• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei naszych południowych sąsiadów (ČD/ČSD/ŽSR/ZSSK)

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Lokomotywa trafiła do Opravárenských Závodů, gdzie dwóch zdolnych mechaników, o dźwięcznych imionach Pat i Mat dokonało niezbędnych napraw :)
To niech Pat iMat naprawia jeszcze zderzaki bo walą się w prawo , no i zgarniacze bo te z kolei w lewo lecą :)
Ja nie wiem za co ta ACME bierze pieniądze, toć to wygląda jak by w stodole u sołtysa zmontowane było :)

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Mnie też się podoba choć na zywo nie widziałem, ale taki montaz to o pomstę woła, no chyba że kupiona w przecenie co najmniej 50% :)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.789 15 0
Ja większość modeli czeskich kupiłem w Stacja Hobby.
Jeden chyba w LokLandzie, a czeski sypialny w czeskim Happy Model.
W sklepach tych modeli raczej od ręki się nie dostanie. Prawie wszystkie zamawiałem.
Niestety te modele nie są już w sprzedaży w Roco :-( chyba tylko pierwsza klasa jest jeszcze oferowana.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.789 15 0
Te dachy złote w Tilligach to nie wiem skąd wytrzasnęli.
Chyba taka fabryczna patyna?
51 54 20-41 965-4 B-249 #1.jpg

Kiedyś zastanawiałem się nad Tilligami, ale forma stara, dachy złote (a przecież w rzeczywistości są białe).
Na niebieskie również się nie pokusiłem - czekam na Roco jeśli zamierza jeszcze coś wypuścić.
Z braku laku można brać, ale nie w cenie Roco :)
Ja za Roco płaciłem 150-180 zł.
W Świat Modeli widzę, że i tak drogo nie jest.
Tillig bardzo sobie ceni te swoje archaiczne starocia...

Ostatnio edytowane:
D

Docteur

Gość
Kolor dachu w modelach wagonów ČD Tilliga zależy chyba od tego jaki stopień uświnienia dachu miał oryginał. I tu na przykład taka mozaika s brejlama :) Zdjęcia z portalu zelpage.cz.

Załączniki

D

Docteur

Gość
Generalnie zdjęcia pochodzą z linii 032 SŽDC (Jaroměř - Trutnov), i tak:
Zdjęcie pierwsze: stacja Červený Kostelec,
Zdjęcie drugie: szlak Bohuslavice nad Úpou - Suchovršice,
Zdjęcie trzecie: wjazd do stacji Starkoč od strony stacji Řešetova Lhota.

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
I znowu mam wrażenie że modele "niepolskie" tzn. skierowane nie do polskiego odbiorcy wykonane są precyzyjniej i po prostu lepiej. Widać to na zewnątrz i wewnątrz ( nie trzeba sie np wysilać by umieścić odpowiednio dekoder, nic podklejać i podginać ) A i sama jazda modelu też bez słowa zastrzeżeń. (Np. Prawie we wszystkich swoich gagarinach musiałem podginać blaszki itp a i oustawienie odpowiednich parametrów jazdy wymagało czasu. Tu wpisane 4 podstawowe wartośći i model idealnie zwalnia przyspiesza, czy pracuje na super minimalnych prędkościach) Model 750 CD.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
D

Docteur

Gość
Eee, to Ty brejlovca kupiłeś, a nie bardotkę i to jeszcze w barwach ČD Cargo. Do tej maszyny to raczej wagony towarowe pasować będą, bo ČD a.s. z ČD Cargo zasadniczo lokomotyw sobie nie pożyczają.
A co do jakości wykonania modeli na czeski rynek, to tylko mogę potwierdzić. Moja Bardotka od Roco jeździ jak złoto od pierwszego przyłożenia - bez żadnego super cudowania z CV-kami. Po prostu widać, że formy są jeszcze "świeże", a nie zajechane jak w przypadku modeli M62.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.789 15 0
Model specyficzny ale jest świetny.
Faktycznie do osobowego składu nie bardzo będzie pasował kolorystycznie :-(

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Do wagonów osobowych w obecnie obowiązującym malowaniu tzw. najbrt jak najbardziej by kolorystycznie pasował ale tylko kolorystycznie...

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Eee, to Ty brejlovca kupiłeś, a nie bardotkę i to jeszcze w barwach ČD Cargo. Do tej maszyny to raczej wagony towarowe pasować będą, bo ČD a.s. z ČD Cargo zasadniczo lokomotyw sobie nie pożyczają.
A co do jakości wykonania modeli na czeski rynek, to tylko mogę potwierdzić. Moja Bardotka od Roco jeździ jak złoto od pierwszego przyłożenia - bez żadnego super cudowania z CV-kami. Po prostu widać, że formy są jeszcze "świeże", a nie zajechane jak w przypadku modeli M62.
No jasne !! Pomylił mi sie okularnik z tą panią.( Mógłbyś tę swoją pokazać?) A w kwestii wykonania mamy jednak jakość i jakość. A, bo już myślałem że to moje subiektywne odchylenia. Gdy kupiłem w zeszłym roku Nohaba DSB ( bo był ładny) już wtedy zauwazyłem różnice i w jeździe i w wykonaniu. Jakiś taki wyraźniejszy był, ostrzejszy. Ten brejlovec i twoja opinia tylko to potwierdziły.

Do wagonów osobowych w obecnie obowiązującym malowaniu tzw. najbrt jak najbardziej by kolorystycznie pasował ale tylko kolorystycznie...
To fakt. Ale za to jak ładnie będzie wyglądał z nimi.;)

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
509 16 0
I znowu mam wrażenie że modele "niepolskie" tzn. skierowane nie do polskiego odbiorcy wykonane są precyzyjniej i po prostu lepiej. Widać to na zewnątrz i wewnątrz ( nie trzeba sie np wysilać by umieścić odpowiednio dekoder, nic podklejać i podginać ) A i sama jazda modelu też bez słowa zastrzeżeń. (Np. Prawie we wszystkich swoich gagarinach musiałem podginać blaszki itp a i oustawienie odpowiednich parametrów jazdy wymagało czasu. Tu wpisane 4 podstawowe wartośći i model idealnie zwalnia przyspiesza, czy pracuje na super minimalnych prędkościach) Model 750 CD.
Jeżeli to nie tajemnica , to gdzie kupiłeś ten model i w jakiej jest cenie ?