• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Modele z Kalisza

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.530 35 0
Witam
Odpisuję dopiero teraz bo trudna sytuacja zdrowotna w rodzinie jaka mnie ostatnio zastała spowodowała moją nieobecność.
Fakt postaram się poprawić zdjęcia, to, że są czasami krzywe nie jest wynikiem niechlujstwa ale robię na dworze i często światło zamazuje mi ekran aparatu. Nie zawsze naświetlenie jest dobre ale też jestem zależny od powiedzmy pogody. Jak się tylko da to poprawimy wykonanie.
Nie ma co się denerwować na siebie ja też czasami coś wkleję i nie zawsze zauważę problem w odpowiednim czasie. Niestety też nie posiadam powiedzmy profesjonalnego miejsca do robienia zdjęć pewnie też to jest powodem, że nie są doskonałe.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.530 35 0
Dziękuję za zerknięcie :)
Jasne, że mogę.
Zrobione wnętrze kabiny, dodane Haslery, nastawniki, dodane kilka detali min. radio starego typu, na tylnej ścianie plakaty, pomalowane drzwi korytarza i dodane okno z ramką taki troszkę "bulaj". Wycieraczki trawione. Węże hamulcowe i sprzęg z Piko. Dodane firanki w oknach, zasłonki przeciwsłoneczne. Wyrzuciłem stare szkła reflektorów i po pogłębieniu wnęk dodałem odbłyśniki. W odbłyśnikach wstawiłem światłowód w środku a poniżej w otworze 0,6 mm mniejszy światłowód lampy czerwonej, dodane ramki trawione i szkła reflektorów. Jeden zgarniacz zabudowany po wyjęciu sprzęgu kinematyki. Dodany przewód do gniazda ogrzewania elektrycznego. Lusterka trawione. Dodane blachy pod drzwiami kabin oraz blacha pod przednimi lampami na dole. Blacha o fakturze antypoślizgowej. Na koniec figura maszynisty.
Może zdjęcia nie są super ale pulpity. Jak jest możliwość kabiny muszą być w modelu.
Do tego kilka dobrych nocnych godzin na oglądaniu zdjęć i szukaniu co tam jej było potrzeba. Ja tych lokomotyw chyba w życiu nie widziałem u nas nie bywały z tego co wiem lub bywały kiedy nie było mnie.
HPIM9775.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.530 35 0
Witam
Dziękuję za czas poświęcony na obejrzenie zdjęć i opinie.
Dzisiaj model lokomotywy ET22 firmy Piko. Model też ma zrobione kabiny, dodane detale przy pantografach (żaden model Piko nie ma połączeń pantografu z resztą elektryki więc by nie pojechał w wersji firmowej pod prądem :) ). Dodane węże pneumatyki pantografu.
Tym razem szyby ze śladami działania wycieraczek, szyby na narożnikach mają typowe dla tej lokomotywy zacieki na szybach. W kabinie A maszynista.

HPIM9801.JPG
HPIM9802.JPG
HPIM9807.JPG
HPIM9808.JPG
HPIM9809.JPG
HPIM9812.JPG
HPIM9813.JPG
HPIM9814.JPG
HPIM9822.JPG
HPIM9823.JPG
HPIM9825.JPG

Roberto

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Byk pierwsza klasa, teraz do pokazywania modelu trzeba będzie dodawać lupę :) aby obejrzeć dokładnie wszystkie szczegóły kabin .Pełen podziw i szacunek za wykonanie. (y)

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.530 35 0
Dzięki. Większość patynuje modele pozostawiając czyste szyby ale czasami także szyby bywały brudne. Uznałem, że kilka modeli powinno posiadać takie ślady użytkowania.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.456 31 1
Adam przeglądam Twój wątek, bo fajnie patynujesz modele ( choć osobiście jestem zwolennikiem mniej ubrudzonych maszyn ).
Tak patrzę na te modele i nasuwa mi się takie pytanie. Skoro poświęcasz czas na odwzorowanie z takim pietyzmem kabin, nanoszenie śladów eksploatacji, dokładaniem zewnętrznych lusterek itp - dlaczego oznaczenia serii pozostawiasz płaskie ?
Jeżeli zrobił byś je przestrzenne ( trawione ) modele by dużo zyskały na wyglądzie.
Niemniej jednak gratuluję umiejętności w takiej waloryzacji jaką nam pokazujesz.
Pozdrawiam serdecznie.

OP
OP
xxx

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.530 35 0
Witam
Już odpowiadam Zbigniewie. Kolory brudzenia nie są na żywo aż tak agresywne, zdjęcia w oświetleniu słonecznym potęgują szczególnie kolor brązowy i rdzawy. W świetle pokojowym nie jest to taka bardzo agresywna tonacja. Szyby też nie są tak zalane, jest to wykonane lakierem i w świetle pokojowym jest to nawet nalot prześwitujący.
Co do opisów, jasne, że myślałem już przy mojej ET22. Jednak o ile na ST44 i SP45 znalazłem odpowiednią krój opisów to dla ET22 nie. Widziałem takie w formie na podkładzie z blaszki ale ja bym wolał osobne litery i cyfry. Jeśli zajrzysz do poprzednich stron to właśnie ST44 i większość SP45 ma napisy w formie o jakiej myślisz.
Też dostałem pytanie o wzorowanie się na zdjęciach przy wykonaniu modelu i w sumie pytanie dobre. Pozwolę sobie takie wkleić, większość pochodzi z internetu a jedno z FB ze strony Ostrowskiego Klubu Modelarzy Kolejowych (bardzo fajna ekipa). Mam nadzieję, że autorzy nie będą mi mieli zamieszczenia za złe. Na ostatnim zdjęciu specyficzne ubrudzona szyba narożna.

_DSC2082.JPG
75251.jpg
129954.jpg
6281596_et221014.jpg
52601914_826310577710385_4532627447308353536_n.jpg
et22-1165.jpg
piko-96334-elektrowóz-towarowy-et22-243-pkp-cargo-byk.jpg

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.456 31 1
Co do opisów, jasne, że myślałem już przy mojej ET22. Jednak o ile na ST44 i SP45 znalazłem odpowiednią krój opisów to dla ET22 nie. Widziałem takie w formie na podkładzie z blaszki ale ja bym wolał osobne litery i cyfry. Jeśli zajrzysz do poprzednich stron to właśnie ST44 i większość SP45 ma napisy w formie o jakiej myślisz.
Adamie nie mam zastrzeżeń do brudzenia jakie wykonałeś -a nawet powiem,że jest bardzo realistyczne. Model "byka" który pokazałeś ma numer złożony z cienkich liter i cyfr. Myślę,że dysponując krojem pisma jaki był stosowany na ST44 możesz spokojnie złożyć oznaczenie na ET22, bo to ten sam krój liter ;) (nawet 4 jest taka sama na "bykach " i "gagarinach"). Ten sam krój stosowano na "rumunach " z tym, że cyfra "4" niestety była już inna. Na szybko poniżej przykład.

ET 22.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85