• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm [Moduły] Szadek

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Zdradzisz jak? Ten sposób który ja sobie wymyśliłem jest okrutny dla palców a efekty nie porażają...
Hmmm mój pewnie jest jeszcze gorszy, bo wyginam drucik w kształt haka, na to nawlekam plasterek izolacji a na czubek kropla wikolu. Potem biały, błyszczący akryl i gotowe. Prawie..... pozostaje to jeszcze zamontować na poprzeczce i powtórzyć ileś tam razy..... Przy pojedynczych można się bawić ale przy tej ilości co mnie czeka robię wszystko by mieć je trawione :). Można sobie trochę ułatwić życie stosując patent Zbyszka Molendy opisany w starym świecie kleju ale to nadal ostateczność.

Wracając na moment do słupów:

IMG_6693.jpg IMG_6695.jpg

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.284 3 0
Ja ciąłem kawałek wykałaczki, nacinałem rowek na środku, robiłem dziurkę szpilką na drucik, drucik ... chyba będę Twój stosował :) Tym bardziej że napewno lepiej wyglądają od tych moich tamponów...

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
No i czas pokazać efekt finalny.

IMG_6721.jpg IMG_6724.jpg IMG_6725.jpg IMG_6726.jpg IMG_6728.jpg IMG_6732.jpg IMG_6735.jpg

Równolegle, tak jak pisałem wcześniej pracujemy nad wydłużeniem stacji Paproki. Na razie niewiele jest na nowym segmencie, ale coś już widać:

IMG_6737.jpg

W nowym pomieszczeniu układ makiety pozwolił na dołożenie niecałego metra, niby niewiele ale dzięki temu takie składy nie wyglądają kuriozalnie.
IMG_6738.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Siedzę od godziny i się zastanawiam, czemu będąc zarejestrowanym na forum od maja, jeszcze nie trafiłem tutajo_O
Bardzo ciekawy wątek. Gratuluję warsztatu i pomysłów(y)

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
235 0 0
Mam pewne zastrzeżenia co do samych skrzynek. Na zdjęciach widać jak tory pełzają w każdym możliwym kierunku. Nie wiem czy to efekt zamierzony, czy może takie zdjęcie. A jeśli jednak pełzają to czy nie przeszkadza Ci to, że na końcach modułu tory wyją do góry, a w środku modułu jest niecka ?? Pzdr :)

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Oczywiście, że przeszkadza i to największa porażka na tej makiecie. Co więcej, walczę z tym już od jakiegoś czasu, wstawiając w najbardziej zniszczone miejsca podpórki. Natomiast na żywo nie jest tak źle (perspektywa potęguje efekt), plus do tego na dwóch czy trzech zdjęciach są pokazane dwa segmenty, od czapy skręcone, tylko po to by robić za tor wyciągowy. Skrajne są wiszące, bez żadnego podparcia i stąd wrażenie zwisu a co za tym idzie wycia torów... Stacja parę imprez już opękała i jak się poświeci trochę czasu na dobre jej skręcenie daje radę.

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
235 0 0
My też tak poprawiamy z Andrzejem Brzozów, bo konstrukcja była wykonana z cienkiej sklejki, przez co przez lata porobiły się wklęśnięcia. Dopiero po wstawieniu co 20 cm poprzeczki i naciąganiu ściskami wszystkiego, klejeniu i ściąganiu wkrętami wyprostowaliśmy płytę niemal do zera. Różnica jest ogromna, biorąc pod uwagę, że na górze leży materiału za kilkanaście stówek. Jak się okazało mój projekt też wymaga podobnych zabiegów, za co się zabrałem nauczony koleżeńskimi problemami.

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
W klubie doszło do małej rewolucji. Dołączył do nas nowy kolega Piotrek i było to impulsem do dyskusji nad rozbudową makiety. Wcześniejsze plany puszczenia pętli dwutorowej dookoła naszego pomieszczenia zostały ze względów technologicznych zarzucone (owszem wykonalne ale zbyt dużo by to nas kosztowało ustępstw i niedogodności) i cały czas kombinowaliśmy jak poprawić możliwości ruchowe Szadku w klubie. Przede wszystkim zależało nam na możliwości korzystania z pozostałych torów, poza torem numer 3. I tak po burzliwej naradzie, udało się wypracować w miarę sensowny plan działania. Rozbudowa obejmuje:

- Wyrównanie poziomu podstawowego makiety do wysokości 110 cm. Przymierzaliśmy się nawet do 130 cm ale nie wszyscy mają u nas po 190 cm wzrostu, jak również cały czas trwają intensywne prace na już rozstawionych modułach i byłoby to zbyt niewygodne.
- Przebudowa stacji Paproki poprzez dołożenie drugiej nastawni oraz semaforów wyjazdowych, docelowo wymiana semaforów wjazdowych na właściwe.
- Modyfikację posterunku odgałęźnego Kaczorowo i poprowadzenie nowej linii zamykającej pętlę do Szadku. Plus budowa nowego segmentu z rozejściem linii.
- Przeniesienie segmentów "Paproki -wieś" w miejsce łącznika 135 przed wjazd na Szadek
- Wyrównanie przejścia między segmentami "wioska" - Szadek
- Wykorzystanie łącznika 135 z drugiej strony pętli na Szadek
- Zbudowanie nowego segmentu wjazdowego na Szadek od strony południowej (segment z nastawnią oczywiście nadal wykorzystywany w wyjazdach makiety)
- likwidacja segmentu z zagajnikiem i zastąpienie go nowym segmentem z wiaduktem krzyżującym linie kolejowe.
- Podniesienie toru i poprawienie jego geometrii na segmencie narożnym.
- Wykonanie nowego pulpitu sterującego stacją Paproki i Podg. Kaczorowo oraz naprawa lub wymiana pulpitu sterującego częścią normalnotorową na terenie cukrowni Leśmierz.
- Rewitalizacja zieleni i infrastruktury na makiecie.
- Dokończenie budowy pętli wąskotorowej.
- Szpachlowanie i malowanie modułów na jednolity kolor

Zamierzenia śmiałe i odważne ale dające pole do popisu dla każdego z nas jak również wykonalne i stosunkowo nieinwazyjne w istniejącą infrastrukturę. Po przebudowie schemat makiety przedstawiać się będzie następująco:

schemat.jpg

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Plany planami ale coby było po nich gdyby ich nie wcielać w życie. Towarzystwo wzięło się do roboty i :

Wiosna idzie zieleń wdziera się gdzie może...

001.jpg

002.jpg

Zieleń na dróżce i wokół magazynu w wykonaniu Radka

004.jpg

005.jpg

006.jpg

Wyjaśniło się przeznaczenie betonowego klocka...

003.jpg

Krowi segment przed...

011.JPG

i po.

012.JPG

oraz nowy segment wjazdowy:

014.JPG
015.JPG

OP
OP
Acid Rain 1973

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Cały trik polega na.... braku kurzu. mamy w swojej siedzibie specjalny system filtrowania powietrza utrzymujący również stałe, lekkie nadciśnienie. Wentylator zasysa powietrze z zewnątrz i przez system 6-ciu filtrów tłoczy je do pomieszczenia z makietą.

huge-fan.jpg

Wszyscy członkowie klubu przed przystąpieniem do pracy przebierają się w stosowne uniformy w pomieszczeniu oddzielonym 3-ma śluzami powietrznymi. O depilacji całego ciała i stałej kontroli nie wspomnę.

cleanroom.jpg

Ewentualne zabrudzenia powstałe podczas wykonywania segmentów lub modeli usuwane są na bieżąco przez specjalny odkurzacz.
cleaning.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.516 513 29
Mnie najbardziej wkurza to przebieranie, zdejmuj rajstopy, zakładaj, i ten szum w uszach, bez nadciśnienia mi n........a, a co dopiero w klubie.:cry:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.516 513 29
Zdjęcia na szybko jako dokument.
Skrzynka narożna zamocowana, na kartonie powstał układ torowy.
Na następnych,
P1210023.JPG
P1210032.JPG
P1210034.JPG
wydłubany "z łapy" przez Michała, budynek OSP Kaczorowo, bez i z wieżą strażniczą.
Ładniejsze zdjęcia jak znajdzie swoje miejsce.