• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

BorekT

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
41 1 0
Do tej pory używałem Nocha, ale jeżeli sugerujecie, ze inna lepiej stoi, to przemyśle temat :)
To czy stoi czy nie jest ważne, ale ważne jest też to jak wygląda. Ponieważ trochę metrów kwadratowych już w życiu wysiałem wieloma rodzajami trawek polecam Ci trawki mininatur. Dlaczego akurat one? Bo wyglądają dobrze i świetnie się sadzą (wg. mnie biją na głowę wyglądem heki, fallera, nocha i wiele innych). Proponuję zaopatrzyć się w trawki 2-4,5mm. Dłuższe póki co bym sobie darował. 4,5 wystarczy do uzyskania świetnych efektów. Jeśli będziesz rozważał kupno trawki Polaka to z drobnych problemów z sadzeniem możesz wpaść do studni pełnej zimnej wody. Odradzam. Polak jest dla ludzi z mocną sadzarką, choć często nawet stosując takową można mieć problemy z sadzeniem.

Reakcje
2 0 0
Co dokładnie masz na myśli? Elektrosadzarka to Noch i bateria wewnątrz to "turbo" Duracell. Sam nie wiem czy jest dobrze czy źle i mam lekkie wątpliwości, że może cos tu robię źle?
Mam wrażenie, ze ta trawa leci z urządzenia i się częściowo kładzie, zwłaszcza jak punktowo nanoszę klej w celu zrobienia kępy.:(
Ja mam sadzarkę fallera i też mi się tak kładła. @daniel loko poradził aby wymienić baterię na nowiutką. Problem się skończył ;) Wszystko pięknie działało i się już nic nie kładło.

J

Jurek ST44

Gość
Do elektrosadzarki Faller podłączyłem na stałe zasilacz regulowany, daje jak młody byk po paczce wiagry. Żadnych baterii. Fotke zapodam tylko mi sie fon skonfiguruje.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.168 26 8
Dziekuje za sugestie. Zdjęcia z trawka, na które patrzycie to już historia, bo wszystko uległo poprawie. Muszę wykończyć zapas Nocha, ale zamówiłem nowe trawki, kwiatki itp... Mini Natur, bo polecał tez je Daniel, który pokazał mi jak to poprawnie robić. Ja kupowałem w sklepie w Krakowie. Jak to wyglada w rzeczywistości pokaże na zdjęciach po Świętach, bo mam ambitny plan przyspieszenia robót na makiecie ;) Teraz walczę z budynkami, bo pracuje nad dworcem, magazynem i parowozownią, a kolejnymi budynkami bedą nastawnia i tartak. Muszę tez w końcu podłączyć dekodery do zwrotnic i zająć się peronami. Słowem, mam co robić w Święta.:)

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.168 26 8
Na placu budowy rozpoczęły się prace ustawiania punktu nawęglania i małej parowozowni. Tory już gotowe, teraz czas na resztę ....

IMG_2150.JPG
IMG_2151.JPG
IMG_2152.JPG

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.168 26 8
Trwają dalsze prace w okolicach punktu nawęglania i parowozowni, plan na ten tydzień jest ambitny ;), ale na dzis wystarczy - niech teraz schnie :)

IMG_1185.JPG
IMG_1183.JPG
IMG_1182.JPG
IMG_1184.JPG
IMG_1186.JPG
IMG_1189.JPG