- Cholera co się dzieje???- Spytał spanikowany Grzesiek Kogut.
- Przyjechaliśmy aresztować Alberta Oszołoma. Tego z grupy uderzeniowej Turbo- Odparł policjant Olaf Szeryf.
- A tak w ogóle to co tu się dzieje. Tyle ludzi. Co to za zbiorowisko?- Zapytał.
Na to Grzesiek:
- A jakiś wywiad dla telewizji z nowym naczelnikiem więzienia.
- No tak lanserka w władzy musi być- Zaśmiała się policjantka Anna Latarka.
Wszyscy zgodnie parsknęli śmiechem.
Land Rover bokiem:
Nagle podjechał ciężarowy Bedford TK z barierkami.
- Nooo szefie. Gdzie zrzucić te graty??- Zapytał przepitym głosem kierowca ciężarówki.
Wyziew sfermentowanego alkoholu mało nie ściął z nóg patrolowego Filipa:
- Czy Wy jesteście pijani czy tylko mi się zdaje, że pochlaliście mocno wczoraj??
- W 100% trzeźwi. Ani grama alkoholu panie władzo- Skłamał kierowca.
- No dobrze. niech wam będzie- Odparł Filip i skierował kierowcę na pobocze drogi.
Po czym sam powiedział do siebie: - K***a pijani jak bela...
- Siema chłopaki- Zagadał kierowca ciężarówki Krzysiek Flaszka z miejskiego zakładu usług komunalnych "Szwindel".
- Widać gruba impreza wam się tu szykuje. Będziemy w telewizji- Dodał.
Na to Olaf szeryf:
- A od kiedy k***a to jesteśmy na Ty???
- Róbcie swoją robotę i nie zawracajcie nam tą gadaniną czterech liter.
Na to pomocnik Krzyśka, Marcin Zapityryj:
- Coś pan taki nerwowy. Mili chcieliśmy być.
- Miły to ja jestem w domu, gdy figluje z żonką- Odparł Olaf Szeryf.
- Cięta riposta- Chlapnął Grzesiek Kogut z uśmiechem od ucha do ucha.
- A ty z czego się śmiejesz. Stul pysk- Odpowiedział wyraźnie wku****ny Olaf Szeryf- Wolne miałem mieć dziś. Z żonką nad jezioro pojechać, grilla zrobić, piwka się napić. A tu co muszę dymać i aresztować jakiegoś idiotę. Tak więc dzień mam z głowy. Więc mnie nie wk***iać proszę jakimś tandetnym "siema chłopaki".
Wtem brama zakładu karnego nr 13 przesunęła się i wyjechały dwa pojazdy prywatnej firmy ochrony "RAKIETA" wraz z nowym naczelnikiem więzienia majorem Adamem Klawiszem. Dziennikarze już czekali. Pierwszy Nissan Qashqai I- WAY:
Wóz transmisyjny telewizji "Sam Chłam 3" z operatorem kamery:
- Ale proszę państwa spokojnie!!- Próbował kontrolować sytuacje patrolowy Filip Protokół.
Major Adam Klawisz wyszedł przed dziennikarzy i reporterów wraz z ochroną. Jeszcze nie zdążył nic powiedzieć, gdy spadła na niego lawina pytań.
- Proszę o komentarz, że pana zastępca kapitan Olek Plecak jest spokrewniony z nowym burmistrzem Albertem Skandalem...
- Hmm..
- Co łączy pana z biznesmenem Hieronimem Bylejakim. Został oskarżony o współpracę z mafią autobusową "Klakson".
- Yyy..
- Jak skomentuje pan związek córki z raperem Bobkiem??
W końcu Adam Klawisz powiedział:
- Proszę państwa te sugestie i pytania maja na celu zakredytować miejscowe władze, moich dobrych przyjaciół i rodzinę. Pragnę dodać, że zaprosiłem was tu w innym celu oświadczenia co teraz nastąpi w obiekcie nr 13.
- Radio "Same Bzdury"- ktoś powiedział z tłumu- Jakie zmiany Panie naczelniku?
Zaś Naczelnik wyraźnie zadowolony z pytania:
- Zniknie nazwa zk od dziś jest to obiekt nr 13. Pobliski pub "Z Brudnego Gara" zostanie rozebrany. nie może być tak, ze strażnicy więzienni po pracy upijają się z rodzinami osadzonych. To jest nie do przyjęcia.
- Telewizja "Sam Chłam 3"- powiedziała reporterka Beata Mikrofon- Jakieś inne zmiany Panie naczelniku?
- Tak!- Odparł stanowczo Adam Klawisz- Z wieżyczek znikną wartownicy. Wprowadzimy nowoczesny system monitoringu obiektu. Grupa uderzeniowa "Turbo" zostaje tymczasowo rozwiązana. Funkcjonariusze zostaną przeniesieni. Od dziś kontrolę nad ochrona obiektu przejmuje prywatna agencja "Rakieta" z dowódcą Piotrem Dopalaczem na czele.
- Czy odwołanie naczelnika Wiktora Zerokontroli jest związane z ucieczką osadzonego?- Zapytała Beata Mikrofon.
Na to Naczelnik:
- W znacznym stopniu ta sprawa przyczyniła się do zdjęcia ze stanowiska Pułkownika Wiktora Zerokontroli.
- Panie Naczelniku. Kilka słów dla tygodnika działkowca "Chwast". Jak wiemy pan płk Wiktor słynął z zamiłowania do zieleni. Również tu. zamierza pan to zmienić?
- Drzewa owocowe zostaną usunięte. Zasłaniają widok kamerom przy obiekcie. Dokona tego firma demontażowa wyłoniona w ramach przetargu. Ta sama, która rozbierze pub "Z Brudnego Gara".
- Nazwa firmy Panie Naczelniku!!- Krzyknął ktoś.
- SpieprzToSam- Odpowiedział naczelnik Adam Klawisz.
- Popatrz Zenek. Nowego naczelnika całują po d*pie- Rzekł Czesiek Przekręt, jeden z osadzonych.
Ford Transit Flat Van przy blokadzie drogi:
- Panowie co to za blokada?- Zapytał kierowca forda
- Wywiady medialne nowych władz więzienia- odpowiedział policjant
Ford przodem:
- Panie!! Daj, ze pan przejechać czas mnie goni ładunek mam- Kierowca Bedforda TK typu dostawczego.
- Nie da rady. Nie ma przejazdu. Blokada drogi.
C.d.n.