Temat dioram jako formy zatrzymującej (lepiej lub gorzej) w pamięci i materialnej formie coś czego już nie ma jakoś mi się spodobał. Wiem, że rozprasza to trochę siły i czas pomiędzy projektami ale pozwala też stosunkowo szybko cieszyć się efektem. Śledzenie wątku, który prowadzi
@Artur pokazując pracę nad modułami portu rzecznego we Wrocławiu spowodowało, że przypadkowo natrafiłem na cyfrowe archiwum cyryl.poznan.pl i zdjęcia miejsca które obecnie wygląda tak:
a kiedyś wyglądało tak:
Zdjęcie pochodzi właśnie z tego archiwum, a znacznie więcej znajduje się w linku poniżej - warto pooglądac bo jest tam cała masa ciekawych zdjęć i czasami na drugim planie trochę kolei.
https://cyryl.poznan.pl/kolekcja/777/port-rzeczny-na-warcie-mkz
Przy okazji grzebania w temacie poznałem trochę lepiej historię własnego miasta - była nawet inspiracja nieistniejącym mostem kolejowym który wybudowano specjalnie by dostarczać węgiel do starej miejskiej elektrowni (koło gazowni miejskiej na Grobli) - bocznica była zlokalizowana po drugiej stronie Warty w stosunku do tego zdjęcia powyżej. No ale tego byłoby zbyt wiele i projekt za duży.
Przypomniałem sobie też, że mam już jakieś modele barek rzecznych dawno temu kupionych ... No i wreszcie byłby to inny typ wyzwania - bo dotychczas to sielskie anielskie wiejskie krajobrazy starałem się odtwarzać a tutaj bardziej przemysłowo a w zasadzie magazynowo. Do tematu jeszcze nie wiem jak podejdę co do umiejscowienia w czasie i czy będzie to model czy może tylko "zainspirowane przez". Co sądzicie o takim temacie ?