Ja, jak pisałem, mam jeden z pierwszych wydanych przez Rivarossi zestawów wagonów tego typu, mam nadzieję, że z poprawnymi oznaczeniami. Według mojej, stosunkowo skromnej wiedzy na temat oznaczeń taboru DR, większych błędów tam nie ma. Mój zestaw, o którym wspomniałem wyżej, to HR4234 "Spree-Alpen-Express", składający się z wagonu restauracyjnego, sypialnego typu B i kuszetki typu B. Wagon restauracyjny jest nieco innej budowy: jak pisałem wyżej, jest o 400 mm dłuższy i ma inny profil dachu, nie tak charakterystycznie szpiczasty, jak inne wagony typu B i późniejsze Y i Y/B70. W modelach te różnice są dobrze odzwierciedlone i wagony mają prawidłową długość w skali 1:87. Wszystkie wagony mają rewizję z 1971 roku (trochę mało realistycznie wszystkie trzy wagony mają tę samą datę, 2.6.71) i typowe dla tamtych lat malowanie, z czarną dolną krawędzią pudła, wagony restauracyjny i sypialny są z żółtymi paskami, a wszystkie wagony mają szare dachy.
Tak, jak pisał kolega qwertas, modele są bardzo ładnie wykonane, z dobrze oddanymi detalami. Również wnętrza są wykonane na przyzwoitym poziomie, ale tu producent poszedł na pewne uproszczenia. Zacznijmy od kuszetki:
Dla pocieszenia niezadowolonych z ostatnich kuszetek PKP Piko podam, że wnętrza przedziałów też są wykonane w konfiguracji dziennej, bez drabinek. Jedyną różnicą w stosunku do normalnej dwójki jest przedział konwojenta, wykonany z pełnymi (nie oszklonymi) drzwiami i z zasłonką w oknie (dzięki czemu nie widać wnętrza przedziału).
Modele mają ładnie odwzorowane podwozie z wieloma oddzielnie nakładanymi elementami:
Teraz wagon sypialny:
Wnętrza przedziałów też są zrobione w wersji dziennej, ale w naturze i na zdjęciach i tak za wiele nie widać:
I na koniec restauracyjny:
Jak wspomniałem, drobne różnice w konstrukcji wagonu restauracyjnego i innych wagonów typu B są prawidłowo odwzorowane w modelach. Niżej porównanie długości wagonu restauracyjnego i kuszetki oraz profilu dachu wagonu restauracyjnego z wagonem sypialnym; ten ostatni ma te szczegóły (długość i dach) takie same, jak zwykłe wagony osobowe i kuszetki typu B:
Reasumując, wydaje się, że ten zestaw jest dobry i nie ma większych błędów. Ta sama data rewizji wszystkich wagonów jest pewnie fikcyjna, ale przynajmniej teoretycznie jest to możliwe i data pasuje do wyglądu wszystkich wagonów. W każdym razie ja jestem bardzo zadowolony z zakupu.