• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii Ty51

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
W moim mniemaniu dla skali H0 sztywny powinien być wystarczający, wykonanie z wózkami byłoby bardzo trudne ze względu na ich mały rozstaw. Oczywiście wybór należy do Was ;)

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.816 10 1
Zapraszam do oglądania:
Z góry przepraszam, ze tutaj dale klip ale mój temat z Ty51 gdzieś posiało.

A propos Ty51 H0. Mam już zestaw. Nie mam natomiast czasu go złożyć :D

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.816 10 1
Postaram się poskładać wersje H0 jak najszybciej. Na razie jest full metal. Kocioł może pozwijam ale stojak i palenisko to już dość karkołomne wyzwanie. :)
Wstępnie wykorzystam części najnowszej wersji BR44 Roco wiec będzie być może napęd na koła wiązane.
Później możemy pomyśleć o wykonaniu kół od podstaw ale musi to mieć swoje uzasadnienie ekonomiczne.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Szkoda ,że w Teteni to jest ,a nie w H0, ale i tak jest przepiękny...:)
O tak jest piękny w TT więc na pewno w H0 może być jeszcze piękniejszy :) Ja też z niecierpliwością obejrzę Ty51 by UMF na torze o rozstawie szyn 16,5mm (y)
Kolega Konrad ma już na koncie wyroby w H0 - ten teigrek mnie zaintrygował (nie wiem czy sobie nie zamówię jak kaskę zbiorę) : http://www.eaos.pl/ty2-konwersja-cz-1/bo fabrycznego z epoki IV to się chyba długo nie doczekamy o ile wogóle... o Ty51 nie mówiąc, więc hit będzie na pewno jak powstanie.

Konradzie, nie chcę wybiegać przed orkiestrę, ale jak widzisz możliwość zabudowy dźwięku w modelu H0 (bo ten w TT chyba nie za bardzo jest gdzie głośnik upchać - tymbardziej, że chyba kocioł to odlew).

Ostatnio edytowane:

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.816 10 1
Wydawało by się, że model Ty51 H0 nie powstanie. Istotnie dużym problemem okazało się wykonanie kotła tak jakbym tego chciał. Ręczna robota nie widziała mi się od początku z racji wielu trudności. Już raz wykonałem prace w TT więc wiedziałem z czym to się wiąże.
Na szczęście ostatnio mogę projektować w 3D więc projekt ruszył. Plany są dostępne od ręki wiec kocioł można zaprojektować w zgodności co do 0,05mm. Oto pierwsze efekty.
kociol v1.1.jpg
Dla pytających jak będzie wykonywany z góry odpowiadam, że odlewany. Z czego tego jeszcze nie wiem ;)

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
155 1 0
Już troszeczkę pójdę dalej w przyszłość. W Jakim zakresie cenowym będzie chodził model? Tak mniej więcej. Z 3-4 tysiące lekko.

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.816 10 1
Nie wiem jeszcze na 100% ale 4K lekko. Będzie robiony ręcznie od podstaw. Nie będę jednak dążył do ceny Ol49 Tololoko bo to absurd.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60