• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 ROBO - nasze oczekiwania...

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Dlatego też mówiłem, że sposób w jaki pan Robert sprzedaje EN57 nie jest fajny wobec klientów. Gdyby była wpłata zaliczki 100-200 złotych byłoby inaczej, a tak jest jak jest. Żeby nie było- ja broń Boże nie posądzam pana Roberta o jakiekolwiek niecne praktyki czy próby wyłudzenia z zamiarem np nieoddania. Pan Robert na tyle na ile miałem okazję z nim do krótkiego kontaktu, jest naprawdę fajnym serdecznym człowiekiem o lotnym i otwartym umyśle, jest człowiekiem odważnym, i bardzo uczciwym. Ostatnie wypusty wagonów rodziny 111A/112A to majstersztyk jakościowy. Dlatego tym bradziej dziwi mnie sposób przedsprzedaży modeli EN57 ze wszystkim dalszymi komplikacjami które się pojawiają. Może właśnie ruch w stronę by pokazać GOTOWY model, to jest w końcu ruch w dobrą stronę?

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Ale chwila. Podjął decyzję jaką chciał. To jego firma i jego decyzje. Co więcej większość planowanego nakładu w ten sposób została zarezerwowana. Nakład miał być po 250szt. na przydział. Jak dobrze kojarzę z tego co było publikowane o stanach magazynowych to zeszło łącznie 350-400 modeli.
Czyli tyle osób nie miało z tym problemu. Tutaj nie pisze nawet 10% osób, które wzięło udział w przedsprzedaży. Dodatkowo część z piszących wzięła udział w przedsprzedaży.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Przybliżenie na fragment z malowania, oznaczeń i armatury dachu jakie ma się pojawić na jednostce warszawskiej:

Rewizja: 14.6.83
Naprawa średnia 5.10.81

napr.jpg

Dach - Człon silnikowy część środkowa, strona lewa i prawa:
dach1.jpg

dach2.jpg

dach4.jpg

Człon "ra" - widok od prawej burty:

dach3.jpg

Ostatnio edytowane:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Jak ktoś ma podejrzenie że nie odda to może już wystąpić o zwrot. Dwa jak miał takie podejrzenia, to czemu zrobił przedpłatę? O czym wy piszecie? Każdy kto zrobił zmówienie robił je świadomie i wiedział jaki jest etap projektu EN57 więc ryzyka były znane. Skoro środki poszły to chyba to przemyślał? Jeżeli też jesteście w tej grupie i macie wątpliwości to wystąpcie od zwrot. Jeżeli nie jesteście to po co wypowiadacie się za tych, którzy dokonali zakupu? Kwestia zmiany modelu warszawskiego została ogłoszona, znamy powody, wiemy kto przygotował stronę wizualną i oznaczenia. Wiemy że ma by zaprezentowany 23 grudnia. Wiemy że nie zostanie powielona wersja jaką wydaje PIKO. Każdy ma ciągle pełen wachlarz możliwości związanych zawartymi umowami zakupu modelu w przedsprzedaży u ROBO.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Nie, nie z tego. Z tego że jedni chcieli kupić jednostkę Warszawską z końca lat 80 a teraz muszą się zastanowić czy ta co jest obecnie w zapowiedzi może im w koszyku zostać. Inni którzy czekali na taką z dwukolorowymi drzwiami, to już i tak nie zamówią bo już jest po zamówieniach. Tak trudno zrozumieć to że zamówienie nie powinno się równać wpłacie kasy? Tak trudno zrozumieć że nawet jeżeli zamawiamy coś z zapowiedzi PIKO (gdzie nikt grosza za to nie chce), to i wtedy jest mniejsza lub większa burza gdy się okaże że zamiast maszyny np 038 Piko wydało niemal identyczną 027... Skoro już coś zamawiamy to chcemy wiedzieć przynajmniej z grubsza jak to będzie wyglądać. A tu nawet z grubsza nie ma. Oferta jednostki z przydziałem warszawskim to duża modyfikacja pierwotnej oferty. Nawet na etapie wpłacania kasy nie wiadomo było na ile zostaną poprawione błędy. Ja osobiście gdybym zobaczył pomalowany model Robo, z poprawionymi błędami, wpłaciłbym te 1650 z góry.
Zatem dlaczego wpłata 1650 z góry nie odbyła się po pokazaniu pomalowanego prawidłowo modelu wersji "informacyjnej"? Bo co? Bo trzeba było podebrać klientów PIKO przed premierą ich EN57? Mam nadzieję że nie to było motywacją i celem f-my Robo, ale tak to niestety wygląda na ten moment.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Ten prostokąt rewizji naprawdę ma tak wyglądać: [REV|14|6| 83 ]?
Tu masz oryginał, co prawda z innej jednostki, ale widać sposób malowania oznaczeń. Tarafeta dla naprawy rewizyjnej ma widoczne dzielące pionowe linie. I tu mała uwaga - data rewizji została zapisana jako rr-mm-dd, zapewne błędnie, gdyż trzecie okienko jest wyraźnie większe, jakby na formę rrrr. Szablon od której została namalowana również odbiega od tego z Mińska Mazowieckiego - podejrzewam, że rewizja była wykonana w MD Wrocław Główny.
128-32c.jpg

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Nie, nie z tego. Z tego że jedni chcieli kupić jednostkę Warszawską z końca lat 80 a teraz muszą się zastanowić czy ta co jest obecnie w zapowiedzi może im w koszyku zostać. Inni którzy czekali na taką z dwukolorowymi drzwiami, to już i tak nie zamówią bo już jest po zamówieniach. Tak trudno zrozumieć to że zamówienie nie powinno się równać wpłacie kasy? Tak trudno zrozumieć że nawet jeżeli zamawiamy coś z zapowiedzi PIKO (gdzie nikt grosza za to nie chce), to i wtedy jest mniejsza lub większa burza gdy się okaże że zamiast maszyny np 038 Piko wydało niemal identyczną 027... Skoro już coś zamawiamy to chcemy wiedzieć przynajmniej z grubsza jak to będzie wyglądać. A tu nawet z grubsza nie ma. Oferta jednostki z przydziałem warszawskim to duża modyfikacja pierwotnej oferty. Nawet na etapie wpłacania kasy nie wiadomo było na ile zostaną poprawione błędy. Ja osobiście gdybym zobaczył pomalowany model Robo, z poprawionymi błędami, wpłaciłbym te 1650 z góry.
Zatem dlaczego wpłata 1650 z góry nie odbyła się po pokazaniu pomalowanego prawidłowo modelu wersji "informacyjnej"? Bo co? Bo trzeba było podebrać klientów PIKO przed premierą ich EN57? Mam nadzieję że nie to było motywacją i celem f-my Robo, ale tak to niestety wygląda na ten moment.
Jakoś tym 350-400 osobom to nie przeszkadzało i nie wylewają tutaj swoich żali. Ty jak piszesz nie kupiłeś więc co Cię boli kolego?. Czy przeszkadza teraz lub będzie po 23 grudnia tym co wzięli udział w przedsprzedaży? Tego nie wiemy bo nie mamy tutaj wpisów tych osób a tylko garstki, która nie kupiła modelu. Dowiemy się też pewnie jak pokażą stany magazynowe na stronie jak modele dojadą.
Kolejna rzecz nie wiesz co ROBO zrobi po 23 grudnia, może uruchomi sprzedaż w obniżonej cenie nowego malowania, a może tego nie zrobi.
Tak więc skończcie tą "burzę" o przedsprzedaży. Bo model biznesowy ROBO oraz kto wydał kasę na model ma mało wspólnego z samym modelem EN57 i naszymi oczekiwaniami.
Dyskusja o samej zmianie jak najbardziej będzie na temat.

Lucjan P

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 8 0
W sumie koledzy już napisali, ale czemu ktoś, kto nie zapłacił za model wypowiada się za tych co zapłacili(co myślą, czują) nie rozumiem? Dodatkowo stara się udowodnić, że ktoś popełnił błąd, producent bądź kupujący. Po fakcie, więc co mam sobie uświadomić? Ja świadomie złożyłem to zamówienie. Dodatkowo słyszę ciągle, że jestem źle traktowany. No nie wiem, na maile pan Robert odpisuje, na Messengera też. Dostaje informacje o postępie prac, jak wszyscy, którzy ten model zamówili. Mam wrażenie, że problemem jest to że ktoś nie kupił a teraz nowa wizualizacja pokazała na tyle ciekawy model że żałują. Jednocześnie kupowanie z przedpłatą nie mieści się im w głowie a już najgorzej będzie jak model będzie fajny i okaże się że nie mieli racji. Dlatego chcieliby bardzo ją mieć teraz. Wrócimy na pewno do tej dyskusji gdy model wyjdzie.
P. S. Uważam, że chodziło o to żeby wyprzedzić Piko, doskonale to rozumiem.

Wojciech49

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 3 0
A dokładnie te daty zaczęto stosować od początku 1985 roku. Pamiętam do dziś jak w styczniu połowa lekcji WOS-u była poświęcona nowej pisowni dat. :)

Każdy kto zrobił zmówienie robił je świadomie i wiedział jaki jest etap projektu EN57 więc ryzyka były znane.
Dokładnie. Ja zamówiłem obydwa i zrobiłem to świadomie. Wychodzi na to, że prawie popełniłem sepuku. ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
W latach 80-tych XX wieku zaczęto stosować pisownię daty rr-mm-dd, albo rrrr-mm-dd.
No właśnie problem w tym, że nie albo. Obowiązujący był format rrrr-mm-dd, rok musiał być 4-cyfrowy, właśnie dla uniknięcia pomylenia roku z dniem, a dla odróżnienia od starego sposobu separatorami powinny być myślniki, a nie kropki. Jednak w praktyce tego nie przestrzegano, co było i jest źródłem wielu nieporozumień.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Czytając te informacje można wysnuć wrażenie, że są tu sami specjaliści ale niestety od "wydziwiania". Uwierzcie, ze opisanie prawidłowo modelu, znalezienie oryginalnego przydziału, malowania i napisów to nie jest dzisiaj sprawa łatwa. Dokumentacje nawet fabryczne mają błędy i odwzorowanie prawidłowe modelu to ciężka robota. Robo na pewno przyjął część wyjaśnień z tego forum i chce zrobić jak najbardziej wiarygodny model. Pamiętam podobne działania z Herisem, który na jednym poznańskim wagonie namalował wszystkie pięć przydziałów - te wagony z łatą i jest OK. Nawet nie ma ich na rynku wtórnym. A tu się wydziwia, że to nie tak, że nie to, nie tamto. To Ci, którym się to nie podoba przekażą "Robo" wytyczne - najlepiej dokumentację fabryczną, zdjęcia jak konkretny oryginał miał przydział, rewizję, szczegóły. A czy ktoś widział wagon 113A w malowaniu pół oliwkowym a pół bordowym? Bo taka dokumentacja istnieje z 1990 roku jak HCOP przebudowywało bary. A wagony wyszły inne. Więc czekajmy cierpliwie na w miarę wierny model jednostek od Robo.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.794 138 3
Serio? Nie potraficie przestać? To zacznę wam pomagać.
Temat przedsprzedaży jest zamknięty. To nie jest wątek od tego. Każdy kolejny wpis w tym temacie = ban

Ostatnio edytowane: