• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
396 5 1
Co do kolorów "rekina" to przytoczę rozmowę jaką odbyłem w czasie jednej z wystaw w Krakowie na której też pojawił się zielony "rekin".
- Ja: Cześć Marku, widzisz ten Pm3, jakie Twoje wrażenie?
-Kol. M: Fajny, tylko dlaczego zielony???
-Ja: A jaki powinien być?
-Kol. M: Czarny!!!
-Ja: A skąd to wiesz?
-Kol. M: Pamiętam! Dwa razy widziałem w eksploatacji!!!!
-Ja: !!!
Co do pamięci Kol. Marka to kiedyś poprosiłem go o jakiś numer krakowskiej Pt31. Numer podał, a potem inny kolega znalazł zdjęcie z kursu maszynistów w MD Kraków Główny na którym są uczestnicy na tle Pt31 z numerem który wcześniej podał mi kol. Marek i widocznym przydziałem właśnie do Krakowa. Była też widoczna data naprawy i okres czasowy podany przez kol. Marka też się zgadzał.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Ten już raczej pozostanie zielony, zwłaszcza ze dostał nowe dekodery, dym i trochę "wnętrzności"......., chyba ze trafiłby się ktos kto by ja ładnie przemalował

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Po pewnej przerwie .... wracam do prac przy makiecie. Pogoda na zewnątrz sprzyjająca, a kolejny dłuższy weekend już wkrótce, dlatego postanowiłem cos zrobić żeby na makiecie zrobiło się ciekawiej jeszcze przed końcem tego roku.
Dzis zająłem się tylną częścią makiety, bo należało tam dokończyć wjazd do tunelu, zająć się szutrowaniem, a przy okazji posadziłem trochę trawy :)
poniżej krótka relacja
IMG_1735.JPG
IMG_1730.JPG
IMG_1737.JPG
IMG_1740.JPG
IMG_1741.JPG
IMG_1742.JPG
IMG_1733.JPG

IMG_1732.JPG

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Sadzenie trawki, ciąg dalszy :) Widzę, ze jest to znacznie trudniejsże niż mi się wydawało, dlatego będę wdzięczny za Wasze rady i sugestie jak to zrobić lepiej ?

IMG_1760.JPG
IMG_1761.JPG
IMG_1762.JPG
IMG_1765.JPG
IMG_1763.JPG
IMG_1764.JPG
IMG_1759.JPG

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Mi sie tak robilo jak sadzarka miala za malo woltow. Musze sprawdzic po upgrade.
Co dokładnie masz na myśli? Elektrosadzarka to Noch i bateria wewnątrz to "turbo" Duracell. Sam nie wiem czy jest dobrze czy źle i mam lekkie wątpliwości, że może cos tu robię źle?
Mam wrażenie, ze ta trawa leci z urządzenia i się częściowo kładzie, zwłaszcza jak punktowo nanoszę klej w celu zrobienia kępy.:(

Proszę specjalistów o poradę .

Ostatnio edytowane:

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Foto urzadzenia, ja mam samorobke.

edit:
znalazlam
u mnie sie tak zachowywala dluga trawa na starej wersji mojej samorobki jak urzadzenie dawalo za male napiecie zeby poprawnie posadzic trawe 10-12mm, sadzilo poprawnie tylko 2-3mm
z twoim tak nie powinno sie robic - wedlug opisu producenta napiecie wyjsciowe to okolo 20tys woltow
gdzie masz podpiete uziemienie tj ten kabelek ktory wystaje z drugiego konca sadzarki?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Foto urzadzenia, ja mam samorobke.

edit:
znalazlam
u mnie sie tak zachowywala dluga trawa na starej wersji mojej samorobki jak urzadzenie dawalo za male napiecie zeby poprawnie posadzic trawe 10-12mm, sadzilo poprawnie tylko 2-3mm
z twoim tak nie powinno sie robic - wedlug opisu producenta napiecie wyjsciowe to okolo 20tys woltow
gdzie masz podpiete uziemienie tj ten kabelek ktory wystaje z drugiego konca sadzarki?
Kabelek zawsze podpinam do gwoździa wbitego max do 30 cm od miejsca sadzenia trawy.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
Jutro sprawdze jak sie zachowuje trawa 6 i 10 mm na podrasowanej mojej, moze cos sensownego wymysle, chyba ze lepsi odemnie mnie uprzedza.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Na 3 ostatnich zdjęciach jak narazie jest trawa 2 mm, bo na to planowana jest dłuższa. Pozostałe pokazują mix z zastosowaniem 6 mm

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Ponieważ mam ambitny plan realizacji pewnych "projektów" na mojej makiecie przed końcem roku, prace juz ruszyły i już wkrótce przedstawię na forum troche zdjec. W miedzyczasie rozpoczęły sie prace budowlane .... i nie tylko ;)
Zdjęcia były robione na szybko i z lampą, wiec w rzeczywistości klimat murów jest lepszy (y)

IMG_1062.JPG
IMG_1063.JPG
IMG_1064.JPG
IMG_1073.JPG
IMG_1075.JPG
IMG_1074.JPG
IMG_1072.JPG
IMG_1071.JPG

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Ramki świetlików nie muszą być czarne , mogą być zielone , , brązowe , zardzewiałe właściwie jakiekolwiek byle nie przezroczyste.
Co nie zmienia faktu że budynek prezentuje sie bardzo ładnie.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.124 24 8
Dziękuje wam za sugestie i ramki zostaną pomalowane. Jak będą gotowe i skończę to zaprezentuje. Popracuje jeszcze nad dachem.
Czekają już kolejne budynki.:)