• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1 (1:32) Modele w skali 1:32 by Meggido

Reakcje
7 0 0
To tak na przyszłość, pod kalki idealny połysk, żeby się świeciło jak przysłowiowe "psu j..j.." :D W Twojej skali, to oprócz malowania połyskiem, pokusiłbym się dodatkowo o polerowanie tak jak DarekW podlinkował i dopiero potem płyn pod kalki, same kalki, płyn na kalki (tylko bez strachu, bo płyn wchodzi w reakcje z kalkami skręcając je i marszcząc, ale po wyschnięciu jest ok). Na koniec powłoka satynowa, bądź matowa :)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.808 179 15
nic nie trzeba polerować już jest po zawodach, kalki ściągnąć i trzymać się jedynej słusznej zasady :

- lakier połysk
- kalki kłaść z płynem do zmiękczania
- lakier połysk
- lakier półmat

taka kolejność i nie nie inna, na dodatek wiedzę, że malujesz lakierami więc też trzeba trzymać się zasad, lakierujemy lakierem samochodowym a nie lakierami do modeli .... :)

pozdrawiam

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
nic nie trzeba polerować już jest po zawodach, kalki ściągnąć i trzymać się jedynej słusznej zasady :

- lakier połysk
- lakier połysk
- lakier półmat

taka kolejność i nie nie inna, na dodatek wiedzę, że malujesz lakierami więc też trzeba trzymać się zasad, lakierujemy lakierem samochodowym a nie lakierami do modeli .... :)

pozdrawiam
Z pewnością nic ściągać nie będę. :) I raczej więcej nie będę także stosować kalkomanii mokrych. Wk%$#ia mnie ich nakładanie i te pomysły z zaprawkami połyskiem, potem znowu klar, itp. A na końcu klar złazi jak z samochodów z lakierem metalicznym. Takie rzeczy można sobie robić na małych modelach. Dziękuję, wolę nie mieć oznaczeń. Coś innego muszę wymyślić. Może kalkomanie suche?...
Kalki kładłem z płynem zmiękczającym i przylegają prawidłowo. Jedynym problemem jest różnica w stopniach połysku między lakierem a bazą kalki.

lakierujemy lakierem samochodowym a nie lakierami do modeli
Używam wyłącznie lakierów samochodowych.

Gdzie zamawiałeś kalki?. Jeżeli to nie jest tajemnicą.
Żadna tajemnica. "Melius manu" zrobił kalki. Naczekałem się tylko ponad 2 miesiące.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.525 2 0

- lakier połysk
- lakier połysk
- lakier półmat

taka kolejność i nie nie inna
To wszystko zależy od podłoża, stosowanego lakieru i pożądanego efektu, i wcale nie ma jedynej słusznej reguły. Tak przy okazji, dla przykładu - moje modele wagonów 17W w H0 z burtami wykonanymi ze sklejki 0,6 mm malowałem na kolor tlenkowy półmatowym lakierem szybkoschnącym Mr Hobby Mr Color. Na tę całkiem matową (drewno!) powierzchnię położyłem kalkomanie od kalkomanie.com bez żadnych płynów zmiękczających. Następnie kilkakrotnie spryskałem kalkomanie i ich sąsiedztwo z aerografu czystym rozpuszczalnikiem do tego lakieru (organicznym), który spowodował, że sama kalka wsiąkła w podłoże, praktycznie zniknęła, a litery pozostały. Na to położyłem półmatowy lakier bezbarwny i tyle. Ten sposób ktoś przedstawiał na którymś forum kilka lat temu i sprawdza się znakomicie w przypadku bardzo matowego podłoża.

Kalkomania 1.jpg

Michał22

Użytkownik
NAMR
Reakcje
15 10 0
Przepiękna robota, i efekt zapiera dech w piersi :)
takie pytanie gdzie i kiedy można zobaczyć Twoje modele ??
stojące lub jeżdżące ??
Pacząc na Twoje 1/32 to chce sprzedać swój tabor USA i zacząć robić PKP

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Przepiękna robota, i efekt zapiera dech w piersi :)
takie pytanie gdzie i kiedy można zobaczyć Twoje modele ??
stojące lub jeżdżące ??
Pacząc na Twoje 1/32 to chce sprzedać swój tabor USA i zacząć robić PKP
Rzucaj, bo znowu sam zostałem w tej skali w Polsce.
Co do możliwości obejrzenia, to ze względu na wielkość i wagę wcale nie jest tak łatwo to wszystko wozić. Może jednak się skuszę i podjadę z czymś na Trybunały, a jak nie, to zapraszam na kawę do Łodzi.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.791 443 99
Super składzik. Ten niebieski odcień świateł w Bipie naśladuje stosowane w niej lampy jarzeniowe? Kiedyś (początek lat 90-tych) jeździłem nocą tymi piętrusami ale za Chiny ludowe nie pamiętam barwy świateł w wagonie. Chyba, że to jakieś przekłamanie kolorów na fotografii, bo i odbłyski ze stonki jakieś zielone się wydają na tym zdjęciu :)

OP
OP
Meggido

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 12 2
Super składzik. Ten niebieski odcień świateł w Bipie naśladuje stosowane w niej lampy jarzeniowe? Kiedyś (początek lat 90-tych) jeździłem nocą tymi piętrusami ale za Chiny ludowe nie pamiętam barwy świateł w wagonie. Chyba, że to jakieś przekłamanie kolorów na fotografii, bo i odbłyski ze stonki jakieś zielone się wydają na tym zdjęciu :)
Jest zbyt niebieski na zdjęciu niż w rzeczywistości, ale to wynik obróbki zdjęcia.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Jacku a jaki to typ cystern majstrujesz. Sądząc po prostych zbiornikach i ich mocowaniach wyglądają na coś do przewozu gazów. No chyba że sie mylę.