Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Możliwe' nie wiem bo tam nigdy nie byłem za czasów DDR. No to można sobie wyobrazić, że on ciągnie tego sondera na złom i jest elegancko. Erich Honecker ledwo żyje a Egon Krenz pisze kolejna książkę pozując do kolejnej fotografii. Niestety NRD zakończyło się zanim zacząłem kiedyś bywać tu i tam.
Jest to możliwe. Kiedyś kiedy nabyłem moją pierwszą BR119 z lokomotywowni Probstella poczytałem jak to miało być. Te nowoczesne spalinowozy miały zastąpić min. BR95 czyli te wielkie tendrzaki. Jednak z biegiem czasu przy defektowaniu BR119 to BR95 znowu musiały prowadzić ruch. To było chyba w okolicach Eisenach. Takie wspomnienia wyczytałem na niemieckich stronach. Tylko z przejściem wieku dziecięcego podobno te maszyny spisywały się coraz lepiej. Jednak moje wnioski opieram tylko na tym co wyczytałem u niemieckich kolegów.
Bo to jest rumuńska produkcja z zakładów FAUR w Bukareszcie dostarczana dla DR do roku 1985 jako BR 119, zwana "U-boot" a potem zmieniona nr BR219 i po gruntownej modernizacji w zakładach Kruppa jako BR229 jeździła na DB jeszcze na początku lat 2000.
Dodam, że przenumerowanie serii 119 na 219 nastąpiło dopiero w roku 1992 i w tym samym roku 20 lokomotyw zostało kompleksowo zmodernizowanych w zakładach Krupp. Zwiększono prędkość maksymalną ze 120 do 140 km/h, a zmodernizowane maszyny otrzymały nową serię 229.
Malatura też już odmienna niż klasyczne barwy ale jeszcze z oznakowaniem DR. Przydział lokomotywownia Berlin Pankov, idealnie pasuje do mojego składu rządowego Sonderzug aus Pankov.
Jest to malowanie już wg wzoru DB, a uwzględniając czas modernizacji i przenumerowania lokomotyw DR wg zasad DB (zmiana serii lokomotyw elektrycznych z 2xx na 1xx, a spalinowych odwrotnie, z 1xx na 2xx), należy uznać, że model odwzorowuje zmodernizowaną lokomotywę w okresie od przebudowy w 1992 roku do połączenia DR z DB, co nastąpiło 1 stycznia 1994 roku.
Chyba i raczej na pewno nie prowadziła. Do obsługi pociągu Ericha Honeckera wyznaczone były lokomotywy BR118, specjalnie "dopieszczone" na powyższą okoliczność. Ponadto miało to też cel propagandowy ponieważ zarówno lokomotywy jak i wagony były "wyrobami" NRD-owskimi. A to w obywatelach miało wzbudzić poczucie wielkości i możliwości państwa. Ponadto jak pamiętam - Regierungszug der DDR stacjonował raczej na Lichtenbergu. Ale to już na zupełnym marginesie...
Chyba i raczej na pewno nie prowadziła. Do obsługi pociągu Ericha Honeckera wyznaczone były lokomotywy BR118, specjalnie "dopieszczone" na powyższą okoliczność. Ponadto miało to też cel propagandowy ponieważ zarówno lokomotywy jak i wagony były "wyrobami" NRD-owskimi. A to w obywatelach miało wzbudzić poczucie wielkości i możliwości państwa. Ponadto jak pamiętam - Regierungszug der DDR stacjonował raczej na Lichtenbergu. Ale to już na zupełnym marginesie...
Tak, i dwie lokomotywy jak by się jaka zepsuła po drodze, to była rezerwa.
Znając z opini BR 119 a właściwie już 219 to dalej 3/4 stało zdefktowane albo systemem PKP stały jako rezerwuar części zamiennych.
Jedynie ratowano to co musiało obsłużyć linie o małym nacisku osi.
Zmodernizowane 229 za to zaliczyły po zjednoczeniu prowadzenie pociągów kategorii IC zanim zelektryfikowano i zmodernizowano połączenia wschód-zachód zjednoczonych juz Niemiec.
Tak, i dwie lokomotywy jak by się jaka zepsuła po drodze, to była rezerwa.
Znając z opini BR 119 a właściwie już 219 to dalej 3/4 stało zdefktowane albo systemem PKP stały jako rezerwuar części zamiennych.
Jedynie ratowano to co musiało obsłużyć linie o małym nacisku osi.
Zmodernizowane 229 za to zaliczyły po zjednoczeniu prowadzenie pociągów kategorii IC zanim zelektryfikowano i zmodernizowano połączenia wschód-zachód zjednoczonych juz Niemiec.