• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Modele w skali 1:32 by Meggido

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Sprawdz gdzies na boku jak sie trzyma farba. Mozna sprobowac tzw. zrywki. Bierzesz kawalek folii z klejem albo brazowej tamy, naklejasz na miejsce z klejem, przyciskasz i 'zrywasz'. Metoda dobrze sie sprawdza na twardych podlozach. A swoja droga dziwna ta tasma, ze nie schodzi benzyna. Trzeba bylo wziac zwyklego Oracala ;)

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 12 2
Sprawdz gdzies na boku jak sie trzyma farba. Mozna sprobowac tzw. zrywki. Bierzesz kawalek folii z klejem albo brazowej tamy, naklejasz na miejsce z klejem, przyciskasz i 'zrywasz'. Metoda dobrze sie sprawdza na twardych podlozach. A swoja droga dziwna ta tasma, ze nie schodzi benzyna. Trzeba bylo wziac zwyklego Oracala ;)
To walsnie jest Oracal. ;) Bede probowac. Poki co metoda gumki Pentel sie sprawdza. Ciezko, ale idzie.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Nie , no... Pentel to jest marka! Chociaz ja wole Steadlera :) olowkowo oczywiscie i gumkowo ;);)
A jeszcze pytanie - po jakim czasie od malowania zaczales czyscic? Bo czasami warto poczekac nawet 24h. Ja wiem, ze pisze z profesjonalista ale czasami po prostu sie zapomina o tak oczywistych rzeczach. Szczegolnie jak zalezy nam na zobaczeniu efektow naszej pracy ;);)

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 12 2
Nie , no... Pentel to jest marka! Chociaz ja wole Steadlera :) olowkowo oczywiscie i gumkowo ;);)
A jeszcze pytanie - po jakim czasie od malowania zaczales czyscic? Bo czasami warto poczekac nawet 24h. Ja wiem, ze pisze z profesjonalista ale czasami po prostu sie zapomina o tak oczywistych rzeczach. Szczegolnie jak zalezy nam na zobaczeniu efektow naszej pracy ;);)
Proby zrobilem jakies 6h po malowaniu. Zaczekam kilka dób i bede probowac z benzyna ekstrakcyjna. Daje rade usunac klej ze swiezej folii, chociaz izopropanol daje duuuuzo lepszy efekt, ale reaguje z lakierami.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
Jest jeszcze cos takiego jak rozpuszczalnik ekstrakcyjny. Ja tego uzywam do zmywania wlasnie klejow z tasm, folii. Teoretycznie to to samo co benzyna ekstrakcyjna. Pojawily sie tez jakies nowe twory: "bezyna ektrakcyjna bezzapachowa". Jak dla mnie swiadczy tylko o tym, ze ubylo jakies frakcji byc moze wlasnie usuwajacej klej.

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 12 2
Proces malowania słynnych "bąbelków" z malatury LOTOS Kolej uważam za zakończony. ;) Było to karkołomne zadanie, ale są już wszędzie gdzie powinny być. Teraz czas na montaż wyposażenia elektrycznego dachów, ale nie tylko. :) Jak widać odbieraki już zajęły swoje miejsca. :)
20191116_201046-1600x1200.jpg
20191117_112858-1600x608.jpg
20191117_105107-1600x1200.jpg
20191117_105130-1600x1200.jpg
20191117_105116-1600x1200.jpg

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 120 86
A jestes pewien, ze te izolatory sa dobre? Wedlug moich rysunkow te niskie byly tylko pod pantografami. Na calej lini byly inne - wyzsze. Inne tez (u Ciebie OK) sa przy przelacznikach.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.744 78 12
Jacek, jak jest z odłącznikami odbieraków w Dragonach 2 ?? Pytam, bo coś mnie zaczęło zastanawiać. Z tego co pamiętam, jak odbierak jest w dole, to odłącznik go separuje od wysokiego napięcia oraz uszynia. A na zdjęciach chyba ścieżka prądowa po odcięciu odbieraka jest w stanie zwarcia do masy...( umiejscowienie Secheron'a, bo to chyba ich produkcja została zastosowana w oryginale??)
Poza tym
respekt.gif
respekt.gif
respekt.gif

Pozdrawiam,...

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
A jestes pewien, ze te izolatory sa dobre? Wedlug moich rysunkow te niskie byly tylko pod pantografami. Na calej lini byly inne - wyzsze. Inne tez (u Ciebie OK) sa przy przelacznikach.
Jacek, jak jest z odłącznikami odbieraków w Dragonach 2 ?? Pytam, bo coś mnie zaczęło zastanawiać. Z tego co pamiętam, jak odbierak jest w dole, to odłącznik go separuje od wysokiego napięcia oraz uszynia. A na zdjęciach chyba ścieżka prądowa po odcięciu odbieraka jest w stanie zwarcia do masy...( umiejscowienie Secheron'a, bo to chyba ich produkcja została zastosowana w oryginale??)
Poza tym Zobacz załącznik 688902 Zobacz załącznik 688902 Zobacz załącznik 688902

Pozdrawiam,...

Jakie to szczęście dla Jacka oczywiście że jesteście, spieprzył by model z kretesem, a tak ma szanse na poprawę.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.744 78 12
Pawle, kwestia przekładki warkoczy miedzianych o ile nie jestem w błędzie. Poza tym to co Daromaro pisze... kwity i to co w nich. Jeśli kwity mówią inaczej to też stanowi informację dla mnie.:)

Pozdrawiam,...

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 12 2
Zgodnie z posiadaną dokumentacją izolatory pod odbierakami prądu są jednakowe z tymi pod szynoprzewodami. Są to izolatory silikonowe z rdzeniem z tworzywa. Nieco inny kształt mają te w odłącznikach nożowych, ale wysokość ich jest zbliżona. Te z kolei są porcelanowe. Potwierdza się to też na wykonanej przeze mnie fotografii dachu.
Kształt moich izolatorów jest inny niż oryginałów. Wynikało to z założonej wcześniej technologii ich wykonania. Okazało się później, że ich druk 3D z żywicy się świetnie sprawdził. Jako, że je już miałem, to takie zostały.

Poza tym
Nie mam niezbitych dowodów na jednoczesne działanie odłączników i opuszczania odbieraka. Fotografia jednak mówi coś innego. Odbierak w dole, odłącznik nadal zamyka obwód i łączy odbierak z szynoprzewodem zbiorczym.

@Pawel R To jest tylko wymiana uwag. I byla skierowana do konkretnej osoby (dialog). Nie wiem po co sie wcinac?
To jest forum ogólnie dostępne, nie boję się krytyki, nawet tej niemerytorycznej i nikomu bronić nie będę wolności słowa. :)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.744 78 12
Jacku, chodzi mi przede wszystkim o to, że Newag na Impulsach (Pesa też na Elfach i innych EZTach...) odłącznik Secheron'a stosowali jako dwa w jednym. Jako odłącznik i uszyniacz (opuszczonego) odbieraka.
Opuściłeś dany odbierak, to go odrazu po opuszczeniu odłączało i uszyniało.
Z tego co widzę, to w Dragonach z opcji drugiej musieli widocznie zrezygnować... (przewody poprowadzone do innych kolumn izolatorów)...

Pozdrawiam,...

ps. dzięki za doprecyzowanie