• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Malowanie: SM42 Cargounit

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
Po kilku dniowych męczarniach, prawie zwariowałemo_O
Ale osiągnąłem zamierzony cel:cool:
Tyle co się na matowałem papierem ściernym i malowałem to obłęd, już nawet straciłem rachubę ile razy to robiłem:)
Taki wyszedł efekt końcowy.
20240804_194908.jpg
20240804_195250.jpg
20240804_195347.jpg

Wyszła ładna jednolita powierzchnia, z ładnym połyskiem, aczkolwiek nie chciałem aby się połysk rzucał w oczy jak du... pawiana.
Na niektórych forach, wyczytałem że nakładanie bezbarwnego aerografem, o średnicy 0.2/3 graniczy z cudem, aby efekt wyszedł WOW, ale jednak się da, to zrobić.
Na początku lakier rozcieńczałem w proporcjach 1:1 - 1:4 nakładałem mniejszmi/większymi "porcjami"
Żaden efekt mnie nie satysfakcjonował,
Matowanie i polerka z pastą na nic (brak profesjonalnego sprzętu)
Już prawie się poddałem, i mówię: Co tam spróbuję raz jeszcze.
Tym razem dziwne proporcje i styl malowania, 1:2.5 małe ciśnienie, delikatnie, spust odciągałem i nakładałem na krzyż (dosłownie mgiełka) 2 cieniutkie warstwy i jedną po przekątnej.
Nie spiesząc się z przesuwem aero, i w końcu się udało:eek:

Jakby miało być na mega lustro (piano black) to min. 5 warstw trzeba by było położyć i później zmatować i maszynowo polerować, no i wiadomo każdy dotyk odciski itp. Bez sensu moim zdaniem, tak można robić jak model będzie stacjonował w gablocie, ale mój niema zamiaru stacjonować:)
Wybaczcie za jakość fotek, nie wychodzi mi robienie zdjęć, czarnych przedmiotów:)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
No to jeszcze kalki i składanie (y)

Chciałbym, aby tylko kalki zostały:)
Najgorsze do zrobienia to jeszcze duperelki (wykończenie) Jak wnętrze i wkleić okna, i tu dałem ciała jak młody, mimo że doskonale wiedziałem jak to się skończy:)
A mianowicie wkleiłem okna na CA i schowałem do pojemnika "kiosk" a opary zrobiły swoje, nie odczekałem i mały problem gotowy, ale już na szczęście temat ogarnięty.
Pulpit również poprawiam, odnośnie malowania, nie tym zdjęciem się Kierowałem.
...i tak długo jeszcze można:LOL:
Myślę że w tym miesiącu skończę, chyba że malowanie jeszcze dojdzie, zapas farby już jedzie w razie czego;)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
To faktycznie muszą być ultra cienkie, ja jestem ciekaw tych bez błonowych, jakby również były takie cienkie to był by "Sztos" Jak to młodzież mówi.
Łatwiej się je nakłada teoretycznie, większa precyzja jeśli są na przezroczystym podkładzie nadrukowane. 20240816_170058.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
Prace przy modelu idą ostatnio bardzo mozolnie (brak czasu).
Tylko kilka kalkomani doszło, logo z przodu i tyłu oraz znaki "pod napięciem".
I oczywiście nie mogło pójść gładko, bez problemów:)
Przy próbie nakładania numerów z przodu, doszło do odbarwienia lakieru i lekko się zważył.
Więc musiałem kalkę usunąć, zmatować powierzchnię, pokryć bazą i nałożyć lakier bezbarwny na nowo.
Wszystkiemu był winny płyn na kalki Micro Sol,
Bardzo mnie to zdziwiło ponieważ już go nakładałem "wiadrami" przy próbie nakładania tych dużych "strzałek" i nic totalnie się nie działo, tylko różnica była taka że lakier bezbarwny przedtem to była tamiya x-35 a teraz x-22.
Trudno muszę następnym razem uważać, i płyn musi trafić tylko na kalkę a nie obok.
Muszę przyznać że wybrnąłem z opresji wzorowo, żadnego śladu po "naprawie";)
20240820_174348.jpg

Teraz pozostało tylko czekać za brakującym kalkami, z tym że trafią dopiero w okolicach września (problemy techniczne).
Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz, na przednim logo widać takie białe paski, co mogło być powodem:niepewny: skoro tylko czerwony tam przychodzi a błona jest przezroczysta.
Na szczęście nie przeszkadza to, ponieważ jest to praktycznie niewidoczne, ALE jest:)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.516 18 0
Jak na kalce chcesz uzyskać kolor to musisz najpierw dać biały podkład, na który jest nadrukowywany właściwy kolor. Kolor można uzyskać też bez białego podkładu ale jest to wykonalne jedynie przez nałożenie grubszej warstwy koloru, co powoduje że trudniej jest to nałożyć na nierówne powierzchnie.

Reakcje
59 1 0
Za
Prace przy modelu idą ostatnio bardzo mozolnie (brak czasu).
Tylko kilka kalkomani doszło, logo z przodu i tyłu oraz znaki "pod napięciem".
I oczywiście nie mogło pójść gładko, bez problemów:)
Przy próbie nakładania numerów z przodu, doszło do odbarwienia lakieru i lekko się zważył.
Więc musiałem kalkę usunąć, zmatować powierzchnię, pokryć bazą i nałożyć lakier bezbarwny na nowo.
Wszystkiemu był winny płyn na kalki Micro Sol,
Bardzo mnie to zdziwiło ponieważ już go nakładałem "wiadrami" przy próbie nakładania tych dużych "strzałek" i nic totalnie się nie działo, tylko różnica była taka że lakier bezbarwny przedtem to była tamiya x-35 a teraz x-22.
Trudno muszę następnym razem uważać, i płyn musi trafić tylko na kalkę a nie obok.
Muszę przyznać że wybrnąłem z opresji wzorowo, żadnego śladu po "naprawie";) Zobacz załącznik 1070564
Teraz pozostało tylko czekać za brakującym kalkami, z tym że trafią dopiero w okolicach września (problemy techniczne).
Zastanawia mnie tylko jeszcze jedna rzecz, na przednim logo widać takie białe paski, co mogło być powodem:niepewny: skoro tylko czerwony tam przychodzi a błona jest przezroczysta.
Na szczęście nie przeszkadza to, ponieważ jest to praktycznie niewidoczne, ALE jest:)
Zamiast Tamki zainwestuj w lakiery Mr. Hobby serii GX. Są dużo lepsze.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.740 62 1
Myślałem że one oferują podobną jakość, trochę poczytałem i faktycznie, serię którą kolega poleca to petarda.
A czy tak samo dobrze się nakłada Mr. Hobby jak farby Tamiya?
Serią GX nie malowałem natomiast mam sprawdzoną serię C którą mogę śmiało polecić - włącznie z bezbarwnymi. Malowanie tak samo proste jak Tamiyą.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.149 38 4
@Pawelec to fabryczne malowanie Newag-u, kilka sztuk Dragonów do dzisiaj jeździ tak, tak samo jak Griffin E4MSU-001 bodaj. Tyle że Griffin ma duże logo Newag na boku, ale schemat ten sam, a skoro Cargounit przejął te maszyny to nie za bardzo by to pasowało, aby woził cudze logo. Więc poszli pewnie po najmniejszej linii oporu i dali tak jak na foto czyli mała naklejka, ja mam ich fotki maszyn bodaj 004/005/006.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
Premiera "Stonki" zbliża się wielkimi krokami:)
Tyle mogę zdradzić na razie:cool:
20241020_083214.jpg

Koledzy pomożecie?!!!
Potrzebował bym dwie poręcze pionowe i jedną krótką, najlepiej jakby do "Deal-u" doszło na targach Hobby w Poznaniu.
Niestety jedna rozsypała się, krótka zaginęła gdzieś po odebraniu z serwisu (za późno się zorientowałem)
Trzecia z biedy by uszła, ale mocowanie jest jakieś "wypaczone" i nie leży jak należy:)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
362 0 1
W końcu mogę zaprezentować model finalny, w pełnej okazałości.
Zaprezentował bym już wcześniej, lecz wiele czynników miało na to wpływ.
Oczywiście zdjęcia zostały zrobione w miejscu gdzie miała służbę, obecnie już jej tam niema, teraz 6Dg przejęła robotę:ostrozny:
Dla przypomnienia Poznań Górczyn, bocznica "Lotos-u".
Dobra nie przedłużam, tak się prezentuje:cool:
Porównanie z oryginałem:
20241125_153153.jpg
20241025_184412.jpg
20241026_104903.jpg
20241026_104930.jpg
20241026_104936.jpg
20241026_104955.jpg

A teraz sesja z boczni Lotos-u.
20241125_134526.jpg
20241125_134112.jpg

20241125_134246.jpg