• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele kolei naszych południowych sąsiadów (ČD/ČSD/ŽSR/ZSSK)

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Ależ jak tam sobie Kolega życzy, Bardotka w pełnym słońcu podruhé :) Kurcze, zapomniałem o paprotce w tle, następnym razem się poprawię :podstepny:
Ładniejsza od okularnika, który było nie było jest dziwaczny. Poczekam na V-VI epokę, !

Jeżeli to nie tajemnica , to gdzie kupiłeś ten model i w jakiej jest cenie ?
Tajemnica żadna, tyle że więcej nima !!! Lokomodel, 739 zł !

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Oooo ! A niby szukałem !!! No to mam dwa pytania. Cargo już mam, tę wolałbym w jakimś innym VI epokowym malowaniu. W malowaniach kolei czeskich nie jestem biegły a więc, Czy to jest to w co powinienem celować: http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/motorova-lokomotiva-rady-751-122-3-cd/
A pytanie 2 dotyczy samego sklepu. Czy kupowałeś tam coś może?[DOUBLEPOST=1395264283,1395263029][/DOUBLEPOST]Dopiero teraz zauważyłem że producentem nie jest Roco, tylko MTB. Nie znam! Nie orientuje się. No zarobiony jestem, to fakt ! Ale Czesi coś za dużo tego dobrego mają !!! I jeszcze jest Rivarrossi z tym samym modelem !!!! Motorová lokomotiva řady 751 122-3 ČD (H0)

Ostatnio edytowane:

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Jeżeli lubisz dalekobieżne pociągi pasażerskie kolei czeskich w epoce VI to proponuję zainwestować w model serii 371 w malowaniu najbrt:

http://www.piko.de/piko_bilder/51042.jpg

Vindobona, Hungaria oraz inne pociągi najwyższej kategorii między Pragą a Dreznem ciągnięte są tymi maszynami.
Jasne, że lubie. Zasadniczo to ostatnimi laty zbieram składy pociągów europejskich. Tylko jest jeden problem. Nie toleruję lokomotyw elektrycznych na makiecie bez trakcji. I choć bardzo mi sie podobają, zwłaszcza ta Doktorowa 151 w mojej kolekcji nie ma ani jednego elektryka. Dlatego z pewnym przymrużeniem oka zmuszony jestem przeciągać składy wszelkimi możliwymi dieslami PKP,DB,OBB, a teraz przyszła pora na CD.

EVB420 12

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
1.093 1 0
Ostatnio skończyłem przerabiać model wagonu krytego Czeskiej Poczty.
Na pierwszy rzut oka model nie wiele różni się od oryginału, ale po dokładniejszej analizie tematu dochodzimy do wniosku, że łatwiej byłoby zbudować tego typu wagon od podstaw niż przerabiać model Roco ;)
Plan był taki, żeby nie malować od nowa budy i dlatego wykonałem takie modernizacje jak:
- obniżenie podłogi (orginalna strasznie razi...)
- zamontowanie gniazda ogrzewania elektrycznego
- przeniesienie haków promowych
- zmiana okrągłych buforów na prostokątne
- ulepszenie stopni manewrowych na bardziej realistyczne
- budowa od podstaw tablic przestawczych
- dodanie kół hamulca
- podmalowanie uchwytów na końcówki
Myślę, że zdjęcia najlepiej wszystko przedstawią:

Oryginał wygląda tak:
153_8_039-0.JPG

a oto i skończony model:
IMG_4173.JPG
IMG_4174.JPG
oraz wygląd modelu oryginalnie (tutaj CSD):
IMG_4181.JPG
IMG_4183.JPG

I jeszcze porównanie wyglądu podłogi:
IMG_4177.JPG
IMG_4182.JPG
IMG_4179.JPG

Pozdrawiam Kuba

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 51 6
Wracając do serii 750 w malowaniu CD Cargo, spójrzcie proszę jak ładnie się prezentuje z Ygrekiem Tilliga w malowaniu VI. Ciekawostką są nowe pudełka Tilliga. Wagony zapakowane są w styropianową wypraskę, a ta w duże kartonowe pudełko bez okna. Całość wielkością przypomina raczej opakowanie lokomotywy !
DSC01627.JPG
DSC01628.JPG
DSC01629.JPG
DSC01630.JPG

mair81

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Piękne lokomotywy, ale czy można ich użyć na terenie Polski? Znalazłem na YT taki oto filmik z podpisem ,że lok ten prawdopodobnie jedzie na testy w celu uzyskania homologacji uprawniającej do poruszania się po sieci PKP. Czy to może być prawda i tego typu maszyny tą homologację uzyskały?

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
W ruchu "przygranicznym" lokomotywy nie muszą mieć homologacji. Oczywiście mogą nie dostać zgody na wjazd i zależeć to może od różnych czynników.