• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Modele w skali 1:32 by Meggido

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Jakieś rysunki dumpcarow także udostepnilem dzięki Koledze Konradowi na wspomnianej stronie.
Ja też bardzo lubię beczki a z termosow najbardziej podobają mi się 401Ra w oryginalnej otulinie.

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Wypalone mam wagony Rt500, 451R, 418Va oraz lokomotywę M62M Challenger. W planie są 406Ra, 452R jako przeróbka 406R, Norca 24, która częściowo jest już wypalona, no i Byczek. Ale gdzieś po drodze muszę jeszcze "upchnąć" Dragona, na którego choruję już jakiś czas. :)
Rt500_00_00b.jpg
451Ra_00_00a.jpg
418Vb_00_00a.jpg
M62M_00_00.jpg
406Ra_00_00.jpg
452R_00_00.jpg
NORCA-24 00-00-00-00 Wagon kompletny.jpg
ET22_00_00a.jpg

KHAB

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
139 7 1
Byk z "telewizorami" zapowiada się naprawdę interesująco. A będzie wnętrze? :D To oczywiście żart. A na poważnie, co się stało z prezentowanymi chyba jeszcze na martelu wagonami pasażerskimi? Dziewiątka jakaś taka samotna..

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Byk z "telewizorami" zapowiada się naprawdę interesująco. A będzie wnętrze? :D To oczywiście żart. A na poważnie, co się stało z prezentowanymi chyba jeszcze na martelu wagonami pasażerskimi? Dziewiątka jakaś taka samotna..
Szczerze mówiąc doszedłem do wniosku, że składy pasażerskie jakoś przestały mnie podniecać. Towarowe są ciekawsze i bardziej różnorodne. Idę w tym kierunku. A gdyby się trafił jakiś chętny na EP09 za satysfakcjonującą mnie kwotę, to byłby skłonny ją sprzedać po to aby móc majstrować składy towarowe. Te napoczęte wagony też. ;) Jedyny "pasażer", który muszę mieć, to Bipa. Początkowo będzie z SP47 lub SU42, a docelowo z SU45.
Ale jak EP09 jednak u mnie zostanie, to dostanie 3 wagony osobowe, no trudno. :D

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Co do 418V to zanim go zaczniesz montować to zwróć uwagę na to że w tych wagonach klapy nie są położone symetrycznie względem pudla. Wynika to z tego że klapy mają jednakowo na obydwu końcach rozmieszczone mocowania ciegiel mechanizmu otwierania ale ciągła te nie mogą kolidowac z cieglami przeciwleglej klapy. Dlatego klapy są względem siebie i pudła przesunięte o jakieś kilkanaście centymetrów co już w tej skali jest istotne.
Jeszcze wkradla się pewna nieścisłość w nazwach lokomotyw . M62M to modernizacja Rail Polska a Challenger to tzw "ogryzek" czyli 311D.

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Co do 418V to zanim go zaczniesz montować to zwróć uwagę na to że w tych wagonach klapy nie są położone symetrycznie względem pudla. Wynika to z tego że klapy mają jednakowo na obydwu końcach rozmieszczone mocowania ciegiel mechanizmu otwierania ale ciągła te nie mogą kolidowac z cieglami przeciwleglej klapy. Dlatego klapy są względem siebie i pudła przesunięte o jakieś kilkanaście centymetrów co już w tej skali jest istotne.
Niestety, już za późno. ;) Są symetrycznie, ale się ładnie mijają. :) W ogóle z tymi cięgnami, to ciężka sprawa. Z analizy mojej wynika, że w modelu za cholerę bym ich nie otworzył. Musiałem zrobić pewien myk żeby chciały działać.
Jeszcze wkradla się pewna nieścisłość w nazwach lokomotyw . M62M to modernizacja Rail Polska a Challenger to tzw "ogryzek" czyli 311D.
No dziwna sprawa. M62M zwą Challengerem, a 311D, to Batman albo coś innego.

A tak wyglądają dekielki.

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Bipa wypiaskowana. Proces ten zajął ponad 8h łącznie z fosforanowaniem i lakierowaniem podkładem. Zostało szpachlowanie dachu, którego nie cierpię i lakier nawierzchniowy. Wózki od 2 lat grzeją pudełko. Być może uda się w końcu zrobić kalkomanie.
20160628_205835.jpg
20160628_205845.jpg
20160628_205853.jpg
20160628_205859.jpg