• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Moduł-Diorama Wiadukt Kempola

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Jak już położysz tor i zaszutrujesz to nie ruszysz, nic a nic. Większość prac pod wiaduktem zalecam zrobić przed montażem kratownicy i kładzeniem toru, chociaż później można spokojnie się tam dostać. Ja jestem właśnie w trakcie wymiany wąskiego toru.
Dziękuję za szybką odpowiedź, zatem Kolega zabudował wiadukt z torem itd. na "amen"? Szczerze mówiąc, mniej kombinowania jest budując w ten sposób i też chcę iść tą drogą - założyłem właśnie WĄTEK z opcjami budowy, zobaczę co jeszcze inni zasugerują. A jak Tobie pracuje się pod spodem wiaduktu?

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Przewożę powili graty z Warszawy do TG. Przewoziłem moduł z wiaduktem i postawiłem na środku salonu. Stał tak, ze dwa tygodnie, aż się nad nim zlitowałem.
Wąski tor zostanie włączony do magistrali, może kiedyś dobuduję do niego jakieś dalsze moduły, nawet jest jakiś pomysł.
Dalej nie mam koncepcji co na górze zrobić.
ADCE8FA7-BE85-41A4-81FF-01AA87083611.jpeg
C5BB5065-B918-4BE9-8788-D3BEA7C1767D.jpeg
1220FD63-4AFA-4C75-84FF-441517F25B67.jpeg

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Przewożę powili graty z Warszawy do TG. Przewoziłem moduł z wiaduktem i postawiłem na środku salonu. Stał tak ze dwa tygodnie, aż się nad nim zlitowałem.
Wąski tor zostanie włączony do magistrali, może kiedyś dobuduję do niego jakieś dalsze moduły, nawet jest jakiś pomysł.
Dalej nie mam koncepcji co na górze zrobić.
Zobacz załącznik 898734 Zobacz załącznik 898735 Zobacz załącznik 898736
Świetnie to wygląda. Mi zwrócono uwagę kiedyś, że ponoć takie deskowanie na moście to błąd. Chodzi o ten chodnik dla pieszych. Deski ponoć wg przepisów nie tylko powinny przebiegać przez 3 punkty podparcia ale i układane być na przemiennie, tzn. aby nie kończyły się jedna obok drugiej w tym samym miejscu. Ale.... przepisy przepisami, życie życiem :) Nie wiem dokładnie jak jest u Ciebie, ale z tego co widzę, to jedna kończy się obok drugiej na tym samym miejscu podparcia. Jeśli tor leży na konstrukcji kratownicowego przęsła, to też szyny w długości tego przęsła winny być ułożone na grubszych i częściej ułożonych niż zwykłe podkłady mostownicach, a nie zwykłych podkładach. Taka tylko ciekawostka.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Na moście w Regalicy masz jeszcze inaczej bo deski idą prostopadle do osi toru. Tak więc zapewne przepisy przepisami a życie życiem ;)

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Na moście w Regalicy masz jeszcze inaczej bo deski idą prostopadle do osi toru. Tak więc zapewne przepisy przepisami a życie życiem ;)
Może być tak, że te prostopadłe deski do osi toru to i tak przybite są (przymocowane) do desek ułożonych wzdłuż, które są pod spodem. Z drugiej strony tutaj mowa o nieco innej konstrukcji mostu, o wiele bardziej masywnej. Ja miałem raczej na myśli coś mniejszego kratownicowego jak na segmencie kolegi. Być może są tu jakieś różne prawidłowości w tym aspekcie odeskowania. Nie ważne.... taka tylko dygresja była.

Ostatnio edytowane:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Może być tak, że te prostopadłe deski do osi toru to i tak przybite są (przymocowane) do desek ułożonych wzdłuż, które są pod spodem. Z drugiej strony tutaj mowa o nieco innej konstrukcji mostu, o wiele bardziej masywnej. Ja miałem raczej na myśli coś mniejszego kratownicowego jak na segmencie kolegi. Być może są tu jakieś różne prawidłowości w tym aspekcie odeskowania. Nie ważne.... taka tylko dygresja była.
Zajrzyj tutaj: http://forum.modelarstwo.info/threads/most-drogowo-kolejowy.44986/

Jest tu link do książki. Spis treści, mimo że wygląda na zdjęcie, jest interaktywny ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 4
Buduję makietę 2
Buduję makietę 226
Buduję makietę 9
Buduję makietę 29