• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Minidiorama

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
ZAJEBIŚCIE.... jeszcze jakaś fototapeta w klimacie i będzie pięknie ;)
No jeszcze most trzeba zainstalować ale tło oczywiście też będzie - jest już bazowa fotografia ale trzeba ją jeszcze trochę przygotować, dać do wydrukowania... ale najgorsze jest to, że w głowie już pomysł na kolejną dioramę - tym razem w zupełnie innym klimacie. Jest inspiracja kolejnym miejscem oraz tym co już dawno temu było zrobione i sobie czeka ...

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.617 14 6
Kolego Zdrada69. Tylko czy te wysokie drzewa nie przesłonią przęseł tego mostu. Czy mógłbyś pokazać całość pracy z zamontowanymi już na filarach przęsłami, nawet bez tła?.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
Kolego Zdrada69. Tylko czy te wysokie drzewa nie przesłonią przęseł tego mostu. Czy mógłbyś pokazać całość pracy z zamontowanymi już na filarach przęsłami, nawet bez tła?.
Drzewa jak w rzeczywistości (przynajmniej obecnej) przesłaniają przyczółki choć jak widać zależy to od perspektywy i bardziej dotyczy przyczółku po lewej stronie. Jeszcze trochę pracy i będzie całość z zamontowanymi przęsłami. Najpierw jednak na torze muszą się znaleźć odbojnice i oczywiście całe przęsła też powinny wylądować na swoim miejscu. Drobne prace dotyczyć będą także przyczółków - potrzebne sąchodniki wylane z betonu i barierki po bokach.

Efekt mostu w środku bujnego lasu jest jak najbardziej zamierzony jak i to że po lewej stronie lasu jest więcej - łamie to symetrię dioramy.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
No to czekam na kolejne fotki z tej dioramy. Zabrałes sie za temat który jest cudny....jesienny.
Na razie to trzeba technikę zrobić - niby koniec ale jeszcze sporo drobiazgów:

Odbojnice:

IMG_3781.jpg

Łożyska do posadowienia mostu - trzeba takich łącznie 8 sztuk. Górna część łożyska będzie przyklejona do kratownicy mostu i wklejona na łożysko.

IMG_3783.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
Budowa dioramy zakończona - korzystając z ładnej pogody zagoniłem córkę do zrobienia kilku zdjęć... Biorąc pod uwagę, że linia była czynna od 1914 do 1945 roku wybór taboru pruskiego (kiedyś ma iść do przemalowania) był oczywisty...

Ogólny widok dioramy:

fot1-panorama.jpg

Oprawa do zdjęć taboru:

fot3-panorama.jpg

Woda ...

fot4-woda.jpg

Kierunek Flatow (Złotów)

fot5-odjazd.jpg

Na lewym brzegu Gwdy stał fotograf:

fot6-z dolu.jpg

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.617 14 6
Ja bym zostawił ten tabor w takim stanie jak jest obecnie, przepięknie wyglądają te wagony osobowe w tych kolorach z tym zielonym parowozem na tym moście. Tylko tak jak pisałem wcześniej te drzewa zasłaniają trochę ten tabor, co jest widoczne na drugim zdjęciu, widać tylko kawałek szarego wagonu, tabor jest z I czy II epoki?.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
Ja bym zostawił ten tabor w takim stanie jak jest obecnie, przepięknie wyglądają te wagony osobowe w tych kolorach z tym zielonym parowozem na tym moście. Tylko tak jak pisałem wcześniej te drzewa zasłaniają trochę ten tabor, co jest widoczne na drugim zdjęciu, widać tylko kawałek szarego wagonu, tabor jest z I czy II epoki?.
To prawda, że to bardzo ładny zestaw boczniaków. Na razie mam jeszcze sporo innych tematów do zrobienia więc póki co pod nóż (to znaczy pod farbę) nie pójdą. To zestaw KPEV więc Epoka I.

Drzewa na krawędziach zasłaniają tor i przyczółki ale tak ma być ...

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
Temat dioram jako formy zatrzymującej (lepiej lub gorzej) w pamięci i materialnej formie coś czego już nie ma jakoś mi się spodobał. Wiem, że rozprasza to trochę siły i czas pomiędzy projektami ale pozwala też stosunkowo szybko cieszyć się efektem. Śledzenie wątku, który prowadzi @Artur pokazując pracę nad modułami portu rzecznego we Wrocławiu spowodowało, że przypadkowo natrafiłem na cyfrowe archiwum cyryl.poznan.pl i zdjęcia miejsca które obecnie wygląda tak:

stary port dzisiaj.jpg

a kiedyś wyglądało tak:

pTMSlPes3MvX5mJGKPtr_ar16x9.jpg

Zdjęcie pochodzi właśnie z tego archiwum, a znacznie więcej znajduje się w linku poniżej - warto pooglądac bo jest tam cała masa ciekawych zdjęć i czasami na drugim planie trochę kolei.

https://cyryl.poznan.pl/kolekcja/777/port-rzeczny-na-warcie-mkz

Przy okazji grzebania w temacie poznałem trochę lepiej historię własnego miasta - była nawet inspiracja nieistniejącym mostem kolejowym który wybudowano specjalnie by dostarczać węgiel do starej miejskiej elektrowni (koło gazowni miejskiej na Grobli) - bocznica była zlokalizowana po drugiej stronie Warty w stosunku do tego zdjęcia powyżej. No ale tego byłoby zbyt wiele i projekt za duży.

Przypomniałem sobie też, że mam już jakieś modele barek rzecznych dawno temu kupionych ... No i wreszcie byłby to inny typ wyzwania - bo dotychczas to sielskie anielskie wiejskie krajobrazy starałem się odtwarzać a tutaj bardziej przemysłowo a w zasadzie magazynowo. Do tematu jeszcze nie wiem jak podejdę co do umiejscowienia w czasie i czy będzie to model czy może tylko "zainspirowane przez". Co sądzicie o takim temacie ?

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.227 39 0
Na razie w ramach przygotowania do tematu odgrzebałem co mam na wodę gotowego - są to dwie barki motorowe oraz jedna bez napędu. Kolejne wici rozesłane więc tabor się powiększy. Znalazły się także dwie jednostki jeszcze niezrobione - mały statek/holownik rzeczny oraz platforma pływająca - dźwig do prac rzecznych. To niedostępne już modele żywiczne Artitec (ale jeszcze jeden taki zestaw ma do mnie dotrzeć - tyle, że z USA więc obecnie to potrwa długo). Na razie poskładałem dźwig - z pełna premedytacją - to jest bardzo spracowana jednostka:

IMG_3814.jpg

IMG_3815.jpg