• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

Qmaty

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
5.836 235 3
@Pantograf Nie narzekam ale przecież w dobie internetu, wpisujesz dowolną frazę w wyszukiwarkę i masz podane na tacy. Teraz już nawet translator zaimplementowany :LOL:
A jak uraziłem kogoś wpisem to przepraszam ;)

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.021 63 25
Sęk w tym, że aby wykopać takie pigulki informacji trzeba by trochę tego wyszukać. A tak cyk. Gotowiec :cool: Mosty jako sama budowla mnie nie interesują, jednak tu padło kilka informacji w pigułce i dziękuję. Już zakodowane. No ale nie zaśmiecajmy wątku. Czekam na dalszy postęp prac :love:

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Jaki wiadukt jest każdy widzi. Może nie jest taki jak się powinno projektować i budować, ale na moje wyczucie inżynierskie jest do przyjęcia. Jak trafię na przykład takiego rozwiązania to się nim chętnie podzielę. Teraz nie będę szukał.
W każdym bądź razie, proszę się odprężyć i przyzwyczaić, to już tak zostanie.

Tymczasem na makiecie wiosna i zaczęło się robić zielono.
Postanowiłem postawić pierwsze kroki w roli ogrodnika. Rozpocząłem od małych połaci, by nabrać wprawy.
20210408_081949.jpg

Kępki traw między torami
20210408_082152.jpg

Trochę zielska koło koziołka
20210408_082301.jpg

Kępy wyższych traw.
20210408_082054.jpg

Ostatnio edytowane:
Reakcje
67 2 0
@tomekkor - nie przejmuj się Nami - to Twoja makieta, a My wszyscy razem komentujemy to co robisz. Ale jak to w tym przysłowiu (które powstało na użytek zupełnie innej sytuacji i słownictwo nie jest do końca odpowiednie - ale oddaje istotę sytuacji)
@Coyote -to nie do końca prawda. Trzeba wiedzieć jak sformułować pytanie, same słowa kluczowe często ne wystarczają
@Artur - bardzo dziękuje z wielką chęcią się zapoznam.

Tigrek

Aktywny użytkownik
Reakcje
234 37 15
No z roślinami to wg mnie jest już inna bajka... rosną one jak chcą oraz na dziko, to są różne gatunki pomieszane z poplątaniem... żeby to wyglądalo naturalnie, to trzeba się bardziej napracować, choć też jest ładnie, ale właśnie zbyt ładnie i sterylnie, a tak w przyrodzie nie jest ;) po prostu, żeby bylo ładnie i realistycznie, to musi być brzydko i brudno :D bo inaczej, to jest jak w ogródku 5cio gwiazdkowego hotelu. Warsztat piękny, właśnie wrecz idealny, ale może dodać jakieś smieci i błoto? No i troche innych roślin, tudzież gałęzi? Tak jak jest w rzeczywistości... wtedy nie odróżni się, czy to real, czy makieta ;)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
W weekend pracowałem na innej kolei, ale w wolnych chwilach eksperymentowałem z zielenią na swojej makiecie.
Żeby uniknąć efektu trawnika przed domem postanowiłem sadzić trawy kępami, mieszając kolory i długości.
20210410_164136.jpg

20210411_171327.jpg
20210411_171341.jpg
Dla urozmaicenia użyłem też posypek:
20210411_171503.jpg

20210411_171355.jpg

20210411_171402.jpg

20210411_171531.jpg

20210411_171541.jpg

20210411_212138.jpg

Jak oceniacie moje pierwsze kroki?
Ja nie jestem szczególnie zachwycony. Czasami ta wyższa trawa po sadzeniu i zabraniu sita stała jak należy, a czasami się kładła, tak jakby była odwrotnie naelektryzowana. (?) Nie wiem o co chodzi? Może to kwestia odległości od uziemienia, może wbicia szpilki w podłoże?
Czekam na przesyłkę z nowymi trawami i posypkami, bo mimo urozmaicania gatunków traw, całość wydaj mi się nadal monotonna.
Może to tylko kwestia opatrzenia...
Jeszcze dojdą krzaki i kępy zaschłych badyli, wtedy być może, odbiór będzie inny.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Właśnie nie chcę przesadzić i zrobić zapuszczonej stacji zarośniętej trawskiem. Moim zdaniem to co posadziłem między torami to max, a nawet za dużo. Dalej będzie już mniej trawy w międzytorzach.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
Posypki zlikwiduj, są kiepskie. Trawy niskie to Noch jak dobrze widzę, u nich występuje taka dziwnie kolorystyczna mieszanka. Dobierz odpowiednie odcienie osobno. Na podkład i tak najpierw idzie trawa 2mm, potem większa. Kępy same się porobią w trakcie dosiewania tu i ówdzie.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
Jeśli mogę wrzucić coś od siebie - trawa fajna, ale zbyt równomiernie kępy porobiłeś, i wygląda sztucznie. Posypek gąbkowych nie lubię, ale to kwestia gustu.
Tak jak kolega @sledz powiedział - najpierw niska, potem wysoka jako dosadzenie. Jest jeszcze kwestia rozjaśniania i przyciemniania traw - podpowiem coś, czego dowiedziałem się od Pana Leszka Lewińskiego. Taki "tip". Zaopatrz się w trawę ciemno brązową i jaskrawo żółtą i tymi trawami możesz różnicować płaszczyzny - jakkolwiek by to z pozoru nie wyglądało, daje fajny realistyczny efekt.
Trzecia rzecz to rośliny nie trawiaste czyli wszelkiej maści babki, koniczyny i inne chwasty. A także kwiaty. Klej w sprayu na trawę i posypujesz bardzo drobno zmieloną posypką liściastą np Polak lub Heki. Chodzi o taki efekt:
PSX_20200605_074300.jpg
Możesz w ten sposób przełamać monotonię "łąki z rolki"

Poza tym jesteś tak porządnym modelarzem, że osobiście ręce załamuję, patrząc jak u ciebie wszystko jest równo, gładko, czysto i zaje... no, jak należy....

Ostatnio edytowane:

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.021 63 25
Proponował by też nie co zielniny na płytkach.. Dodają klimatu. Poza tym jak wyżej napisali. Dodasz troszkę kwiatków, krzaczków i będzie git. Natura różna jest i przypadkowa. Nie raz przy torach na wiosnę są łąki maków gdzie nikt by się nie spodziewał.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.138 38 4
@Pantograf , kolega @Andrzej Harassek wszystko wyjaśnił, mamy w Olsztynie taki kanał od Dworca Głównego, aż do starych wiaduktów nad Łyną, z czego kilkaset metrów idzie właśnie przez trawę. Może to robić iluzję, jakoby coś tam rosło, ale to po prostu nie skoszona trawa "kładzie" się na ten kanał. Setki razy tamtędy chodziłem i psioczyłem, bo to spore utrudnienie w marszu, za to jak już jest "przystrzyżona" kanał wygląda jak elegancki chodniczek. Nie ma opcji aby coś na nim wyrosło.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Jakie są skuteczne metody usuwania posianej już trawy?
W niektórych miejscach nieco przesadziłem i chcę ją przerzedzić.
W paru miejscach zrobiłem jak w 1:1 - wypalanie, a potem zasypałem pogorzelisko tłuczniem i wygląda OK, ale może są jakieś bardziej cywilizowane sposoby.

Widok aktualny:
20210413_203530.jpg

Przy rampie:
20210413_203549.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
ostatnio spryskałem wodą, odczekałem, wikol (pod warunkiem, że normalny wodny wikol) lekko się "rozluźnił" i pincetą wyciągałem trawy. Oczywiście trzeba uważać na tłuczeń, żeby go nie powyrywać z klejem, bo też się rozluźnia i można zrobić sporo szkód..
Widok aktualny bardzo ale to bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba.