• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Minidiorama

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Temat bardzo ciekawy, siadam w pierwszym rzędzie.
No to masz trochę ciągu dalszego:

Nabrzeże i podstawa pod teren gdzie będą budynki i tory kolejowe to sklejone dwie płyty 2 cm styroduru (lub czegoś podobnego). Krawędź, która będzie stanowić nabrzeże została oklejona elastyczną płytką plastikową z imitacją cegły (nie jest idealna i pochodzi ze sklepu dla wykonujących makiety architektoniczne). Ponieważ ma trochę jasny i nieokreślony kolor brązowo-ceglany została przygotowana do pomalowania:

IMG_3859.jpg

Po pomalowaniu podkładem i ciemnoczerwoną farbą czas na postarzenie - po powierzchni rzadka czarna farba akrylowa ścierana i wcierana przy pomocy szmatki - tak to wygląda w trakcie:

IMG_3860.jpg

W dolnej części nabrzeża ale nie na całej długości naklejone nabrzeże z żywicy Artitec (od dawna niedostępny już produkt). Pasek poniżej tego elementu będzie docelowo zalany i będzie znajdował się pod powierzchnią wody:

IMG_3863.jpg

Początek "uzbrajania nabrzeża" - drabiny ewakuacyjne:

IMG_3864.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Szkoda że nie pokazałeś etapu pośredniego. Doradzałbym wtedy umieszczenie drabinek tak by jedna z nich zamaskowała linię podziału płyt z cegłami.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Właśnie uświadomiłem sobie, że tytuł wątku do obecnej pracy będzie trochę nieadekwatny. Pierwsza minidiorama miała wymiary 10x20 (może 25) cm. Teraz mam już sklejkę na podstawę dioramy portowej - wymiar 43x60 cm.Wszystko jest wynikiem wgryzania się w temat, pomiarów na Geoportalu i kombinowania co się ma na dioramie pomieścić a wychodzi, że dużo i że będzie trochę skompresowane w czasie i przestrzeni. Mam tez mnóstwo swoich własnych małych odkryć, które wynikają z rzeczy która bardzo mi się podoba w tym naszym hobby - choć nie wszyscy przykładają do niej wagę. Tą rzeczą jest zgłębianie tematy oryginału który chcemy zamodelować lub który stanowi dla mnie inspirację. Eksploruję więc w Internecie od kilku dni historię i dokumentację kawałka Poznania, którego już nie ma lub który wygląda zupełnie inaczej. Staram się wczuć w klimat Chwaliszewa z jego nieistniejącym mostem nad zakolem Warty - dzisiaj zasypanym i będącym częściowo parkingiem, częściowo terenem rekreacyjnym gdzie co jako dziecko pamiętam rozstawiał się cyrk jak do Poznania przyjeżdżał ... Sama diorama będzie osadzona w realiach lat 30-tych, 40-tych i 50-tych. Pozwolę sobie na trochę swobodnego potraktowania tematu okresu - będą więc w zamyśle na niej budynki zainspirowane tymi które w tej okolicy były ale niekoniecznie wszystkie w jednym momencie.

Z projektu który miał wykorzystać dwie barki które dawno temu zostały poskładane robi się więc spore przedsięwzięcie. Praca nad nabrzeżem i istniejącym do dziś murem oporowym powoli idzie do przodu. Jest dość żmudna co pewnie w kolejnym poście wyjaśnię. Już wiem, że od strony nabrzeża będę musiał teren poszerzyć co jest właśnie wynikiem tych studiów nad materią historyczno-architektoniczną. Ostatecznie koncepcja układu dioramy jest taka, że na nabrzeżu będzie pierwsza linia z dwoma torami kolejowymi nad którymi będą stały trzy żurawie portowe (zmodyfikowane modele kartonowe Archistories). W drugiej linii magazyny portowe w tym charakterystyczny "klocek" chyba zbudowany w trakcie wojny przez Niemców (pewien tego nie jestem ale na zdjęciach z lat 30-tych go nie ma w w 1945 już stoi) do tego jeszcze dwa lub trzy magazyny - jeden z nich przed wojną być miejscem spedycji C.Hartwig. Magazyny raczej wszystkie będę starał się zbudować samodzielnie. Pierwotny plan był taki, że to koniec ale grzebanie w historii i teraźniejszości sprawilo że dodam jeszcze jedną linię zabudowy. Tak więc kolejnym elementem będzie brukowana chyba ulica Szyperska a po jej drugiej stronie wykorzystam też już od dawna czekające modele jako budynek starej papierni i zabudować wodociągów miejskich (plastiki KIBRI). Do poszukania będzie też budynek typu dworek - bo taki zabytek do dzisiaj tam się znajduje o czym do niedawna nie miałem pojęcia.

Do nabrzeża oczywiście przylegać będzie modelowa Warta - jakieś 20 cm szerokości w 1:220 - wraz ze sprzętem pływającym a na przeciwległym brzegu chcę jeszcze zmieścić tor (tory ?) który prowadził jako bocznica do miejskiej elektrowni i gazowni i zasadzić pewnie jedyne drzewo na tej dioramie, które tam samotnie sobie rosło ...

No to raczej nie będzie minidiorama ...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Przemyśl sprawę i powiedz na jaki tytuł zmienić Twój wątek, to go zmienię. :)
Tak mi się na filozofowanie zebrało ... Jeśli już to raczej trzeba by kilka wpisów wydzielić. Twoja propozycja przypomniała mi jeszcze o jednej sprawie - tym razem nierozstrzygniętej - jak ma się nazywać diorama. W sumie to chyba dwie opcje są najbardziej mi pasujące. "Szyperska" od nazwy ulicy jaka na niej będzie albo "Bollwerk" dla upamiętnienia największej akcji zbrojnego podziemia w Poznaniu w trakcie II wojny światowej. Miała ona miejsce właśnie na tym dokładnie terenie.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Powoli rusza praca nad magazynem - na tym zdjęciu robionym tuz po wojnie w trakcie porządkowania z gruzu po zniszczeniach wojennych widok z boku (wszystkie zdjęcia historyczne z portalu cyryl.poznan.pl)

iskunHCsYRcaEjYDMZ4M_ar16x9.jpg

A tutaj jeszcze z dźwigami portowymi:

pTMSlPes3MvX5mJGKPtr_ar16x9.jpg

qh52OD7nTufF8ofKWOB8_ar16x9.jpg

Ten budynek już nie istnieje - choć ja go jeszcze pamiętam - tyle że był rozbudowany o dodatkowe segmenty i była na nim namalowana reklama mural Coca-Coli na tle hoistorycznego Starego Miasta - pierwotny budynek który powstanie na modelu to sześć segmentów po prawej stronie:

l4pDZy3mRdVqmhLaWa9L_ar16x9.jpg

X2SJimaXsta1rRwKJxlG_ar16x9.jpg

Odtwarzanie wymiarów budynku na podstawie fotografii i proporcji do nabrzeża oraz ppoczątek przygotowania pierwszej ściany:

IMG_3870.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Mur oporowy nabrzeża skończony. trochę było z tym roboty bo belki poziome wklejane były jako długie ale pionowe po kawałeczku pomiędzy poziome. @Adam66 - miejsce łączenia płytek ładnie zamaskowane.

IMG_3889.jpg

IMG_3890.jpg

IMG_3891.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Im bardziej człowiek ogląda dokumentację tym więcej dostrzega... Na murze oporowym powinny być jeszcze kółka metalowe do cumowania barek.

Tymczasem dalsze prace budowlane nad magazynem:

w jednej ze scian jest klatka schodowa, szyby windowe - przynajmniej tak to zdaje się na wyglądać na zdjęciach. Konstrukcja tej części budynku zrobiona jest z profili plastikowych:

IMG_3892.jpg

Ta część wystaje też trochę z bryły budynku i jest wyższa niż cały magazyn - dlatego trzeba zrobić specjalne profile. Obłożenie z cegły - grawerowany karton (Archistories) a okna - gotowe fototrawione (chyba MicronArt)

IMG_3893.jpg

Ściany po malowaniu:

IMG_3894.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Trochę ręcznych robótek i będzie do czego cumować - no jeszcze kilka takich zestawów muszę zrobić ale myślę, że mimo pewnego przeskalowania jest dobrze mniejsze kółka już wizualnie ginęły i się zlewały.

IMG_3902.jpg

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
Tak to już jest że pewne rzeczy trzeba przeskalować w większych skalach aby były widoczne ;) Bardzo ładnie wyglądają te elementy. Dodaja realizmu a to najważniejsze ;)

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Prace nad magazynem trwają i powoli coś się z tego wyłania - początek montażu ścian:

IMG_3896.jpg

w środku jest jedna ściana po to by było dodatkowe wsparcie dachu:

IMG_3897.jpg

Przyszła klatka schodowa/szyb wind - we wnętrzu nie będzie stropów ale w klatce miejscami są wzmocnienia konstrukcji.

IMG_3898.jpg
IMG_3899.jpg

Strona od lądu - w szare miejsce będzie wklejana część z oknami:

IMG_3900.jpg

Strona od rzeki

IMG_3901.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.236 39 0
Praca nad magazynem na chwilę stanęła - musiałem domówić profili Plastruct'a do wykończeń połączeń ścian na rogach - trzeba poczekać aż dojdą. A tymczasem na warsztat wziąłem budynek z "drugiej linii" - starą papiernię. Budynek ten do dzisiaj istnieje:

z glosu1.jpg

z glosu2.jpg

(źródło: Głos Wielkopolski)

Z czasów gdy miałem pierwsze podejście do modelarstwa został mi sklejony budynek fabryki KIBRI. Byly to czasy gdy nie wiedziałem co to jest wash, często sklejałem plastik prosto z pudełka. Ten model jest mieszaniną takiego podejścia - trochę plastikowy, trochę zwaloryzowany - ponieważ jest dość podobny to będzie za papiernię robił choć oczywiście nie będzie dokładnym modelem a jedynie "ma oddać klimat".

Tak to wygląda sklejone pewnie 15 lat temu:

IMG_3904.jpg

IMG_3905-1.jpg

Częścią zestawu był też wolnostojący szyb:

IMG_3907.jpg

Zaczynamy od destrukcji - całe wyposażenie dachu - do likwidacji:

IMG_3906.jpg