• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduły Krisa

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Wg mnie njalepiej teraz będzie pomalowanie tego lekko rozprzedzonym wikolem (o konsystencji farby) z donanym brązowym barwnikiem. Fuga może się nie nadać, wikol o konsystencji farby będzie miał wg mnie za mało wody żeby wykorzystać fugę. Kup jakiś brązowy pigment do farb (każdy sklep budowlany, w małych plastikowych buteleczkach).

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Czesc Johny TRS ! Jest to tez dobre rozwiazanie,pigmenty 1 opakowanie to koszt okolo 4-6 zl. A mysle ze dodanie niewielkiej ilosci fugi ulatwi pokrycie tego "lustra" Mattia :D

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.005 83 11
wystarczy wymieszać gęstą plakatówkę w odpowiednim kolorze (można połaczyć kilka kolorów) z wodą
i dodać wikolu,żeby uzyskać farbę zupełnie dobrej jakości.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Dobra. To teraz, żeby te wszystkie rady usystematyzować i skompresować do jednej.

Skuć i zrobić jeszcze raz używając białej farby z pigmentem za ok. piątala.
Czy może do gipsu dodać tego pigmentu ? Bo jak skuję, to razem z gipsem.
Tylko czym to skuć, żeby dechy nie uszkodzić ?

Dzięki chłopaki za dotychczasową pomoc - nieoceniona :!:
:D

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
CZESC KRIS! . Jak rozrobisz gips to mozna dodac barwnika i wikolu, to uzyskasz mase bardziej plastyczna. :D . Bardzo fajnie sie tym robi. Mattia.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Dzięki, Mattia. Spróbuję.
W najbliższym czasie będę się bawił w porządki w piwnicy, to przy okazji tam to wszystko zrobię. Nie będzie śmierdzieć w domu :p

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
To moze i miejsce na moduly sie jakies znajdzie? . Fajnie by bylo ,mialbys porzadek w mieszkaniu i swoj (balagan w piwnicy),powodzenia.Mattia :p :D

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Nic nie skuwaj.
Rozrób cekolu i pociągnij po tym brązowym.
Potem pomaluj białą emulsją rozcieńczoną 1:1 z wodą.
Potem do emulsji możesz dodać pigmenty i pomalować.
Bez smrodu,a skutecznie.
Jeśli kolor Ci nie wyjdzie, to możesz ponownie pomalować innym kolorem.
Możesz potem dodając inne pigmenty zmieniać kolor farby , a tym samym uzyskasz inne kolory podłoża.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Jak pisałem - na moduły przyjdzie czas. A czas przyjdzie, jak przyjdzie kasa :p

Tak, czy inaczej, robota ruszyła z miejsca i narazie tu będę zapodawać foty.

Jak będzie naprawdę co pokazywać, przejdę do działu relacje.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. :)

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
W sobotę byłem na warsztatach u tkarkady. Dziękuję Ci Tomek jeszcze raz za nieocenioną pomoc merytoryczno-techniczno-materiałową.
Stan prac na fotkach przedstawię prawdopodobnie we wtorek, bo wtedy będę mógł zrobić zdjęcia w świetle dziennym.
Póki co, podłoże już zmatowione, tor zaszutrowany, łatki trawki zrobione.

W załączniku wstępny plan tego, co się znajdzie na dioramie. Mam pewne pytanie, na które odpowiedź zależy ode mnie, ale chciałbym poznać wasze zdanie:
Jak zrobić drogę przy tym przystanku-szutrową, czy z płyt betonowych ?
Jeśli szutrową, to bardziej się nada szuter Nkowy, czy TTkowy ?

jak ma być.JPG

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Bardziej Nkowy, skoro TTkowy jest stosowany jako tłuczeń do torów H0...

EDIT: Droga to bardziej utwardzona, czyli z płyt betonowych, choć wg mnie droga asfaltowa byłaby lepsza. Natomiast szutrowy placyk możesz zrobić przy pudle wagonu.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
To jest baaaaaaardzo prowincjonalny przystaneczek na skraju lasu i nie przy głównej drodze. Dlatego asfaltu nie brałem pod uwagę.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
385 1 0
Czy asfalt jest tylko na głównej drodze? Nikt nie buduje przystanku kolejowego w przysłowiowym polu. Wg mnie powinna byc to droga utwardzona, ale nie z betonowych płyt, tylko np. bruku. Płyty betonowe kojarzą mi się z drogami i placami przy terenach kolejowych (drogi wewnętrzne, drogi ładunkowe etc). Płyty betonowe na boczną, prawie leśną drogę są jak dla mnie zbyt brutalne". Twój wybór.

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Linia Kluczbork- Opole. Stacja Osowiec Śląski pod dworzec żadnej drogi, tylko na głównej asfalt tak samo jak w Laskowicach, Borkowicach i paru innych.

A do tych spotkań można się dołączyć?

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
No i proszę. Młody z gorączką zaczął tydzień i musiałem z nim zostać w domu. Postanowiłem wykorzystać ten fakt i piękną pogodę do zrobienia fotek wspomnianych wczoraj postępów prac.
Szuter jest TTktowy Polaka. Oczywiście będzie odpowiednio zabarwiony w swoim czasie. Peron, jak wspomniałem będzie piaskowy na poziomie szyn. Może ciut wyżej.
Mam też jeszcze jedno pytanko. Będą 2 latarnie, jedna przy peronie i parkingu z jednej strony wagonu, druga po drugiej stronie przy przystanku autobusowym. Moje pytanie: Jakie latarnie byście polecali w tym wypadku?

IMG0259.JPG IMG0260.JPG IMG0261.JPG IMG0262.JPG IMG0263.JPG IMG0265.JPG IMG0266.JPG IMG0267.JPG IMG0268.JPG

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Trawki są maksymalnie mieszane. Ale jeśli dobrze pamiętam, to wszystko są trawki Polaka.
Krzaczki, to wolna kompozycja z gąbek Buscha i posypek.
Cieszę się, że się podobają. Jeszcze w tym tygodniu spróbuję coś "uszyć". Narazie kombinuję w głowie, żeby zrobić to raz a porządnie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7