• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moduły Krisa

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Żeby nie było, że praca skisła - przymusowa przerwa nastąpiła, ...przez remont pokoju. Ale w międzyczasie "powstaje" ziemia na makietę oraz ściana przednia kasy biletowej w wagonie-poczekalni.
Małymi kroczkami do przodu.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
No i się udało. Robota ruszyła do przodu. Od razu mówię, że robiłem to pierwszy raz w życiu. SAM.
Droga z mojego założenia ma być nierówna, więc tak ją zostawię.
Parking przy peronie - mieszane uczucia.
Peron do poprawy, to na bank.
Oczywiście zieleń też będzie trzeba gdzieniegdzie popoprawiać, coś dodać. Ale to etap. Nie koniec.

IMG_0259.JPG
IMG_0260.JPG
IMG_0261.JPG
IMG_0262.JPG
IMG_0263.JPG
IMG_0264.JPG
IMG_0259.JPG IMG_0260.JPG IMG_0261.JPG IMG_0262.JPG IMG_0263.JPG IMG_0264.JPG

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
A mnie tam peron sie bardzo podoba, ten piach na nim genialnie wyszedł, dosadzisz parę kępek i będzie idealnie :D
Co do drogi, to niestety trochę za szeroka, normalnie droga polna powinna być wąska, zarośnięta, i mieć pas trawy pośrodku, a rozjeżdżony piach tam gdzie koła.
Trawa wygląda bardzo ciekawie, ładne przejścia i różnorodność, super kolor, naprawdę, wygląda bardzo fajnie (y), jedyne co się rzuca w oczy to krawędzi mat na drodze, no i może krzaczki lepsze by były nieco bardziej "rozrzedzone", czyli po prostu mniej liści.
A przejście przez tory, nie jest z reguły miejscem, gdzie nawalono piachu, bardziej widać ubytki tłucznia, tłuczeń wymieszany z piachem, wszystko jest delikatne
Ale jak na początek, to wyszło naprawdę fajnie, powodzenia w dalszych pracach :ROFL:
1.1.jpg

Reakcje
1.781 13 0
Całkiem nie źle - do prawienia peron ( wyrównanie płaszczyzny ) ,szutrowanie dobre, ścieżka super -prawie idealna- dosyp piaseczek tak , by nie widać było lewitujących lekko kęp traw ( nasyp tak piasek lekko i delikatnie by wpadł miedzy źdźbła traw i dopiero wtedy utwardzaj powierzchnię...:)

MaRoco

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zieleń wyszła bardzo ładnie, natomiast to co miało być drogą polną - tej drogi nie przypomina, tak jak pisał Paparazzi.
Może ustaw tam kilka stosów podkładów kolejowych, drewna do wywózki z lasu itp., żeby ten fragment jakoś urozmaicić ?
Ogólnie, jak na pierwszą wprawkę - super.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.528 34 1
Cześć :). Mnie najbardziej podoba się zieleń, tam nawet widać pojedyncze chwasty - super! Natomiast ciekawi mnie dlaczego nie pomalowałeś szyn i jakie zastosowałeś przyłącza. Piszę z ciekawości bo te przyłącza do szyn to moja pięta Achillesa, bo taboru czkającego w czasie jazdy normalnie nie znoszę.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Tory są niezasilane. Jedyna elektryka, jaka będzie, to latarnie peronowe i oświetlenie poczekalni.
Cieszę się, że zieleń się podoba. ta droga z założenia, jak pisałem miała być taka. Zwężę ją trochę dodając zieleni. Tam, gdzie jest grubszy pas zieleni na krawędzi, będzie kawałek lasu.
Jeśli się podoba - doceniajcie :D To dla mnie kop do dalszej pracy :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Jeśli się podoba - doceniajcie :D To dla mnie kop do dalszej pracy :)
Pomijając lekkie zażenowanie dopadające mnie przy czytaniu próśb o punkciki doceniania,
uważam że niezasłużone chwalenie wcale nie daje kopa do dalszej pracy.
Niezasłużone, bo jak na taki staż na forum (właśnie napisałeś 1000 postów) to góra poroniła embrion myszy -
to co prezentujesz to gniot.
Oczywiście chwali się, że cokolwiek zamodelowałeś w odróżnieniu od rzeszy bakopisarzy z tysiąca i jeden projektów,
ale miejmy jakieś proporcje...

Zamiast żebrać o wirtualne punkciki, rób tak, aby same wpadały.

Np. to pudło wagonu - aby nie wyglądało jak zepsuta zabawka, tylko jak zaimprowizowana poczekalnia,
coś jak było na przystanku Siedliska Tomaszowskie...
Peron powinien mieć jakieś krawężniki - betonowe, drewniane, cokolwiek, np:
http://www.kolej.one.pl/foto/1005/1212920935-320.jpg
Chyba że to peron ziemny, ale wtedy ma inny kształt.

Robienie mat trawiastych na folii to niezbyt dobry pomysł, wiem to z własnego doświadczenia.
Klej na brzegach wysycha wcześniej niż w środku i podnosi się do góry, w dodatku jest bardzo sztywny.
W efekcie ciężko przykleić na płask, co widać wyżej.
Ta metoda owszem ma sens dla małych kępek trawy, które potem można na spokojnie wkleić gdzie potrzeba.
Większe obszary lepiej obsiewać od razu na klej i postukać aby stanęły sztorcem.
Ewentualnie używać tych map ale zwilżać ich krawędzie od spodu wcześniej oraz dosiewać trawę i pył wzdłuż krawędzi
(wklejać przed sypaniem pyłu na klej).

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Dzięki Maćku, jakby to ująć...doceniam Twój wpis :D ponieważ jest to konstruktywna krytyka, a taką zawsze przyjmuję. Piszesz, co zrobić lepiej, a nie że tylko to źle, tamto źle.
Staż na forum, to nie staż w modelarstwie i robieniu makiet, o tym chyba zapomniałeś.
Daleko tej dioramie do dioram i makiet kolegów z forum, ale to PIERWSZY SAMODZIELNY RAZ. Z każdym następnym na pewno będzie lepiej. I nie uważam, że to gniot.

Peron chyba taki mniej więcej zostanie. Dojdzie parę szczegółów. Wagon oczywiście będzie wyposażony,spatynowany w swoim czasie i dojdą jakieś napisy, czy piktogramy, więc nie będzie wyglądał jak zabawka.
Drzewa też się pojawią, ale to najdroższe z całej dioramy, więc będę musiał trochę poczekać na nie.
Matki trawiaste pokazał mi kolega i całkiem fajnie mi się nimi robiło. Decha jest ciężka i nie bardzo bym dał radę pukać ją od dołu trzymając w jednej ręce, czy obracając na kancie blatu. Elektrosadzarki się jeszcze nie dorobiłem, ale to kwestia czasu.

Trochę mnie irytuje jedna rzecz u "starych wyjadaczy": myślicie, że Ci co zaczynają mają kupę kasy i wszystkie materiały i narzędzia pod ręką o wprawności Daniela, Zbyszka, czy Marka nie wspomnę.
Otóż mit upadł - NIE JEST TAK. Musicie się z tym pogodzić ;)

Jeśli masz jakiś pomysł, jak "uratować" ten peron, to poproszę na PW. Chętnie nauczę się jeszcze czegoś nowego. Nie mniej, ponownie dziękuję za wpis.

A ta prośba o punkciki, to przecież z przymrużeniem oka ;) Jak ktoś będzie chciał to doceni, jak nie , to nie :) Przecież się nie obrażę :)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.528 34 1
Heloł :). Tekst pisany nigdy nie niesie w sobie klarownych emocji. Ja, jak dostaję opiernik wyobrażam sobie piszącego jako lekko uśmiechniętego, przyjaźnie nastawionego (no może co najwyżej lekko poirytowanego), co zmienia zasadniczo status napisanych słów. Wszak to normalne (w naszym cywilizowanym świecie), że oczekujemy od innych niechęci, ale tu mamy inną sytuację. Właśnie na wspólnym forum "spyknęli" się kolesie z podobnym fiołkiem. To już nie dżungla gdzie musimy walczyć o przetrwanie, tylko wesoły biwak ludzi o wspólnych zainteresowaniach. A czy wśród kumpli nie prawimy sobie uszczypliwości? Tyle, że jak widzimy przyjazną twarz to rozumiemy o co chodzi, a jak jest tylko tekst...... Kris! Nie miej smutnych oczu! (rzuć okiem na przyjazną twarz Ciekmy z avatara ;)) I żadne PW, wszyscy chcą wiedzieć co zrobić z peronem.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Nie mam smutnej minki :) Powtarzać się też nie będę.

Speedylelek, dzięki za radę-faktycznie masz coś podobnego u siebie :). Nie mam jednak dostępu do tego typu listewek na codzień, a nie będę co chwila po pierdółki walił do castoramy. Nie mam po drodze.
Ale może z zapałek coś podobnego można zrobić? Chodziło mi, aby ten peron był w większości właśnie taki zniszczony i nierówny....ale faktycznie, gdzieniegdzie możnaby dać takie resztki krawędzi.

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Deski zrobiłem z forniru, ale można i z zapałek.
Możesz zrobić krawędź też jak na zdjęciu Ciekmy.
Peron z krawędzią z belek miał też Daniel Loko w makiecie Archico - wtedy zapałki są idealne na krawędź peronu.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Staż na forum, to nie staż w modelarstwie i robieniu makiet
Bardzo słuszna konkluzja, której oczekiwałem :-]
W samym tylko dziale "Makiety" jest prawie 750 tematów i ponad 30 tysięcy wpisów, a makiet?
Trafiło akurat na Ciebie, ale to nic osobistego, po prostu zaczyna mnie męczyć to, ze forum jest przegadane (sam też niestety mam w tym udział).
Jeśli chodzi o drzewka, to zamiast kupować gotowe i drogie, zrób je sam, przy okazji sprawność ręki się wyrobi.
W temacie wagonu - chodziło mi o to, że widać że plastykowy w dodatku z ułamanym dachem.
Pudło wagonu w takiej roli jest zazwyczaj bardzo "zużyte". Ale nie chodzi tu o mazanie plakatówkami.
Szczerze powiedziawszy nie mam koncepcji, jak zrobić np. odłażącą farbę.
Odnośnie dachu to proponuję usunąć wywietrzniki i pokryć dach imitacją papy.
W prawdziwym wagonie takie blachy dawno skorodowały i pokryto je papą aby uszczelnić.
Co do peronu, to jak jest gotowy to trudno krawędź dorabiać.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 51 5
Co do papy mam pytanie. Czy można użyć taśmy izolacyjnej i ją zmatowić, czy nie bardzo?
Aaa, jeszcze dwa pytanka - położyć papę wzdłuż, czy w poprzek? dorobić jakiś komin z ogrzewania?

Co do drzewek, to najwcześniej późną wiosną. Tylko i wyłącznie ze wzgl finansowych. Chyba że dorwę tanio komosę, to może wcześniej.
Ma ktoś do sprzedania ? :D?

Latarnie u Kluby zamówione. Do końca roku szkolnego będzie cacy.

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Ja maluję papier śniadaniowy czarnym , matowym.
Potem naklejam paski wzdłuż poczynając od dołu. Paski szerokości 12 mm.
Kleju daje troszkę więcej, jak wypłynie spod "papy" , to robi za lepik wypływający spod papy.
Potem można poprawić na łączeniach farbą.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Ja maluję papier śniadaniowy czarnym , matowym.
Zwykły cienki też jest fajny, ciekawy efekt da jak zaraz po pomalowaniu przed przyklejeniem pasków przetrzesz je (jeszcze mokre) na sucho chusteczką. Możesz poeksperymentować z różnie rozwodnionymi farbami, (gęstsze chyba lepsze) Można uzyskać ciekawy efekt ziarnistości, i jeszcze później poeksperymentować z węglem... :D Węgiel (dla plastyków) jest genialny w obróbce, fajne efekty patynowania ścian itp. tylko ciężko to utrwalić, ale jak mocno wetrzesz w dach i przejedziesz lekko palcem powinno Ci wyjść ciekawie. :ROFL:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 74
Planuję 34
Planuję 18
Planuję 11
Planuję 7