• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii EP09

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Dzisiaj zauważyłem, że popełniłem wielki błąd. Kolor światał w mojej EP09 zmienia się przy zmianie biegunowości, myślałem, że w DCC przy zmianie kierunku jazdy zmienia się polaryzacja i tu się myliłem. Nie wiem co teraz, do reflektorów nie dojdę. Myślę o zastosowaniu dwóch kontaktronów 2 pozycyjnych lub 4 kontaktronów on/off, oświetlenie włączałoby sie pod F1. Zmiana kierunku jazdy powodowałaby poprzez te kontaktrony zmianę polaryzacji. Ma ktoś prostszy sposób?

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Wiem, ale światła robiłem gdy jeszcze nie znałem DCC. Nie mam do nich dostępu, czerwone są połączone razem z białemi tylko że odwrotnie. Z jednego reflektora wychodzą 2 kable. Kolor światła zmienia się po zmianie polaryzacji. Tu popełniłem wielki błąd.

GBB -te trzy wyjścia podłączę do kontaktronów. Prąd z wyjścia F1 będzie zasilał oświetlenie. Przy zmianie kierunku 2 kontaktrony rozłączą prąd, a 2 pozostałe załączą go z odwrotną polaryzacją. Przydadzą się też diody prostownicze, bo jak wiemy 4 kontaktrony nie będą pracować idealnie równo, a dekodera spalić nie cgcę

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Jutro będę w Wolsztynie to wskoczę do elektronicznego i zobaczę co będą mieć.

Na loka wg wskazówek maxeusa położę 3 warstwy podkładu i 3 farby. Mam jeszcze kilka pytań:
1. Czym najlepiej przykleić kalkomanie?
2. Jakim lakierem malować?
3. Co najpierw: kalkomanie czy lakier?

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
pepej napisał(a):
Tak i rozważam możliwość wykorzystania podwozia od br215
:arrow: BR140, odpowiednie koła (ja to miałem z tym makabrę :devil: )
Ja robie zabawki na swoją makietę i cenie sobie właściwości jezdne, jak mam zrobić pięknie odwzorowany nazwijmy to model z idealnym rozstawem kół ich średnicą oraz maskownicami, a który nie będzie płynnie jeździł to wole wcale nie robić :D

krzychu12231 napisał(a):
A co tam z SU45? Ja mam zamiar skończyć EP09 do połowy października.
prace utknęły na napisach bocznych SU45-202 - nie potrafię ich przylepić. Ostatecznie zdecyduje się chyba na wydruk tego napisu i nalepienie na pudło w całości, a dopiero później cała reszta czyli kalki, lakier, szyby :(

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
A ja dziś poległem na własnościach jesdnych. Złaożyłem nowe koła -lok telepie się na boki i na rozjazdach się wykoleja. Muszę poprawić kilka drobiazgów.
No właśnie :) Podobne doświadczenia maiałem z podwoziem mechano SD35 i kołami RP25 nabluźniłem się na maxa - był to mój pierwszy tabor z kolami RP25 i nie obyło sie bez poprawiania torowiska w kilku miejscach :(. Suma sumarum i tak wypadał na jednej zwrotnicy łukowej i na jednym łuku - ostatecznie pomogło zmniejszenie rozstawu kół w ramach luzu jaki przewidział producent na osiach - od tamtej poty spokój ale jakoś z niechęcią patrze teraz na dużo ładniejsze i zgrabniejsze koła RP25

Aha model na bazie Mechano tez się buja jak wańka stańka i do tego głośno chodzi - nie mam już siły z tym g... walczyć - trafi sie SD35 atlasa to wymienię całe podwozie :)

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Myślę podobnie jak Ty. Też chcę zmniejszyć trochę rozstaw kół. Może pomoże. A ja i tak planuję budowę jeszcze jednej dziewiątki, tym razem z polistyrenu.
W Pt47 to dopiero będzie problem z kołami :???:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60