Właśnie uświadomiłem sobie, że tytuł wątku do obecnej pracy będzie trochę nieadekwatny. Pierwsza minidiorama miała wymiary 10x20 (może 25) cm. Teraz mam już sklejkę na podstawę dioramy portowej - wymiar 43x60 cm.Wszystko jest wynikiem wgryzania się w temat, pomiarów na Geoportalu i kombinowania co się ma na dioramie pomieścić a wychodzi, że dużo i że będzie trochę skompresowane w czasie i przestrzeni. Mam tez mnóstwo swoich własnych małych odkryć, które wynikają z rzeczy która bardzo mi się podoba w tym naszym hobby - choć nie wszyscy przykładają do niej wagę. Tą rzeczą jest zgłębianie tematy oryginału który chcemy zamodelować lub który stanowi dla mnie inspirację. Eksploruję więc w Internecie od kilku dni historię i dokumentację kawałka Poznania, którego już nie ma lub który wygląda zupełnie inaczej. Staram się wczuć w klimat Chwaliszewa z jego nieistniejącym mostem nad zakolem Warty - dzisiaj zasypanym i będącym częściowo parkingiem, częściowo terenem rekreacyjnym gdzie co jako dziecko pamiętam rozstawiał się cyrk jak do Poznania przyjeżdżał ... Sama diorama będzie osadzona w realiach lat 30-tych, 40-tych i 50-tych. Pozwolę sobie na trochę swobodnego potraktowania tematu okresu - będą więc w zamyśle na niej budynki zainspirowane tymi które w tej okolicy były ale niekoniecznie wszystkie w jednym momencie.
Z projektu który miał wykorzystać dwie barki które dawno temu zostały poskładane robi się więc spore przedsięwzięcie. Praca nad nabrzeżem i istniejącym do dziś murem oporowym powoli idzie do przodu. Jest dość żmudna co pewnie w kolejnym poście wyjaśnię. Już wiem, że od strony nabrzeża będę musiał teren poszerzyć co jest właśnie wynikiem tych studiów nad materią historyczno-architektoniczną. Ostatecznie koncepcja układu dioramy jest taka, że na nabrzeżu będzie pierwsza linia z dwoma torami kolejowymi nad którymi będą stały trzy żurawie portowe (zmodyfikowane modele kartonowe Archistories). W drugiej linii magazyny portowe w tym charakterystyczny "klocek" chyba zbudowany w trakcie wojny przez Niemców (pewien tego nie jestem ale na zdjęciach z lat 30-tych go nie ma w w 1945 już stoi) do tego jeszcze dwa lub trzy magazyny - jeden z nich przed wojną być miejscem spedycji C.Hartwig. Magazyny raczej wszystkie będę starał się zbudować samodzielnie. Pierwotny plan był taki, że to koniec ale grzebanie w historii i teraźniejszości sprawilo że dodam jeszcze jedną linię zabudowy. Tak więc kolejnym elementem będzie brukowana chyba ulica Szyperska a po jej drugiej stronie wykorzystam też już od dawna czekające modele jako budynek starej papierni i zabudować wodociągów miejskich (plastiki KIBRI). Do poszukania będzie też budynek typu dworek - bo taki zabytek do dzisiaj tam się znajduje o czym do niedawna nie miałem pojęcia.
Do nabrzeża oczywiście przylegać będzie modelowa Warta - jakieś 20 cm szerokości w 1:220 - wraz ze sprzętem pływającym a na przeciwległym brzegu chcę jeszcze zmieścić tor (tory ?) który prowadził jako bocznica do miejskiej elektrowni i gazowni i zasadzić pewnie jedyne drzewo na tej dioramie, które tam samotnie sobie rosło ...
No to raczej nie będzie minidiorama ...