• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja ujeżdżalnia

OP
OP
Mormegil

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 6 0
Koniec września to dla mnie definitywne zamknięcie wakacji i czas powrotu do realnej roboty a zatem jeszcze mniej czasu na dłubanie przy makiecie. Do tej pory odwaliłem kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty, więc pora na podsumowanie tego etapu działań.

Po pierwsze, połączyłem starą makietę z nową parowozownią. Połączenie jest nietrwałe aby w razie potrzeby można było błyskawicznie odseparować od siebie obie konstrukcje. Wykorzystałem jeden z torów odstawczych dla parowozów oczekujących na służbę na starej makiecie (zaznaczony strzałką), wyciąłem jego fragment, wydłutowałem teren do gołej sklejki (oczywiście pięćdziesięcioletnim dłutem z "Małego stolarza") i wpasowałem w to miejsce łukowy tor łączący. Jest on granicą elektryczną między dwoma makietami:
0083.jpg 0084.jpg 0086.jpg
Widać jeszcze szczelinę ale zakleję ją większymi krzaczkami.

Dzięki temu moje centrum dowodzenia teraz wygląda tak:
0087.jpg 0088.jpg 0089.jpg

Po drugie, dodałem do makiety nieco zieleni, tj. kilka dodatkowych drzew i nieco krzewów. Początkowo próbowałem zrobić krzaki z suszonej komosy i różnych liści Nocha, ale jakoś mi nie szło, więc zamiast wyważać otwarte drzwi kupiłem nieco gotowców AK i Ammo. Dodałem również ludzkość (chwilowo na podstawkach, ale jak mi układ się będzie podobał, to wkleję ją na stałe) oraz nieco różnych drobiazgów. Tych drobiazgów mam jeszcze sporo w biurku, więc w wolnych chwilach będę je jeszcze dodawał. Z lotu samolotu parowozownia prezentuje się tak:
0090.jpg 0091.jpg 0092.jpg

Na koniec pozwolę sobie dodać kilka zbliżeń. Więcej dodam później.
0094.jpg 0095.jpg 0096.jpg 0097.jpg 098.jpg 0099.jpg 0100.jpg

OP
OP
Mormegil

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
314 6 0
Od początku mojego dłubania mija 100 dni więc pora na 100 konkretów... OK, konkret jest jeden, czyli parowozownia, ale i tak wielka duma mnie rozpiera, jak rozpiera groch jelita frontowego oficera. Zamieszczam jeszcze nieco ostatnich ujęć i oddaję MD Międzylesie do eksploatacji (poza parowozami widać, że mam też, może niejeden, nowoczesny i ekologiczny pojazd trakcyjny):
0101.jpg 0102.jpg 0103.jpg 0104.jpg 0105.jpg 0106.jpg 0107.jpg 0108.jpg 0109.jpg 0110.jpg 0111.jpg 0112.jpg 0113.jpg 0114.jpg 0115.jpg 0119.jpg

Gdyby na forum był dział "Zbudowałem makietę" to pewnie ten wątek tam mógłby się znaleźć, ale z drugiej strony słyszało się, że prawdziwej makiety nie kończy się nigdy (Czyżby: "kończy się zawsze"? Ach to nasze podwójne zaprzeczenie.) więc może jeszcze tu powrócę. I ile będę miał coś do pokazania.