• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii Ty51

1

12g

Gość
Zestaw do budowy Ty51 będzie się składał z podobnej ilości elementów jak w skali TT?
Może za wcześnie o to pytam, ale jaka będzie cena zestawu?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30
Nie wiem skąd taka opinia i pomysł aby ściągać z osi koła? Może kolega nam wyjaśni swój tok rozumowania.
To oczywiście nie ma większego sensu i wcale tego nie proponowałem. Zauważyłem tylko, że aby wykorzystać koła od BR44 (jeśli ktoś by się uparł), to trzeba byłoby tak zrobić.
Mam fotkę pokazująca ustawienie korby w stosunku do przeciwwagi osi nr. 3.
Jeśli to jest Ty51, to jest to bardzo dziwne zdjęcie. Na wszystkich znanych mi zdjęciach Ty51 przeciwwaga na trzeciej, napędnej osi jest naprzeciwko czopa, zarówno po lewej, jak i po prawej stronie lokomotywy. Wystarczy w googlach wpisać Ty51 i przejrzeć "Obrazy dla Ty51". Ale faktycznie, chyba nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji, a ten mój post powstał w odpowiedzi na zacytowane wyżej życzenie kolegi Rangera.

Też czekam na model i jeżeli tylko będzie mnie na niego stać, chętnie go kupię.

OP
OP
SD

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.524 2 0
Tak więc nie mogę się zgodzić z drugim zdaniem kolegi SD: ...
Andrzeju, pisałem o samych kołach w sensie geometrii/szprych/przeciwwag, nie o całych zestawach, mówiąc że w jednym i drugim parowozie znalazłoby się coś, co można zaadaptować. Więc oczywiście w aspekcie przesunięcia kątowego o 120 stopni masz rację. Zresztą kolega Ranger podał już chyba optymalne rozwiązanie.
Co do PMT - jest to napęd zaprojektowany oryginalnie jako zamiennik starych napędów PIKO do tendrów o tym układzie osi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60