• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model lokomotywy serii EP09

A

Anonymous

Gość
krzychu12231 napisał(a):
No cóż, drzwi wyszy jak wyszlo, mój bąd :D

Odnośnie wózków: z BR218 PIKO, rozstaw idealny, kola za male, ale będą nowe -14,36mm. Zamówilem w RB-Model. Czekam i czekam... od trzech miesięcy :razz:
i raczej sie nie doczekasz.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.829 13 2
Patrzę tak na ten model i szczękę z gleby zbieram, bo mnie strasznie fascynuje to co trzeba zrobić aby cały model był całkowicie zalany i uwalony lutem. Była to próba kąpieli w lucie?? Poza tym do takich lutów używać należy chlorku cynku. Problemy z układaniem lutów znikają. Przy takich małych detalach jak w H0 wszystko da się "czysto" złożyć. Nad falowaniem blachy też można swobodnie panować. Jeszcze dużo nauki przed Wami...

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... Weź to pomaluj jakimś podkładem zanim pokażesz następne foty
bo efekt jest ... mizerny... "

Po pomalowniu efekt będzie... jeszcze gorszy.
Nie wiem skąd pomysł, że malowanie - zamaskuje niechlujnie wykonane elementy i detale?
Jest dokładnie odwrotnie: wylezie każdy paproch i babol.
(Im lepszy podkład - tym bardziej :D )

S.

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Anotak. :D
A pisząc oględnie... utrwalił się dziwny schemat postępowania:
- spaprany model - poprawić można malowaniem
- sknocone malowanie (no bo jak inaczej?) - zamaskują tzw. ślady eksploatacji albo lepiej: brudzenia...
I koło się zamyka, bo wychodzi zwykle gniot do potęgi trzeciej...
To tak na marginesie... :LOL:

S.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Kamil Feliks Sztarbala napisał(a):
w pancerce sposób przez ciebie opisany zdaje egzamin
Dobry pomysł. Mozna ten model po pomalowaniu uwalic błotem, nałozyc tu i owdzie troche siatki, powtykac gałęzie. Będzie 'what if model' Epoki w czasie konfliktu zbrojnego Wujka Sama w obronie tarczy antyrakietowej.

Shepard

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
"... w pancerce sposób przez ciebie opisany zdaje egzamin... "

Ten sposób nigdzie w modelarstwie nie zdaje egzaminu.
ZAWSZE wyciąga braki warsztatowe. W tej właśnie kolejności:
- budowa modelu
- malowanie
- brudzenie, patyna czy jak to tam nazywać.

To, że nawalisz błota na układ jezdny czy zasmarujesz zimmeritem szczegóły na pancerzu - jest tylko pozornym efektem. Choć dla wielu może być - istotnie - wystarczającym.

Poza tym: nie rozmawiamy tu o pancerce tylko o kolei. Więc argument o pancerce jest typu "... a u was murzynów biją..." raczej...

S.

Reakcje
0 0 0
Shepard napisał(a):
Ten sposób nigdzie w modelarstwie nie zdaje egzaminu.
ZAWSZE wyciąga braki warsztatowe
obawiam się, że jednak nie zawsze, ale skoro
Shepard napisał(a):
nie rozmawiamy tu o pancerce tylko o kolei. Więc argument o pancerce jest typu "... a u was murzynów biją..." raczej...
to faktycznie temat można uznać za zamkniety.
a co do modelu bedącego bohaterem wątku, to istotnie nałożenie podkładu pozwoliło by oszacować rozmiar klęski, bo lut rozlany po całym kadłubie budi groze, ale moze się okazać że nie ma toi aż takiego wielkiego wpływu na gładkośc powierzchni.

A

Anonymous

Gość
krzychu12231 napisał(a):
Dlaczego tak sądzisz :?:
Dlatego że RB Model nie zrobi 8 kołek jak jóż to co najmniej 1000 , próbowałem już cos zamawiać u nich i owszem czemu nie ale tyle i tyle.
No chyba że zamówiłeś większą ilość ale jak piszesz że czekasz już 3 miesiące to widze że cię olali!!

ps. Nie przejmuj się dywagacjami "fachowców" na temat twojego modelu , rób swoje , następny będzie lepszy!!! a trzeci w kolejce jeszcze lepszy !!!, nic nie wyjdzie idealnie za pierwszym razem.

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
W RB-Model chcę zamówić w przyszłym roku wykonanie ostoi, kół i wiązar. Może to zrobią...
A odnośnie kół to mówili, że zrobią. A tak poza tym to gdzie indziej mógłbym te koła zamówić?

A

Anonymous

Gość
krzychu12231 napisał(a):
W RB-Model chcę zamówić w przyszłym roku wykonanie ostoi, kół i wiązar. Może to zrobią...
A odnośnie kół to mówili, że zrobią. A tak poza tym to gdzie indziej mógłbym te koła zamówić?
Nigdzie, jeśli masz wózki piko to wymień koła na odpowiedniej średnicy z innego piko, jeśli napęd roco to od innego roko np. BR E140

OP
OP
krzychu12231

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
WM-MODEL napisał(a):
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/M131/index.htm

:cool: :D ;)
Ciekawe. Dzięki za link.

Zaciekawiła mnie też obrotnica, a konkretnie jej sterwanie. Ciekawe, czy użył silnik krokowy czy ustawił w dekoderze odpowiednie podawanie napięcia (czy to w ogóle możliwe)?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 14
Tabor 2
Tabor 12
Tabor 60
Tabor 60