• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Modele w skali 1:32 by Meggido

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Meggido napisał(a):
Nic.

To była taka sugestia że "ludzik" ożywił by trochę model.

FENIX napisał(a):
Napięcie w szynach to nie wszystko ,nadal lokomotywa będzie stała
To był skrót myślowy, taki trochę analogowy.

*

Ale widzę że w tym wątku trzeba chyba tak bardziej technicznie i pochwalnie się wypowiadać.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.740 12 2

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Meggido napisał(a):
Mam dwie lokomotywy z ludzikami i cyrk jest kiedy jade kabina bez ludzika do przodu. Dopiero wtedy wyglada to "realnie".
No ale chyba z 50 % jazd jest "realnych" :)

No to będzie technicznie ale raczej sajens-fikszyn.

Skoro da się wykorzystać serwa do podnoszenia pantografów to pewnie da się tak skonstruować model aby w kabinie był fotel z "ludzikiem" a za ścianką za fotelem drugi fotel pusty przymocowany do owej ścianki, która byłaby obracana w zależności od kierunku jazdy tak aby "ludzik" kierował lokiem albo znikał po obrocie ścianki o 180 stopni ? Wyglądałoby to podobnie do zdarzenia, którego doświadczył w zamku wybudowanym przez Francuzów a zamieszkałym - tymczasowo - przez Niemców Indiana Jones ze swoim ojcem w jednym z kominków owego zamku w "Ostatniej krucjacie" chyba.

To taki pomysł, który oddaję jako open source :)

EDIT: Za szybko nacisnąłem przycisk "Zapisz" i zapomniałem napisać że ten pomysł będzie wymagał pomalowania dwóch "ludzików" :)

Ostatnio edytowane:

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Znalazłem,

Od piątej minuty widać jak fotel obraca się o 90 stopni i "ludzik" - po niemiecku zwany lokfirerem - pada na twarz waląc uchem w podłogę :) No ale w H0 mało miejsca jest na eXtrawagancje.

W 1:32 dałoby się to chyba jakoś bardziej humanitarnie rozwiązać.

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.740 12 2
No ale chyba z 50 % jazd jest "realnych"
Strasznie się uparłeś. Mnie ten bzdet jest zbędny, nawet wnerwiający, bo maszynista wygląda dość upiornie. Gdyby nie wiązało się to z uszkodzeniami foteli, na których ich posadzono, to już dawno polecieliby w kosmos maszyniści z Traxxa i z Ludmiły.

Skoro da się wykorzystać serwa do podnoszenia pantografów to pewnie da się tak skonstruować model aby w kabinie był fotel z "ludzikiem" a za ścianką za fotelem drugi fotel pusty przymocowany do owej ścianki, która byłaby obracana w zależności od kierunku jazdy tak aby "ludzik" kierował lokiem albo znikał po obrocie ścianki o 180 stopni ? Wyglądałoby to podobnie do zdarzenia, którego doświadczył w zamku wybudowanym przez Francuzów a zamieszkałym - tymczasowo - przez Niemców Indiana Jones ze swoim ojcem w jednym z kominków owego zamku w "Ostatniej krucjacie" chyba.
Czytać hadko... :X3:

o taki pomysł, który oddaję jako open source
W 1:32 dałoby się to chyba jakoś bardziej humanitarnie rozwiązać.
Zapraszam do realizacji we własnych modelach w skali 1:32.