Szukając pewnych materiałów modelarskich natrafiłem na wypalone kiedyś laserowo dwa mosty kratownicowe do poskładania, które zaprojektował kiedyś
@pado . No i pomyślałem, że trzeba je poskładać, tym bardziej, że mam jeszcze jedną gotową sklejkę na dioramę w wymiarze 30x40 cm - druga część formatki, z której powstała diorama Cybowo - z rampą o której wyżej.
Po poskładaniu parabolicznych przęseł mostowych z jazdą górą przyszedł czas na pierwsze dylematy - jak ma wyglądać diorama. Generalnie są dwie opcje.
Opcja pierwsza - most dwuprzęsłowy na linii jednotorowej przekraczający jakąś dolinkę z rzeczką płynącą pod jednym przęsłem a pod drugim może przechodzić droga - może nawet gdzieś w realu istnieje coś podobnego - jakieś sugestie ?
Wersja pierwsza - linia kolejowa równoległa do krawędzi dioramy:
Wersja druga - linia kolejowa pod pewnym kątem do krawędzi:
Opcja druga - skrzyżowanie dwóch linii dwutorowych - tory ułożone do siebie pod pewnym kątem - sam kąt jeszcze do wypracowania:
Ta opcja pozwala na pokazywanie większej ilości taboru. W zależności od kąta w jakim przecinają się tory być może wmieści się jeszcze dołem droga idąca równolegle do torów.
Co do tego jak ma wyglądać okolica to mam w sumie trzy różne opcje:
- nizinna - górna linia na nasypie - krajobraz "wiejski" + kilka drzew - tym razem jednak myślę o krajobrazie jesiennym, przy dolnych torach postawiony niewielki budynek dla dróżnika + może nawet jakaś droga przechodząca przez tory.
- górska - w sumie podobna koncepcja, z tym, że górna linia idzie nie na nasypie ale częściowo na zboczu górskim - "za" linią krajobraz nie będzie więc opadał ale wznosiła się dalej w górę.
- miejska - górna linia na nasypie obudowanym murami oporowymi i krajobraz miejsko - industrialny - jakaś fabryka, może kamieniczki... Mam kilka takich gotowych budynków z dawnych lat, które po "pobrudzeniu" powinny się nadać.
Co sądzicie o tych pomysłach ? Jaki najbardziej się podoba ?