania krajobrazu i zieleni na makiecie.

Z różnych powodów zmuszony bylem spowolnić prace przy budowie mojej makiety i od dłuższego czasu nic się prawie na niej nie dzieje. Na bieżąco przeglądam forum i będąc często pod wrażeniem szybkości budowy makiet przez niektórych kolegów, mam ochotę tez coś na niej zrobić żeby dawała mi więcej radości i możliwość zabawy pociągami.

I tu pojawił się właśnie problem, bo lekko straciłem wenę twórczą i zastanawiam się jak to wszystko ładnie ukształtować i zazielenić?
W trakcie prac lekko zmieniłem w kilku miejscach mój pierwotny projekt dlatego przedstawiam poniżej kilka zdjęć "z lotu ptaka" obrazujących jak to teraz wygląda.

Moje wątpliwości na dziś to:
- pierwotnie po prawej stronie (zdjęcie nr.1) planowana była 3 stanowiskowa parowozownia, ale jest tu trochę ciasno, dlatego zastanawiam się czy nie zrobić np. bocznicy z tartakiem lub coś w tym stylu? Brałem tez pod uwagę linię wąskotorową, która wspinałaby sie po tylnej ścianie i wyjeżdżała łukiem gdzieś na środku makiety?
- czy nie spłaszczyć góry (zdjecie nr.4) nad tunelami w rogu makiety, bo jest tam dość dużo miejsca i warto byłoby tam coś zrobić. Gdyby powstała wcześniej wspomniana linia wąskotorowa, to tam mogłaby powstać mała stacyjka(?)
- czy środek makiety nie jest "za płaski"?

IMG_0535.JPG
IMG_0538.JPG
IMG_0541.JPG
IMG_0551.JPG

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.656 67 5
Na Twoim miejscu, po prawej stronie zrobiłbym bocznicę do tartaku lub browaru. Zrobiłbym też ewentualnie bocznice odstawcze do taboru. Bądź górę z pięknym wodospadem.
W środku miasteczko o dość spójnej architekturze, z pięknym ryneczkiem, kościołem.....
Nie wiem, czy to ma być polski klimat. Mnie by pasowały domy w murze pruskim...

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Tak mi właśnie ten tartak chodzi po głowie, bo ten kawałek mógłby ciekawie wyglądać? O którym dokładnie miejscu myślałeś pisząc o wodospadzie?

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.656 67 5
O tym zaznaczonym w kółko. Wydaje mi się naturalne, aby to była jakaś kontynuacja...Co więcej, pociąg okrążający górę też fajnie wygląda ;)

Załączniki

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
no to jak, nie ma więcej komentatorów / speców od zieleni, którzy odpowiedzą na moje powyższe pytanie? (n)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Czekając na uwagi od specjalistów od krajobrazu przesyłam kilka zdjęć z mojej parowozjady ;)

IMG_0018.JPG
IMG_0023.JPG
[/ATTACH]
IMG_0038.JPG
IMG_0041.JPG
IMG_0044.JPG
IMG_0045.JPG
IMG_0052.JPG
IMG_0055.JPG

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Powstał jeszcze fajny filmik, który bym chętnie zaprezentował, ale nie wiem jak go wrzucić na forum?

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Opublikuj film na youtube. Potem skopiuj do niego link i wstaw korzystając z odnośnika "media" (obok obrazka w opcjach masz symbol: dwa kawałki "taśmy filmowej".

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Osiemnastka z towarowymi...... Zgroza!!! I dlaczego ten "rekin" czyli Pm3 jest zielony?!!!
Ktos musiał przeciągnąć te wagony ;)
Z "rekinem" to mnie zastanowiłeś, bo przerabiali go (i to dość długo) podobno specjaliści. Jaki powinien być wg Ciebie kolor?

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.190 26 8
Pytanie / prośba do speców od kształtowania krajobrazu i zieleni na makiecie.

Z różnych powodów zmuszony bylem spowolnić prace przy budowie mojej makiety i od dłuższego czasu nic się prawie na niej nie dzieje. Na bieżąco przeglądam forum i będąc często pod wrażeniem szybkości budowy makiet przez niektórych kolegów, mam ochotę tez coś na niej zrobić żeby dawała mi więcej radości i możliwość zabawy pociągami.

I tu pojawił się właśnie problem, bo lekko straciłem wenę twórczą i zastanawiam się jak to wszystko ładnie ukształtować i zazielenić?
W trakcie prac lekko zmieniłem w kilku miejscach mój pierwotny projekt dlatego przedstawiam poniżej kilka zdjęć "z lotu ptaka" obrazujących jak to teraz wygląda.

Moje wątpliwości na dziś to:
- pierwotnie po prawej stronie (zdjęcie nr.1) planowana była 3 stanowiskowa parowozownia, ale jest tu trochę ciasno, dlatego zastanawiam się czy nie zrobić np. bocznicy z tartakiem lub coś w tym stylu? Brałem tez pod uwagę linię wąskotorową, która wspinałaby sie po tylnej ścianie i wyjeżdżała łukiem gdzieś na środku makiety?
- czy nie spłaszczyć góry (zdjecie nr.4) nad tunelami w rogu makiety, bo jest tam dość dużo miejsca i warto byłoby tam coś zrobić. Gdyby powstała wcześniej wspomniana linia wąskotorowa, to tam mogłaby powstać mała stacyjka(?)
- czy środek makiety nie jest "za płaski"?
Korzystając z długiego weekendu przypomnę się z moja prośbą