• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Idź po prostu do jakiegoś składu węgla i zmieć trochę pyłu...nawet w marketach budowlanych koło stosów ekogroszku leży tego od groma.

Alana

Aktywny użytkownik
Reakcje
273 2 1
W moim temacie jest wynik robienia ladunkow na weglarki z kawalka pokruszonego wegla kamiennego znalezionego gdzies na ulicy. Sposobik polecam.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
W międzyczasie trochę się zazielenilo gdzieniegdzie podciągnięto prąd ;) z góry przepraszam za jakość zdjeć, które robię telefonem.

IMG_2171.JPG
IMG_2169.JPG
IMG_2168.JPG
IMG_2172.JPG
IMG_2173.JPG
IMG_2178.JPG

[DOUBLEPOST=1483481414][/DOUBLEPOST]W pobliżu powstaje też bocznica i planowany jest tartak :)

IMG_2176.JPG
IMG_2175.JPG

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Trawka tak blisko zasieku na węgiel raczej nie urośnie ... jego otoczenie po każdej stronie to raczej goła ziemia, porozsypywany węgiel ... Dopóki pracujesz nad terenem to wsadzanie drzewek jest ryzykowne - łatwo uszkodzić - no chyba że są wstawione poglądowe aby zobaczyć co i jak ale jeszcze nie przyklejone i po przymiarce wyjmowane. No i trawa jak na angielskim 200 lat pielęgnowanym trawniku - monotonnie soczysta zieleń. Ja bym dosadził trochę innych odcieni - nawet w tę która już jest jeśli chcesz aby to bardziej realistycznie wyglądało.
Budynek parowozowni - ma swój bardzo fajny klimat.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
Dziekuje za uwagi i sugestie, które wezmę pod uwagę, bo prace na tym terenie jeszcze cały czas trwają. Drzewka na tym etapie są tylko poglądowo i miały urozmaicić zdjęcia, bo jest tu jeszcze trochę do zrobienia.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
... pielęgnowana trawa uległa "zniszczeniu" i już powinno być ok. Jak wszystko wyschnie, to zrobie niwe fotografie. Teraz pracuję nad bocznicą tartaku i małym tartakiem. Jezeli macie jakieś sugestie, które mogą mi pomóc, to proszę o info i fotki (n)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
... pielęgnowana trawa uległa "zniszczeniu" i już powinno być ok. Jak wszystko wyschnie, to zrobie niwe fotografie. Teraz pracuję nad bocznicą tartaku i małym tartakiem. Jezeli macie jakieś sugestie, które mogą mi pomóc, to proszę o info i fotki (n)
Inspiracyjny film o modelowym tartaku. Oczywiście w mojej ulubionej 1:220 ale serdecznie polecam.

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Wyglada na zdecydowanie lepszy. Kupie i potem zrobie korekty na placu ...
Bardzo fajnie wygląda szuter barwiony czarnym tuszem kreślarskim.
Jeśli masz więcej szutru to możesz go śmiało użyć, kapitalnie imituje węgiel. Formuje jakąś górkę (styropian, styrodur) smaruje wikolem, obsypuje szutrem, Po wyschnięciu, maluje czarnym tuszem. I masz malowany czarny Śląski węgiel :)
Fotka podglądowa:
WP_20150808_001.jpg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
Bardzo fajnie to wygląda i pójdę w tym kierunku(y), za tartaki też dziękuje. Ta elektronika w tartaku na filmie kolegi @Zdrada69 jest super.
W międzyczasie wracam do rzeczywistości i jeszcze kilka fotek
IMG_2197.JPG
IMG_2193.JPG
IMG_2190.JPG
IMG_2194.JPG
IMG_2195.JPG
IMG_2186.JPG
IMG_2183.JPG

Ostatnio edytowane:
Reakcje
1.276 4 1
Ktoś wie gdzie można kupić ten biało-czerwony kozioł? Mam taki jeden a nie wiem gdzie można kupić więcej. Mam też imitację węgla, mogę Ci oddać ciutkę bo mam nadmiar, jak chętny jutro zrobię zdjęcie.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
Odpowiadam kolejno:

@mudol - proponuje eBay, bo tam będziesz miał najlepsze ceny i ew opcje używanych, które kupisz jeszcze taniej. Nr katalogowy to 24977 lub 24978
Czasami pojawiały się tez na Allegro, ale ceny nie były konkurencyjne, jednak - jezeli nie masz presji czasu - warto tam sprawdzać.

@mikl - tak, ten mój dworzec, to Kraków Auhagena

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
Powoli zabieram się za klejenie płotów. :)
Kupiłem Kotebi, ale mam pytanie do forumowiczów czy i ew czym należy to usztywnić oraz jakiego kleju użyć do sklejenia?

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 24 8
Trwają prace związane z przygotowaniem materiałów do budowy ogrodzenia parowozowni, ale korzystając z weekendu posunęły się prace na budowie tartaku. Narazie pojawiły się luźno ustawione zabudowania, ale dojdzie jeszcze ogrodzenie i latarnie, żeby łatwiej było ustawić i wykonać dalsze prace na tym terenie ;)

IMG_1312.JPG
IMG_1310.JPG
IMG_1311.JPG
IMG_1313.JPG
IMG_1314.JPG