• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii EP09

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.969 122 22
Mam do Was jeszcze dwa pytanka.

Ten Kret, to taki sypki w kulkach, sprzedawany jako "Kret", czy może w postaci płynnej, pod nazwą "Krecik"? Które używaliście/próbowaliście, i co było lepsze?

Drugie pytanie dotyczy szpachlowania. Szpachlujecie modele fabryczne, modele z polistyrenu oraz z blachy. Czego takiego używacie? Jak się taka szpachla zwie? Czy do wszystkich tych powierzchni się trzyma dobrze i trwale? Chcę się za coś zabrać sam wreszcie, ale nie wiem jaką szpachlę kupić. Proszę, napiszcie co polecacie dobrego.

pawelasty44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Próbowałem chyba wszystkich dostępnych szpachli i bezapelacyjnie najlepsza jest Tamiya. Jest to szpachla na bazie acetonopodobnegocoś więc trzyma się dobrze polistyrenu, natomiat do szpachlowania innych powierzchni dodaję do niej kleju cyjanoakrylowego. Do niepolistyrenowych powierzchni można też użyć jako podkładu do tej szpachli, szpachli płynnej firmy Gunze "Mr.Resin". Ta się trzyma wszystkiego.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Czekając na parę detali przystąpiłem do projektu 2-giej Epoki, tym razem całej trawionej. I tu moja prośba: czy ma ktoś może jakieś plany, ale lepsze niż GPM i te ze Znoka. Obecny stan projektu prezentuje załącznik.

A

Anonymous

Gość
Pamiętaj o liniach zagięć na pudle(mozesz je dac po drugiej stronie bo nie ma tu zagięc pod kątem prostym), bo potem tragedia będzie z gięciem.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Tylko taki problem, że cała ściana boczna będzie wytrawiona do połowy. Pozostaną ramki okienne i inne duperele. Tak się zastanawiam, czy jednak nie wlutować tych elementów osobno. Co myślisz?

To co tu widać to ani awers, ani rewers, tylko osobno projektowane elementy, sporo z nich jest do poprawy. Potem upchnę na blaszkę itd. Niektóre z tych elementów wysłałem już do trawienia -wczoraj. Może odbiorę je razem z blachami do Pt47, a jak nie to będzie trzeba poczekać. Na blaszce są również kompletne wiązary i ramki okienne do Oelki.

A

Anonymous

Gość
Wytrawil bym 0,5mm wiecej obwod ramek okien do polowy blachy i odpowiednio dopasowal ramki do tych wglebien i przylutowal(ramki wytrawil bym osobno), jesli trawisz z blachy 0,3 to po wytrawieniu do polowy blacha bedzie strasznie wiotka na takich powierzchniach.
Cos jakos tak:

Załączniki

Trojan

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli chodzi o ramki okien to najlepszym sposobem jest zrobienie blaszki na połowie grubości z ramka na całej grubości wkładaną od spodu w otwór wytrawiony od wewnątrz na blaszce ściany, również mamy wygode z malowaniem, malujemy pudło i oddzielnie ramki na czarno i potem je wkładamy-wklejamy od środka, nie ma z tym problemu, taki patent stosowałem przy drzwiach EN57 i całkiem zgrabnie to wyglada.

http://pawel_skarzysko.w.interii.pl/DSC00646.JPG

Pzdr

A

Anonymous

Gość
Trojan napisał(a):
Jeśli chodzi o ramki okien to najlepszym sposobem jest zrobienie blaszki na połowie grubości z ramka na całej grubości wkładaną od spodu w otwór wytrawiony od wewnątrz na blaszce ściany, również mamy wygode z malowaniem, malujemy pudło i oddzielnie ramki na czarno i potem je wkładamy-wklejamy od środka, nie ma z tym problemu, taki patent stosowałem przy drzwiach EN57 i całkiem zgrabnie to wyglada.

Pzdr
Też dobrze , fakt- wygodniejsze w malowaniu.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
krzychu12231 napisał(a):
A używacie jakiś programów 3D do rozrysowywania planów i rozwijania brył?
Ja podobnie jak ty korzystam z Corela, a dodatkowo do rozwijania brył posiłkuję się tym - Rhinoceros 3D. Wersja demo na 30 dni. Eksportuje po rozwinięciu z Rhino w formacie AutoCada, i tak wciągam do Corela. Zauważyłem że dobrą praktyką jest wstawienie rozwiniętej siatki w kwadrat albo prostokąt o zadanych rozmiarach, po imporcie w Corelu wtedy całą grupę można spasować wtedy do tych samych wymiarów, (zdażało mi się, że gdzieś na trasie eksport-import następowało zniekształcenie wymiarów). Program dość przyjazny w użyciu, jak dłubiesz w Corelu i jakiś CADach, nie powinieneś mieć problemów z użyciem, na stronce znajdziesz też samouczka i przykłady które pomogą w opanowaniu projektowania.

Rotor72

Aktywny użytkownik
Reakcje
28 4 0
Zaznaczasz powierzchnię do rozwinięcia - podświetli się na żółto. Następnie menu Powierzchnia - Rozwiń Rozwijalną Pow. Na pasku poleceń pojawi się pytanie - Wybierz krzywe na powierzchni do rozwinięcia (...) - ponieważ chcesz rozwinąć całą zaznaczoną już wcześniej powierzchnię, wystarczy teraz Enter. I to wszystko.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60