• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii EP09

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Dobrze, to teraz pozgadujmy przez następne cztery strony jak też ta owielelepiejwyglądająca prawie gotowa, ale bez podwozia i oświetlenia, w dodatku pomalowana ale oczekująca na lakier lokomotywa wygląda. Możemy też wymyslić jakie to problemy miał chłopak przy montażu i jakie mieć będzie.
Jak dla mnie - bomba.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
maxeus napisał(a):
A prosiłem, wręcz błagałem, żebyś przemyślał paten i lok był rozbieralny, a tak to tylko szkoda surowca i czasu
Miałeś 100% racji. Następnym razem posłucham.

maxeus napisał(a):
Nie wstydź się pokaż
Nie mam aparatu -pisałem, ale postaram się jak chcesz ;)

maxeus napisał(a):
Pewnie nie dałeś podkładu pod lakier lub przesadziłeś z jego grubością i zaczęły się schodki
Nie dałem podkładu pod farbę i malowałem pędzlem.

P.S. A tobie hugwa już coś pisałem, ale widać do twojej pustej łepetyny nic nie dociera. Jak to powiadają: Na głowie sałata a w głowie... :devil:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Jasne, że chcę foty zobaczyc, więc jak nie tu, to wal na priwa.
Jeśli koniecznie chcesz malować pędzlem, a malujesz Humbrolem lub Revellem (tak mniemam), to weź rozcieńcz sobie farbkę (dobre do tego typu operacji są pudełka po kliszach fotograficznych dostępne tonami po zakładach fotograficznych) w stosunku 1/2 (rozpuszczalnik/farba) i do malowania dużych powierzchni weź sobie pędzelek nr.5 a mniejszych nr.2
Poniżej na zdjęciu masz przykład malowania całego modelu pędzlem (fikcyjny model TKh4 w skali 1/87).

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
krzychu12231 napisał(a):
Maluję farbami Model Master.

maxeus napisał(a):
szkoda surowca i czasu
Ja traktuję ten model jako ćwiczebny, a doświadczenie jest przecież bezcenne ;)
Model Masterem nigdy nie malowałem, jakoś tak wyszło :roll: ale płakać nie zamierzam z tego powodu :D
Co do budowy modelu, wiem że tutaj potrafi człeka poddawać presji społeczność forum, ale czasem lepiej pomyśleć 500x niz raz spieprzyć, bo pewne rozwiązania w modelach budowanych potem znacznie rzutują na reszte konstrukcji i jej walory użytkowe.
Nie myślałeś o opracowaniu i zamontowaniu dwóch łap w centralnej części budy, które dzięki otworom dawały by możliwość przykrecania budy od spodu z centralnej części modelu :?:

P.S. Czasem przeglądnięcie patentów w modelach fabrycznych przynosi namiastkę rozwiązania lub całe rozwiązanie, dobrym sposobem jest też podglądanie prac innych modelarzy budujących swoje lokomotywy, wystarczy chwila zastanowanie i problem z głowy.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
krzychu12231 napisał(a):
A tobie hugwa już coś pisałem
a nie odpisałem ci gdzie sobie mozesz takie mądrości wsadzić?
Żyję w wolnym kraju, w wolnym związku i uprawiam wolny zawód nie po to, żeby jakis gołowąs mnie pouczał...

keylan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
maxeus napisał(a):
Jasne, że chcę foty zobaczyc, więc jak nie tu, to wal na priwa.
Jeśli koniecznie chcesz malować pędzlem, a malujesz Humbrolem lub Revellem (tak mniemam), to weź rozcieńcz sobie farbkę (dobre do tego typu operacji są pudełka po kliszach fotograficznych dostępne tonami po zakładach fotograficznych) w stosunku 1/2 (rozpuszczalnik/farba) i do malowania dużych powierzchni weź sobie pędzelek nr.5 a mniejszych nr.2
Poniżej na zdjęciu masz przykład malowania całego modelu pędzlem (fikcyjny model TKh4 w skali 1/87).
Do mieszania małych ilości jakiś kolorów fajnie można użyć blisterów po tabletkach byle duzych np kapsułki z omega 3, do malowania naprawde drobnych elementów pędzelki 0, 00 i 000(nie musze chyba pisać o dbaniu o pędzle?). Kiedyś (z 10 lat temu jak jeszcze kleiłem modele w 1:72) humbrol był dobry właściwie to były jedyne oprócz polskiego chyba wamodu dostępne farbki ale ostatnio czytałem na forach ze się popsuł, to prawda?
pozdro
Piotrek

Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Akrylami, a co?
a to, że akryle MM, w przeciwieństwie do emalii, nie za bardzo trzymają standarty- co oznacza, ze nie ma idealnej proporcji w jakiej tą farbe należy rozcieńczac- w jednym słoiczku znajdziesz farbę, której na dobrą sprawę rozcieńczac nie trzeba, w inn ym może być gesta galareta, której nie da się nawet wylać- jakąś szpatułką nabierać trzeba. Natomiast nie zmienia to faktu, że malując pędzlem, musisz pogodzić się z nakładaniem kilku warst mocno rozcieńczonej farby. rozcieńczonej do konsystencji 'tłustego mleka'.
no i jednak ta farba lepiej sie kładzie na podkład, niż na goły metal/plastik. kup sobie podkład w sprayu, pod lakiery samochodowe. majątku nie stracisz, a unikniesz wielu irytacji

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
EP09 z polistyrenu :cool:

Załączniki

Maverick33

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 0 0
duzo lepiej wyglada od poprzedniego ale malowanie dalej kuleje u ciebie, no i nad dachem troszke popracuj.
I nie wiem może to zdjęcie jedno wypacza obraz ale cosik mi geometria przodu nie pasuje

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Maverick33 napisał(a):
duzo lepiej wyglada od poprzedniego ale malowanie dalej kuleje u ciebie, no i nad dachem troszke popracuj.
I nie wiem może to zdjęcie jedno wypacza obraz ale cosik mi geometria przodu nie pasuje
Supermodel to nie jest, a ta geometria jest trochę na bakier, ale wcale ni rzuca się w oczy w realu.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60