Mój ostatni nabytek. Wagon Bmhe DR firmy Brawa zwany w potocznym nazewnictwie "Langer Halberstadter". Model to nr kat 46003 reprezentuje wagon nr 51 50 21-40 106-9 , przydział Schwerin (Meckl) Hbf. BWW Schwerin. REV Hlb 25.5.78.
Wagony tej serii i w tym malowaniu spotykałem także w naszym kraju na przykład w pociągu pośpiesznym Kraków-Leipzig. Model jest bardzo dokładnie i starannie wykonany i jakościowo podobnie do ACME lub LS Models choć te firmy pewnie jeszcze by uzupełniły wnętrze wagonu o półki na bagaż które były umieszczone nad oparciami siedzeń (jak w wagonach Bipa z nowszych i średnio starszych dostaw). Do modelu jest dołaczona instrukcja z opisem historycznym tych wagonów i dodatkowe części.
Tu ciekawostka na opakowaniu pisze że model posiada dokładnie odtworzone wózki Gorlitz V ale przygladając sie wagonowi i przeszukując opakowanie nigdzie wózków Gorlitz V nie znalazłem
, za to wagon jeździ sobie na wózkach Gorlitz VI
. Wózki obydwu typów zewnętrznie są dosyć podobne ale róznią się prowadzeniem łozysk osiowych. Gorlitz V podobnie jak 4ANc mają prowadzenie kolumnowe, natomiast Gorlitz VI mają jednostronny prowadnik w postaci uginającego się sprężyście płaskownika. Podobne rozwiązanie zastosowano w wagonach DB w wózkach Minden Deutz z tym że w tych wózkach prowadnik znajduje sie z dwóch stron kadłuba łożyska osiowego.
Próbowałem dowiedzieć się jakie wózki w rzeczywistości były montowane w tych wagonach jednak Wiki podaje typ wózka Gorlitz V natomiast zdjęcia wyszukane w sieci przedstawiaja wagony z wózkami Gorlitz VI. Niestety mało jest użytecznych zdjęć by rozwiązać problem typu wózków. Wygląda na to że modele mają jak najbardziej prawidłowe wózki Gorlitz VI a czy w tych wagonach stosowano także wózki Gorlitz V tego nie udało mi się na razie ustalić.