• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduły Krisa

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Dzięki chłopaki za rady. Najpierw poćwiczę na "czymś" innym, dach spróbuję najpierw spatynować i porównam, co wygląda lepiej, czy dach spatynowany, czy zalepiony papą...

Reakcje
0 0 0
Na dach nada się bardzo drobny papier ścierny, koszt niemal zerowy, lub jeśli nakładać paskami, to nawet draska z boku pudełka od zapałek (to w sumie też papier ścierny ;)), koszt też niezauważalny...
Poprzez dach lub gdzieś z boku możesz wyprowadzić na przykład cienką rurę od jakiegoś ogrzewania typu "koza" czy innego piecyka na którym obsługa przy okazji zrobi sobie jajecznicę na śniadanie :p

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
No to już wiem, co i jak z papą. Teraz postępy trochę zwolnią, bo wracam do pracy po L4, ale jak już zacząłem, to się nie zatrzymam. Jak coś się urodzi, to oczywiście pokażę :)
Dzięki za odzew :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Obecnie czekam na wypłatę, by móc zakupić zamówione latarnie na peron, a w międzyczasie patynuje się wagon i robi się wnętrze poczekalni i ściana kasy. Jak będzie co pokazać, to oczywiście pokażę :)
Na razie próbuję, ćwiczę :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Zdaję sobie sprawę, że to masakra, ale robiłem to pierwszy raz sam, bez niczyjej pomocy.
Używałem tylko pomieszanej brązowej z czerwoną i brązowej plakatówki.
Nie krytykujcie, tylko napiszcie, z łaski swojej, co zrobić z tym, żeby wyglądało lepiej.
Będę wdzięczny za pomoc.

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Mi osobiście wagon niezbyt się podoba... ale ta sceneria z tyłu ładnie się prezentuje. Droga nie jest idealna, ale zieleń ma bardo fajny kolor.
Co do wagonu. Spróbuj go najpierw całego pomalować, żeby nie błyszczał i był matowy. Przy okazji nadaj mu nieco przytłumiony i przykurzony kolor. Kolor rdzy wydaje mi się źle dobrany. Spróbuj zmieszać żółty, czarny, czerwony, czerwonego niewiele więcej niż żółtego i mało czarnego (poeksperymentuj). Poza tym rdza tak ostro nie wżera się w model i niema takich kontrastów.Na dach może naklej papier? lepiej by to wyglądało. I ściany wewnątrz są chyba trochę krzywo przyklejone :ROFL: Myślę że dużo winy leży po stronie wagonu. Wygląda na zabawkowy, a nie model. Wiem że szkoda wydawać pieniędzy czy niszczyć nowy, ale może jakiś fajny upolujesz ;)
Podam Ci jeszcze link, może się przyda i pokarze jak wygląda ładnie zwaloryzowany model.
(bez aerografu pewnie też dasz radę)
Nie traktuj tego jako krytyki, tylko jako porady, jak zrobić lepiej (według mnie) w przyszłości.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie krytykujcie, tylko napiszcie, z łaski swojej, co zrobić z tym, żeby wyglądało lepiej.
Skoro nie mam krytykować, to nie napiszę, iż wygląda to jak pobrudzony farbą model.
Odnośnie rad, to udzielił je nasz Forumowy Znawca Wszystkiego Paparazzi, ja umiem udzielić tylko jednej - próbować nadal, tak aby to przypominało rzeczywistość.
A przede wszystkim, aby podobało się Tobie i byś nie musiał składać samokrytyki.

Przy okazji - wywalić podwozie i osadzić pudło na podmurówce.
http://www.wrphoto.eu/details.php?image_id=13614&sessionid=90e857bb023a002252252d0b7518ae35
http://kolej.lodz.pl/foto/janow_widzew/101_0154.htm
http://malopolskie.infra.1435mm.net.pl/?id=stacja&nazwa=rokiciny_podhalanskie

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Maciek, dzięki za rady. Nad podmurówką się zastanowię, ale nie wiem, czy zastosuję, może częściowo.
Ale ostoja mi się podoba i ją raczej zostawię a pod spodem dam podmurówkę, albo klocki. Oczywiście wagon zostanie "wykąpany" i zmatowiony, wtedy zastosuję drugą próbę brudzenia :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Witam. Mały update, żeby nie było, że zapał zgasł. Bo nie zgasł.
Dopiero teraz przyszło troszkę finansów związanych ze zbliżającymi się urodzinkami, toteż poczynione zostały pewne zakupy.
Przyszły latarnie od Kluby, idą płytki chodnikowe - zdecydowałem się na utwardzenie krawędzi peronu. W tym celu (m.in.) zakupiłem balsę o różnych grubościach korzystając z przeceny w zamykającym się sklepie modelarskim.
Żadnych zabudowań nie będzie...może ewentualnie buda przystanku autobusowego, ale jeszcze się zastanawiam nad tym.
No i jeszcze drzewka. Mam nadzieję, że uda mi się skończyć to to do końca roku szkolnego.

To tyle na razie. Jak będzie co pokazywać, to oczywiście nie omieszkam :)

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
No więc tak: z g... bata nie da się ukręcić,
żeby to jakoś tak troszkę było jak być powinno, trzeba się zaopatrzyć w minimum materiałów,jakieś pigmenty,posypki,piaski i inne pierdoły,chociaż te podstawowe.
Przez brak tego czy tamtego to i ja stoję w miejscu.Reszta to już sprawne paluszki i minimum wyobraźni. Ale tak naprawdę to nieźle ci to wyszło,wierzę że z czasem i jak dojdą jeszcze planowane przez ciebie dodatki, będzie ciekawie to wszystko wyglądać - powodzenia

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Dzięki Marku. Staram się i podkreślam ponownie, że robię to pierwszy raz i niemal samodzielnie (podstawy pokazał mi tkarkady, któremu jeszcze raz dziękuję). Więc każdy następny efekt będzie lepszy od poprzedniego.
Co do materiałów, to w sumie 90% już mam.

A emotki rewelka :) szczególnie ten z głaskaniem :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Update 6.07.2012. :)

Ostatnio byłem u mojego dobrego kolegi tkarkady z moją nieszczęsną dioramą i trochę podziałaliśmy. Peron pozostanie ziemny, dzisiaj go jeszcze dopieszczałem.
Jak wyschnie, to w poniedziałek zapodam fotki (na weekend wyjeżdżam), bo kupiłem wreszcie akumulatorki do aparatu :D

Krzaczki z komosy zrobione (DZIĘKI ZBYSZKOWI :D ), tylko muszę kupić farbę w sprayu i listowie, żeby to wygladało, jak trzeba.

Ciągnie mi się to jak krew z nosa, ale powoli do przodu. :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
W jednym filmie był tekst: "Na gównie może być biała plamka, ale najgorsze jest to, że ta plamka też jest gównem". Makieta/diorama może mieć fajne elementy, ale jak jest zepsuta od początku, to taka pozostanie.

Dzięki pomocy bezpośredniej Tomka tkarkady i zdalnej Daniela loko (( ZA CO IM OBU DZIĘKUJĘ )), poczyniłem postępy. I jakoś to wygląda i coś przypomina. Ale przypominam, że większość robiłem sam - pierwszy raz. Nie przewidywałem kończyć na tym etapie, ale...

Możecie krytykować z lubością, ale konstruktywnie. Lanie pomyj, to nie ten adres.
Co dobrze wyszło, a nad czym popracować? Czy to ratować, robić coś z tym dalej, czy po prostu przyjąć lekcję i robić następne lepiej?

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Jeżeli na peronie są szczątki płyt betonowych, to powinny one być bardziej zagłębione w peron.
Nie wyglądają na "szczątki", raczej na "nówki nie śmigane" ;) wrzucone w błotko. Nie wiem jaki jest zamysł Autora, ale albo skłaniałbym się ku propozycji Johny`ego (ale musiałoby być ich dużo więcej, powiedzmy 1/4 lub więcej całości, ułożone w sposób sugerujący co tam było wcześniej) albo bym z nich zrezygnował w ogóle. Rozumiem że to niedokończone i wszystko przed nami. Dalej: jeśli po lewej jest jakiś ciąg komunikacyjny typu polna droga, postaraj się najpierw przejechać po niej walcem, bo oprócz koloru nie różni się niczym od okolicznych pagórków, a potem dopiero ukształtuj ślady użytkowana typu jakieś koleiny. Trochę błota i kałuż zawsze też się przyda. Jeśli to koryto przyszłej rzeczki to przepraszam, po prostu zalej wodą :D

ps. Proszę tylko nie "ratować" (Twoje słowa) . To tak jakby... nadziei nie było. A jest. Zawsze jest. Drobne poprawki i fiuuuu.... :gwizd:

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Te płyty miały być wpuszczone w peron głębiej, a na wierzchu miała być trawa i chaszcze. Jeszcze za mało ziemi nasypałem. Z założenia, te płyty to takie pozostałości po kiedyś kiedyś dawno temu i nie prawda :) gdzieś na wiejskim zadupiu, gdzie już nawet psów ni ma i tylko echo szczeka dupami ;)

Ta nierówna polna droga taka miała być i taka zostanie. Ta druga od strony peronu miała być z koleinami i kałużami, ale nie umiem tego zrobić (a próbowałem), więc zostawiłem, jak jest.

Nie wiem, co z tym fantem począć teraz :) Może ktoś to kupi? :oops: ...żeby dokończyć...

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.527 34 1
Heloł :). Kiedy będzie zunifikowany port? Dioramka zrobiona, czas się zabrać za coś co można gdzieś dołączyć ! Jeżeli chodzi o drogę po przeciwnej do peronu stronie toru - to mamy ten sam problem - przegapiamy moment kiedy piach jest plastyczny, a już nie rozwodniony. Wtedy można najechać samochodem w skali H0 i zrobić ślady kół albo odpowiednio uformowaną zapałką lub "ludzikiem" w skali H0 tworzyć ślady butów. Klimat płyt bardzo mi się podoba, nie mogę się doczekać kiedy dodasz te obiecaną zieleń - będzie wtedy prawdziwy, zaniedbany pereon. Czy tory przy takim peronie nie powinny być kompletnie zardzewiałe? A, już wiem - ruch towarowy jeszcze nie zamarł...., całe szczęście.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Prawie rok "na bocznicy" :D
Nie będę zbytnio odświeżał tematu. ALE. :D

Doszły dziś rozjazdy od WITKOIMA. Rozłożyłem sobie tory i wszystko działa jak ta lala :D
Wspominałem w dziale giełda przed weekendem, że skrada się projekt małego torcika.
Dzięki Michałowi jest coraz bliżej. Myślę, że jak już mam tory, to mogę uchylić rąbka spódnicy ;)

Po wielu miesiącach przemyśleń postanowiłem zrobić na początek małego torcika. Małego, żeby móc bawić się w domu... Full analog. Na taki układ nie muszę się pchać w cyfrę, bo mnie na razie nie stać. Ale dojdziemy i do tego :)
Nie wchodzę jeszcze w dział Relacje, bo na razie nie ma co pokazywać. Póki co jest już układ torowy. I znowu ALE.
Mam 2 wersje... Nie umiem się zdecydować, która będzie lepsza. Może coś podpowiecie Wy Mnie teraz :)?
Poniżej malowany układ z dekoracją + fotki "live" z dzisiejszej krótkiej sesji wietrzenia taboru :D
Dla skonkretyzowania: waham się pomiędzy IMG_0190 a IMG_0194.
IMG_0193 - Młody przy sterach :)

PS. Tak, to są 2 zszyte prześcieradła :)

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7