• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja makieta modułowa

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.845 47 1
Witam udało się prawie ukończyć kolejną część makiety jest to niewielka stacja towarowa .
Bardzo rozbudowana sieć trakcyjna! Czy można prosić o jakieś szczegóły (a właściwie to jak najwięcej szczegółów i najlepiej w poświęconym sieci wątku?) Gratuluję. Widzę słupy "Madzia", a bramki? Ciekawie rozwiązana jest sygnalizacja na tej stacji towarowej. Rozumiem, że te dwukomorowe to semafory zaporowe? Można prosić o jakiś plan albo zdjęcia urządzeń srk w terenie?

OP
OP
Krystian

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
545 2 4
Bramki to też ,,Madzia'' przemalowane na czarne. Co do semaforów dwu komorowych zgadza się są to semafory zaporowe , gdyż jest to stacja czołowa. Postaram się wstawić więcej zdjęć.

OP
OP
Krystian

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
545 2 4
Witam w ostatnim czasie postanowiłem przerobić port , który jakoś mi nie przypadł do gustu na terminal przeładunkowy z toru ,,szerokiego" na ,,normalny" . Pozostało jeszcze kilka rzeczy do zrobienie jak oświetlenie dekoracje itp. , itd. oraz dobudowa stacji szerokotorowej ,ale to już w przyszłości.

Załączniki

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.442 159 86
I jaki tam tor szeroki będziesz miał 18, 4 mm? A nie... Czekaj to z przeliczenia 1600 mm/87. Taki rozstaw jest w Ameryce Południwej. Oprócz 1000 mm, oczywiście.

Czyli u nas wychodzi 17,5 mm (1520 mm).

No jest to do zrobienia. Ale tor to jest nałatwiejsza sprawa. Jeszcze tabor trzeba przerobić.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Krystian

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
545 2 4
Nie tor jest jaki jest, jest to praktycznie nie zauważalna różnica na która i tak nikt nie zwróciłby uwagi ,śmieszą mnie takie komentarze bo jest to dla mnie zwykłe czepianie, bo gdyby dać np ET22 na szlaku bez sieci trakcyjnej to przecież wszystko było by ok bo to przecież zabawa. Pierwszą makietę miałem w wieku ok 8 lat i do dziś nigdy nie pojechał żaden elektrowóz na lini bez sieci trakcyjnej.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.442 159 86
Hej... - ja zadałem tylko pytanie. A słyszę agresje w twoim głosie (czepianie się). To Ci się tylko wydaje, że różnica jest niezauważalna.

I rozumiem, że nakleisz naklejkę "szeroki tor" na ten imitujący szeroki? O widzisz - teraz to jest czepianie ;)