• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Malowanie: SM42 Cargounit

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.836 62 1
Ciągle się to zmienia, a czy płyn set na kalkę można położyć?
Podobno troszkę lepiej działa, jak sol na kalki, gdy słabo reaguje, trochę grube są te kalki.
Wydaje mi się że to się nie wtopi.
A już pęka w jednym miejscu:ostrozny:
Set to po prostu silniejszy środek dzięki któremu kalka powinna lepiej osiąść na nierównościach. Jak nie siadła należycie to spróbuj pędzlem nakładać preparat i delikatnie kalkę wgniatać. Zrobi się na pewno bardziej mięka pytanie czy nie pęknie i czy klej dobrze będzie trzymał. Po secie trzeba dać dobę na ułożenie się kalki i może się ona w tym czasie marszczyć. Słabo niestety widzę na komórce więc trochę trudno doradzić.

n_lukasz

Użytkownik
Reakcje
67 1 0
Na grube kalki polecam "3" Bilmodel. Tylko wcześniej radzę poćwiczyć nakładanie kalek z tym specyfikiem jest bardzo agresywny ale kalka ładnie wtapia się w farbę.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Stwierdzam że micro sol/set nie poradzi sobie z tymi kalkami, choć druga strona lepiej wygląda.
20240705_193152.jpg

Zobaczymy jutro, mimo wszystko jestem dobrej myśli:)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.557 39 4
@Pawelec no one nie powinny być ponacinane jakoś na tych elementach żaluzji albo poodciskane?
MALOWANIE
Na tym widać wyraźnie jak na żaluzjach się rozkłada. Może warto usunąć element tej kalki i akurat to miejsce zamaskować i pojechać lakierem, a potem washem żeby zabrudzenie powstało w szczelinach?

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Myślałem nad tymi.
Docelowa lokomotywa na której się wzoruje, ma takie "zasłonki" (tylko z czego to zrobić?) chociaż dwie żaluzje bym zamaskował.
20240430_130003.jpg

Mała akt. jest postęp, zaczyna kalka się wtapiać w końcu:)
20240705_210535.jpg

Jednak instruktaż z Agtom-u się sprawdził, czekać cierpliwie a chemia zrobi swoje;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.557 39 4
Czy po jakimś czasie (działanie chemii) ta kalkomania obejmie żaluzję, tak jakby poszczególne elementy były malowane? Czy będzie trzeba nacinać nożykiem?
A te szmaty to poszewka poliestrowa by może się nadała. Można ja nacinać gorącym nożem, aby się nie pruła.
MATERIAŁ

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Czy po jakimś czasie (działanie chemii) ta kalkomania obejmie żaluzję, tak jakby poszczególne elementy były malowane? Czy będzie trzeba nacinać nożykiem?
A te szmaty to poszewka poliestrowa by może się nadała. Można ja nacinać gorącym nożem, aby się nie pruła.
MATERIAŁ
Mam taką nadzieję, a jak nie to się przytnie i farbą potraktuje, zapewne będę eksperymentował;)

Materiał był by nawet spoko, grunt aby faktura była mała.

Pożyjemy zobaczymy, na pewno się nie poddam, za dużo pracy wsadziłem w to.
A muszę to ukończyć ze względu na syna, chce aby miał "pamiątkę po swojej pierwszej"...:)
Historie każdy sobie dopowie, a nie będę się rozpisywał z pewnych względów(oczywistych);)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.624 18 0
Poniżej zdjęcie tej lokomotywy bez szmatek z ilostanu pojazdów.
83443.jpg
Ponacinaj na żaluzji i jak już wyschnie polakieruj i potraktuj waschem. Jak wejdzie w szpary pomiędzy klapami rozłoży się i jak równo przetrzesz bez zbyt mocnego dociskania będzie OK.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Ostoja prawie gotowa.
Dolne zgarniacze są jakoś wyjmowane,
czy to "jednorazówka"?
20240706_151442.jpg

Nie mogłem się powstrzymać i musiałem przymierzyć budę:)
20240706_152537.jpg

Ponieważ kolejne prace dopiero za tydzień;)
Muszę przyznać że Kolor kalki i ostoi są prawie idealne na żywo.
Chociaż coś się udało :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Poniżej zdjęcie tej lokomotywy bez szmatek z ilostanu pojazdów.
Zobacz załącznik 1062565
Ponacinaj na żaluzji i jak już wyschnie polakieruj i potraktuj waschem. Jak wejdzie w szpary pomiędzy klapami rozłoży się i jak równo przetrzesz bez zbyt mocnego dociskania będzie OK.
1.Czy kalki malować (bezbarwnym) pędzlem czy aero najlepiej?

2. Mam Pytanie czy IPA nie zmyje lakieru na ostoi?
Chciałbym nałożyć nowe kalki, a nie uśmiecha mi się malować jej ponownie;).

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.836 62 1
1.Czy kalki malować (bezbarwnym) pędzlem czy aero najlepiej?

2. Mam Pytanie czy IPA nie zmyje lakieru na ostoi?
Chciałbym nałożyć nowe kalki, a nie uśmiecha mi się malować jej ponownie;).
Nie wiem jak IPA ale jak szybko machniesz zmywaczem Wamodu to zejdą tylko napisy bez ostoi. Potem tę ostoję trzeba potraktować bezbarwnym błyszczącym przed kalkami. Jak masz możliwość malować z aerografu to najlepiej aerograf.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Trochę popracowałem nad kalkami, tak wygląda po lakierowaniu i lekkim waschu.
20240718_221249.jpg

Myślę co by wykombinować, aby jeszcze poprawić, choć już jako tako to wygląda :niepewny:
Nie będę ukrywał, że jestem :mad:
Jednak mogłem pomalować i było by "perfekto"

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Chodzi mi po głowie aby "zwalić" farbę i kalkę, aby zrobić wszystko od początku, jak należy.
Pytanie brzmi czy np. Cleanlux, lub płyn hamulcowy dot 3 będą dobre do tego?
W którymś z poradników wyczytałem że tak, ale wolał bym zasięgnąć porady kogoś kto już to robił.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.557 39 4
Te duże kalki nie wyszły, o ile dobrze widzę one miały drukowany poddruk biały? Czyli były grubsze? Na żaluzjach to moim zdaniem tylko aero by dało dobry efekt, i to odwrotnie robione, podkład, czerwony, maskowanie, czarny. Do tego mała kaleczka z napisem i by luks efekt wyszedł. Taka moja teoria :)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Te duże kalki nie wyszły, o ile dobrze widzę one miały drukowany poddruk biały? Czyli były grubsze? Na żaluzjach to moim zdaniem tylko aero by dało dobry efekt, i to odwrotnie robione, podkład, czerwony, maskowanie, czarny. Do tego mała kaleczka z napisem i by luks efekt wyszedł. Taka moja teoria :)
Dokładnie, w pełni się zgodzę z kolegi teorią, tak miałem zamiar zrobić, ale myśl wywalenia kalki z żaluzji już mnie masakruje.
Czuję że to wszystko wyczyścić, to będzie niezły "fun":)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Mała recenzja z czyszczenia modelu.
IPA świetnie zmywa akryle od Tamiya, ale kalki trzymają jak diabli:)
20240719_163552.jpg

Wersją "limited edition CU" w zielonym malowaniu:LOL:
Akt. Model już "czysty"
20240719_171954.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 6
Tabor 16
Tabor 4
Tabor 9