Według mojej subiektywnej opinii nadal modele Ludmily firmy Roco są wykonane najlepiej. Zbiornik paliwa jest w prawidłowym miejscu jedynie jeden ze zbiorników sprężonego powietrza ze względu na bliskość wózka jest jakby wcisniety w zbiornik paliwa (w celu zapewnienia swobodnego ruchu wózka ). Modele Brawa powstały w tym samym czasie co Roco ok 1994-go roku i poza wspomnianym nieprawidłowym umieszczeniu zbiornika paliwa ma inną wadę, która zadecydowała że zrezygnowałem z zakupu tego modelu. Mianowicie boczne okna kabiny mają w tym modelu głęboko osadzone szyby co niestety psuje wygląd. MaTrix wykonał swój model znacznie później jednak nie ma on nic co mogło by stanowić konkurencję na rynku.
Co do modeli Piko to nie mają one na razie żadnej konkurencji bo są to całkiem inne wersje tych lokomotyw. Niemniej zbiornik paliwa ze zbiornikami powietrza są bardzo dobrze umiejscowione (zbiornik powietrza bliżej wózka ma podciecia dla uzyskania swobody ruchu wózka ). Modele te mają uchwyty przy drzwiach odlane z obudową ale to w mojej opinii nie ma znaczenia bo w tych lokomotywach uchyty są umieszczone we wnekach i prześwit pod nimi i tak nie był by widoczny. Jedynie imitacje sprzegow pneumatycznych wykonane jako płaskorzeźby można uznać za minus dla tych modeli.
Co do modeli Piko to nie mają one na razie żadnej konkurencji bo są to całkiem inne wersje tych lokomotyw. Niemniej zbiornik paliwa ze zbiornikami powietrza są bardzo dobrze umiejscowione (zbiornik powietrza bliżej wózka ma podciecia dla uzyskania swobody ruchu wózka ). Modele te mają uchwyty przy drzwiach odlane z obudową ale to w mojej opinii nie ma znaczenia bo w tych lokomotywach uchyty są umieszczone we wnekach i prześwit pod nimi i tak nie był by widoczny. Jedynie imitacje sprzegow pneumatycznych wykonane jako płaskorzeźby można uznać za minus dla tych modeli.