Kolejny budynek na dioramę to magazyn - tzw. szczeciński. Przed wojna był on zajmowany przez słynna firmę spedycyjną C. Hartwig - niski magazyn po lewej:
Od drugiej strony w trakcie usuwania zniszczeń wojennych wyglądał tak:
Początkowo myślałem, że będę budował go "od zera" bo poszukiwania wśród różnych dostępnych produktów nie przynosiły rezultatu w formie gotowego budynku, który bylby w miarę podobny i mógłby być użyty. Przypadkowo - dzięki poszukiwaniu modelu dźwigu naściennego które na magazynach poznańskich wg jednego z tekstów były zamontowane koledzy w niemieckiego forum podpowiedzieli, że Marklin robił kiedyś budynek, którego częścią był taki właśnie dźwig a jeden z kolegów zaproponował nawet zakup tego już nie będącego w normalnej produkcji budynku w bardzo atrakcyjnej cenie. Sam opis i zdjęcia oryginalnego modelu można znaleźć tutaj:
http://ztrainsweekly.com/2017/07/20/new-release-build-kit-marklin-89807-freight-depot/
Oczywiście łatwo zauważyć, że to jednak inny budynek ale ja zauważyłem w nim potencjał do tzw. kitbashingu czyli przeróbki - pierwszej mojej jesli chodzi o model z kartonu ciętego laserowo. Trzeba jednak zauważyć, że w 1:220 karton cięty laserowo to czasem coś mocno innego nić kartonowe ściany o grubości 1mm, z których jest większość modeli w większych skalach.
Model Marklina obok samej konstrukcji nie odpowiadał nmi oczywiście także kolorystycznie. Karton po impregnacji był więc malowany (Tamiya w sprayu) co widać poniżej - szczególnie w narożnikach formatek - pod taśmą ktorą formatki byly przyklejone na czas malowania pozostał oryginalny kolor:
Imitacja belek tzw. muru pruskiego jest w tym modelu zrobiona z bardzo cieniutkiego kartonu i bardzo delikatna:
Dostosowanie konstrukcji to przede wszystkim jej obniżenie poprzez likwidację poddasza co widać poniżej - jedne elementy sa już dostosowane a inne jeszcze mają stara wysokość:
Zasadnicza konstrukcja modelu po posklejaniu:
cdn.