• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja ujeżdżalnia

OP
OP
Mormegil

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.028 48 0
(...) jak długa jest wstawka prosta? Czy bliżej jej do G115, czy G119 Piko A-gleis ?
Nie da się tego tak łatwo porównać, bo całość makiety robiłem z długich odcinków typu flex gnąc je i docinając wg potrzeby. Wstawka ma długość 70mm i znajduje się między rozjazdami produkowanymi przez starego Pilza. Dziś rozjazdy o takiej samej geometrii sprzedaje Tillig:
Podaję te namiary dla przybliżenia geometrii układu torowego na mojej makiecie.

Pozdrawiam,

OP
OP
Mormegil

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
1.028 48 0
Z wagonami C12c cały czas się morduję... Może coś jednak wyjdzie. Natomiast muszę się przyznać, że poddałem się na polu bitwy z Rivarossim HR2808. To jest chciałem pierwotnie zrobić z niego jakąś bardziej zaangażowaną przeróbkę, ale sposób w jaki model został sklejony trochę mnie zniechęcił. Zatrzymałem się więc na etapie przemalowania. Czy zrobiłem to, co zwykle robi takie Roco, tylko ja to zrobiłem taniej:

0310.jpg

0314.jpg 0311.jpg 0312.jpg

Ale dzięki temu teraz mam na makiecie trzy pokolenia rozwojowe tepeczwórek, bo jest jeszcze Fleischmann z roku 1993 oraz monumentalne dzieło PIKO z roku 1968:

0313.jpg

PIKO i Fleischmann - dodam - wciąż jeżdżą znakomicie przy pomocy swoich starych silników i w obu nie było dotąd potrzeby wymiany ogumienia. Podaję tę odkrywczą wiadomość jako wzorzec, bo gdy (prawie) ostatnio wypakowałem z pudełka nówkę Roco (73044) to gumki spadły od razu.

Pozdrawiam,