• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Malowanie: SM42 Cargounit

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Ocet jest równie skuteczny, jak nie lepszy, model wyczyszczony i polakierowany bezbarwnym, myślę czy nie lepszy był by połysk:niepewny:
Ten to jest dla przypomnienia Tamiya semi gloss X-35.
Tak się prezentuję efekt końcowy.
20240727_095851.jpg
20240727_095906.jpg
20240727_100024.jpg
20240727_100101.jpg

Jest kilka niedociągnięć, ale głównie rzuca się to w bardzo dużym przybliżeniu, z normalnej odległości, prawie nic nie kłuje w oko:)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.808 179 15
Generalnie cos jest nie hallo z czarnym kolorem, być może to kwestia oświetlenia w czasie robienia zdjęcia. Co do lakieru, ewidentnie lok powinien być w połysku, gdyż tak wygląda w oryginale.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Generalnie cos jest nie hallo z czarnym kolorem, być może to kwestia oświetlenia w czasie robienia zdjęcia. Co do lakieru, ewidentnie lok powinien być w połysku, gdyż tak wygląda w oryginale.
Trochę światło przekłamuje, ale zastanawiam się gdzie tkwi przyczyna:niepewny:
Przy pierwszym malowaniu dałem grubiej czarnego, oraz dość grubo bezbarwnego i było ok, nie pamiętam stosunku rozcieńczania, teraz bezbarwny rozcieczyłem 1:1 jak zaleca Tamiya, i efekt taki wyszedł.
Sam nie wiem, czy lepiej dać więcej rozcieczalnika czy mniej, aby poprawnie wyszła powłoka bezbarwna.
Winą na pewno jest dość wysoka temperatura w pomieszczeniu ok 25°C i farba "ląduje" sucha.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Lakier spowodował taki intensywny czerwony kolor?
Wcześniej był taki matowy
Kilka czynników miało na to wpływ:
1. Inne oświetlenie w pomieszczeniu.
2. Kolejna warstwa czerwonego.
3. Bezbarwny również uwydatnił trochę kolor.
Na żywo wygląda "naturalnie" faktycznie mocno nasycone ujęcia wyszły, na każdym wyświetlaczu będzie inaczej.
Samsung czasem przegina z tym nasyceniem kolorów.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.740 62 1
Przed nałożeniem kalkomanii trzeba pomalować model lakierem bezbarwnym błyszczącym żeby kalki się nie "srebrzyły" potem. Ja swoje modele na koniec traktuję bezbarwnym półpołyskiem od Mr. Hobby i daje to efekt zbliżony do fabrycznego malowania modeli.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Kilka czynników miało na to wpływ:
1. Inne oświetlenie w pomieszczeniu.
2. Kolejna warstwa czerwonego.
3. Bezbarwny również uwydatnił trochę kolor.
Na żywo wygląda "naturalnie" faktycznie mocno nasycone ujęcia wyszły, na każdym wyświetlaczu będzie inaczej.
Samsung czasem przegina z tym nasyceniem kolorów.
Dodam jeszcze porównanie kolorów przy różnych trybach.
1. Zoom x0.5
2. Zoom x1
3. x2
4. Macro
Jak widać różnicę są ogromne, najbardziej widać w porównaniu tryb 1,2 i macro, przepaść.
Kolor na żywo jest "perfekto" Jak dla mnie, coś pomiędzy pierwszym a drugim zdjęciem.
20240728_103530.jpg
20240728_103619.jpg
20240728_103625.jpg
20240728_103657.jpg

W Macro, to jest jakaś parodia:X3:
Nawet w realu, jedno zdjęcie wyszło jakieś dziwne na zoom-ie
20240505_105509.jpg

Ostatnio edytowane:

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.808 179 15
Po co robisz zdjęcia w makro? Pod mikroskopem będziesz podziwiał lokomotywę? Poza tym, jak robisz model nowej lokomotywy, prosto z lakierni, to nie sugeruj się zdjęciami z okresu użytkowania, tylko szukaj fot jak jest "nówka".
Podstawą do malowania nowej lokomotywy jest znajomość użytych nr RAL z zachowaniem dla skali "87" procentowego dodania koloru białego - 5% do koloru bazowego.
Robiąc lokomotywę w eksploatacji, musisz przeliczyć swoje siły i środki, dostosowując kolory do wyglądu w danym okresie czasowym.
SM42 Cargounit w kolorze czarnym, a właściwie w dwóch kolorach, bo były dwa kolory RAL, którymi malowano lokomotywy "CR", zawsze możesz ją spatynować jakąś matową farbą wodną, aby była przykurzona.
Jak ma być to "nówka" lokomotywa to koniecznie lakier połysk, wiem, że będzie się "świecić jak psu jajca", ale tak ma być. Można też się pokusić i zrobić lakier 75% połysku i 25% matu, wtedy mamy odpowiedni lakier do skali "87".

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Pierwsze warstwy Tamki x-22 nałożone:) ładnie się błyszczy na żywo, ale myślę aby dać trzecią warstwę, aby lakier się idealnie "rozlał".
20240801_190623.jpg
20240801_190600.jpg

Wolę dać kilka cienkich warstw, niż później się męczyć z zaciekami, a niestety bezbarwny błyszczący, nie wybacza błędów:)

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Zobaczymy jutro jak w miarę wyschnie. "Pory" się zamkną i się ułoży lakier, na próbkach też tak wyglądało, lakier doszedł do "siebie" i było lustro.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.801 15 0
Swoją drogą, żeby uniknąć efektu "skórki pomarańczy", można przed malowaniem rozgrzać farbę.
Najlepiej wystawić na słońce na 20-30 minut lub wrzucić do pojemnika z gorącą wodą.
Od niedawna zacząłem praktykować tą metodę i pomaga.

A "skórka pomarańczy" to częste zjawisko niestety, choć mnie jakoś to nie przeszkadza.
Z odległości 50 cm i tak nie widać tego efektu.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
Swoją drogą, żeby uniknąć efektu "skórki pomarańczy", można przed malowaniem rozgrzać farbę.
Najlepiej wystawić na słońce na 20-30 minut lub wrzucić do pojemnika z gorącą wodą.
Od niedawna zacząłem praktykować tą metodę i pomaga.

A "skórka pomarańczy" to częste zjawisko niestety, choć mnie jakoś to nie przeszkadza.
Z odległości 50 cm i tak nie widać tego efektu.
Ogólnie to "cytryna" która wyszła, na żywo nie wygląda źle, a z normalnej odległości ledwo widoczna, ale żeby wyszło "lustro" to musiał bym zmatować na mokro i położyć jeszcze raz lakier bardziej rozcieńczony, tak mi dzisiaj w pracy lakiernicy doradzili.
Faktycznie stosunek 1:1 się nie sprawdził w bezbarwnym (jak gdzieś wyczytałem) min. To 1:2, nawet gdzieś widziałem wpis że 1:8 ktoś stosował.
A wracając do Mory (tzw.cytryna, pomarańcza) to w branży samochodowej czasem celowo się to uzyskuje, jeden z plusów tego to mniej rzucające się uszkodzenia powłoki, niż na "lustrze" większość nowych aut ma właśnie taką strukturę.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.740 62 1
Faktycznie stosunek 1:1 się nie sprawdził w bezbarwnym (jak gdzieś wyczytałem) min. To 1:2, nawet gdzieś widziałem wpis że 1:8 ktoś stosował.
Wszystko zależy od tego jak bardzo gęsty masz wyjściowo lakier. Ja farby "kolorowe" Mr. Hobby C rozcieńczam 1:1 ale już w przypadku ich bezbarwnych jest to rozcieńczenie 1:3 na korzyść rozcieńczalnika ;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.149 38 4
@Pawelec, to znowu ja :)cool:), bo się pogubiłem już, skąd ten "cellulitis" na czarnej farbie? To była z puszki? Jak z puszki to zły zawór/odległość malowania. Ja myślę, że opcją jeśli malujesz czarnym byłby czarny mat, mat nie robi takiej faktury, a skoro lakierujesz bezbarwnym na koniec to powinno być mega dobrze. Mat ma też większe krycie z reguły. Generalnie zobacz na modele cystern u @Meggido, czarnych, jak pamiętam z puszki malowane. Skala większa, ale to też nie jest różnica jakaś gigantyczna. Nawet trudniej takie powierzchnie większe jednolicie zrobić.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
361 0 1
@Pawelec, To była z puszki?

Model maluję aero, od początku.
Zmatuje na mokro, dam lekko jeszcze raz bezbarwny i musi być git;)

Zastanawiam się cały czas:niepewny: gdzie dałem dupy, tutaj #86 gdzie zdjęcie samego "kiosku" po pierwszym malowaniu i położeniu bezbarwnego tamiya x-35 pół mat, wyszło bardzo dobrze, a po nowym malowaniu i to błyszczącym XF-22, jest średnio, jak widać:niepewny:

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 6
Tabor 16
Tabor 4
Tabor 9