• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii EP09

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
BR215/218 już dawno miałem na oku, ale szukałem czegoś lepszego.
Ja wręcz przeciwnie BR215/218 zawsze uznawałem za najbrzydsze loki - nadal tak uważam. W tej aukcji skusiła mnie cena i producent. Na dawce organów się nadaje choć jestem zawiedziony brakiem koła zamachowego :( Czy wszystkie modele BR215/218 Roco są bez kół zamachowych ? Plusem jest dekoder DCC szkoda tylko że stary i kulawy :D A buda jak już była to postanowiłem na niej poćwiczyć malowanie. Do czasu kiedy nie zbuduje nowej budy np EP09 będzie straszyła na mojej makiecie :D

Załączniki

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
A możesz wchylić trochę tejemnicy i powiedzieć, ile za niego dałeś?
Pisząc "miałem na oku" myślałem oczywiście o podwoziu.
Podobno niektóre BR218 ROCO mają koło zamachowe. Czytałem w katalogu.

Ja jak już zmieniam podwozie, to rozważam nad nową, lepszą budą.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
A możesz wchylić trochę tejemnicy i powiedzieć, ile za niego dałeś?
Pisząc "miałem na oku" myślałem oczywiście o podwoziu.
Podobno niektóre BR218 ROCO mają koło zamachowe. Czytałem w katalogu.

Ja jak już zmieniam podwozie, to rozważam nad nową, lepszą budą.
przecież podałem link do aukcji :D tam widać cenę

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
mam jeden taki dekoder i działa sprawnie. Mankamenty to brak kompensacji i straszna wrażliwość na zakłocenia sygnału (np brudne torowisko). To drugie to pewnie przez to, że nie widzę tam żadnego kondensatora elektrolitycznego, który mógłby podtrzymać zasilanie procka.

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Rozmawiałem ze sprzedawcą, mówił, że lok jeździł w DCC sterowany przez ROCO LokMaus2.
Podejrzewam że jest sprawny - bo oświetlenie działa i w analogu jeździ ok. Prawdopodobnie miałem ustawione sterowanie na 128 kroków i dlatego nie chciał ruszyć - jeszcze go zapewne pomęczę trochę :D

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
krzychu12231 napisał(a):
Wie ktoś może gdzie mogę kupić światłowód fi 1,5mm? Szukałem na Allegro, ale nic odpowiedniego nie znalazłem.
Każdy dobry sklep z akcesoriami do elektroniki, na google też możesz wpisać sklep i wpisac światłowód i rozmiar fi i też będziesz miał troszkę ofert.
A dla ułatwienia poszukaj w tych sklepach

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
To może być to.
to było to - ale ten dekoder to faktycznie porażka silnik buczy jak na zwarciu :D

krzychu12231 napisał(a):
Wie ktoś może gdzie mogę kupić światłowód fi 1,5mm? Szukałem na Allegro, ale nic odpowiedniego nie znalazłem.
Ja kupiłem na allegro od gościa który handluje tzw. Gwieździstym Niebem na poczatku nie chciał gadać o sprzedaży 1m ale jak mu napisałem do czego mi to potrzebne i przelalem 2 razy więcej kasy (11zł :D ) to przysłał mi trzy metry 0.75; 1.00 i 1.50 ;)

Tak ze szukaj na allegro pod hasłem "gwieździste niebo" pogadaj ładnie a dostaniesz to co potrzebujesz :LOL:

http://www.allegro.pl/search.php?string ... iste+niebo

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
hugwa napisał(a):
siódma strona mieszania pieprzu z dżemem, a mosiężnej dziewiątki jak nie było, tak nie ma.
Aaaa tam marudzisz, może to jest jakiś tajny projekt tayne/ pouffne ;)
Gość może się wstydzi pokazać, że z przemyconych częsci z Radomia zamiast maszynki do golenia wyszedł czołg :D

P.S. Ja wychodzę z założenia, że lepiej dopingować niż krytykować, a może jak raz tym czołgiem wyjadą nasi ;)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
I mosiężnej na razie nie będzie. Napęd się totalnie rozklekotał, a że model nierozbieralny więc... Ale będzie polistyrenowa, a nawet już prawie jest... Stoi na biurku już pomalowana, czeka na lakier, oświetlenie i podwozie. Podwozie od BR218 ROCO, trzeba zmienić kółka i skrócić. Teraz robię maskownice.

Ogólnie model wyszedł o wiele lepiej, ale malowanie trochę nie za bardzo. Póki co proszę moderatora o nie zmieniane nazwy tematu ani nic w tym stylu, jak będą zrobione foty to pomyślimy.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
krzychu12231 napisał(a):
I mosiężnej na razie nie będzie. Napęd się totalnie rozklekotał, a że model nierozbieralny więc...
A prosiłem, wręcz błagałem, żebyś przemyślał paten i lok był rozbieralny, a tak to tylko szkoda surowca i czasu :neutral:
krzychu12231 napisał(a):
Ale będzie polistyrenowa, a nawet już prawie jest... Stoi na biurku już pomalowana, czeka na lakier, oświetlenie i podwozie. Podwozie od BR218 ROCO, trzeba zmienić kółka i skrócić. Teraz robię maskownice.
Nie wstydź się pokaż ;)
krzychu12231 napisał(a):
Ogólnie model wyszedł o wiele lepiej, ale malowanie trochę nie za bardzo. Póki co proszę moderatora o nie zmieniane nazwy tematu ani nic w tym stylu, jak będą zrobione foty to pomyślimy.
Pewnie nie dałeś podkładu pod lakier lub przesadziłeś z jego grubością i zaczęły się schodki :roll:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60